„Žmogui pakankamai sudėtinga pajausti ribą, kai jau per daug sveriama ir tas per didelis svoris jau gali kenkti. Egzistuoja paprasti būdai, kaip pajausti, kad jau laikas laikytis kažkokios dietos, galbūt sumažinti svorio ir pan., – sako A. Sujeta.

– Vienas labai geras ir patikimas rodiklis yra fizinis darbingumas. Tarkime, anksčiau jūs įprastai užlipdavote į trečią aukštą nešdami kokį krepšį, pilną pirkinių, tačiau dabar lipdamas net dūstate.

Antras dalykas, jei jūs sportuojate, tai labai gerai pajausti savo antsvorį sportuojant su savo kūno svoriu. Tarkime, anksčiau padarydavote 10 prisitraukimų, o dabar vos ne vos padarote 3. Vadinasi, jūsų rankoms, dvigalviams raumenims, trapecijai yra sunkiau kelti jūsų svorį, kadangi jūs jau sveriate per daug.“

A. Sujeta pabrėžia, kad aišku, svorio prieaugis yra labai sudėtingas dalykas, tarkime, jei žiūrėtume iš skirtingų sporto šakų prizmės, kriterijai yra labai skirtingi.

„Jeigu žmogus sportuoja, tarkime, bėgioja, tai svoris turi būti kur kas mažesnis. Jei žmogus yra galiūnas, svoris tada gali būti kur kas didesnis. Kalbant apie paprastą žmogų, svarbu prisiminti: jei pradedate dusti, sunkiau judėti, daugiau prakaituojate, padidėja širdies ritmas, suprastėja funkciniai judesiai, jau metas mesti svorį, – sako mitybos specialistas.

– Tarkime, jei jau sunku pakelti koją ir užsirišti batą, tai, be abejo, turite pagalvoti apie svorio metimą. Kitais atvejais, jei jūs gerai jaučiatės, turite daugiau raumenų, jūs galite sverti ir daugiau ir čia nėra nieko baisaus, bet jūsų judesių kokybė, kasdienė veikla yra pats geriausias rodiklis, kuriam blogėjant turite suvokti, kad reikia imtis pokyčių.“

Kaip, metant svorį, žinoti, kada sustoti?

„Tikriausiai kokie 99 proc. moterų visada nori mesti svorį, aišku, sakau juokais, bet tai labai dažnai pastebiu savo darbe. Yra labai svarbu ne tik suvokti, kada reikia mesti svorį, ar reikia mesti svorį, bet kada reikia nustoti save alinti – tu jau per daug numetei svorio ir tai jau yra problema. Jei esate sportininkas mėgėjas, ne profesionalus sportininkas, galite pasižiūrėti savo kūno masės indeksą“, – pataria A. Sujeta.

18,5-25 KMI – normalus kūno sudėjimas

„Tiesa, šie rėžiai pagal Pasaulinę sveikatos organizaciją (PSO), jau yra pasenę, KMI gali būti šiek tiek ir didesnis, gali būti ir mažesnis, priklausomai nuo tavo genetikos, amžiaus ir kt., – sako LSU lektorius.

– Jeigu jūs turėjote antsvorio, pradėjote mesti svorį ir jau pasiekėte gero rezultato ir gero KMI, bet vis tiek veidrodyje sau atrodote per daug stambus, reikėtų susimąstyti, ar tai nėra psichologinė, bet ne fiziologinė problema. Jeigu kenčia jūsų sveikata, prastėja imunitetas, nėra nuotaikos, pastoviai šalta, hemoglobinas gali būti sumažėjęs, tokiais atvejais reikėtų pagalvoti, gal jau gana. Svarbus yra ne tik startas, bet ir finišas.“

Mitybos specialistas Sujeta: dažniausios klaidos metant svorį ir rizika sportuojant karštą dieną:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)