Celiulitas atsiranda riebalų sankaupoms prasispraudus pro jungiamąjį audinį po oda.

Trumpi faktai apie celiulitą

  • 80–90 % moterų greičiausiai kamuos celiulitas.
  • Celiulitas dar vadinamas apelsino žievele dėl ją primenančios tekstūros.
  • Yra įvairių gydymo būdų, tačiau poveikis dažniausiai yra laikinas.
  • Valgant nedaug riebių maisto produktų, atsisakius rūkymo ir aktyviai sportuojant galima sumažinti celiulitą.


Kas yra celiulitas?

Celiulitas – odoje atsiradusios duobelės ir iškilimai. Šis sutrikimas dažnai vadinamas „apelsino žievele“ ir „grūdėta varške“.

Celiulitas gali paveikti tiek vyrus, tiek moteris, tačiau moterims jis pasireiškia dažniau dėl skirtingo riebalų, raumenų ir jungiamųjų audinių pasiskirstymo organizme.

80–90 % moterų kuriuo nors gyvenimo etapu gali susidurti su celiulitu.

Celiulitas

Celiulito stadijos

2009 m. paskelbtoje celiulito sunkumo skalėje nurodytos trys celiulito stadijos.

1-a, arba švelni: oda panaši į apelsino žievelę ir truputį nukarusi, yra 1–4 paviršutinės duobelės.

2-a, arba vidutinė: yra 5–9 vidutinio gylio duobelės, oda panaši į grūdėtą varškę ir vidutiniškai nukarusi.

3-ia, arba sunki: oda panaši į čiužinį ir labai nukarusi, yra 10 ar daugiau gilių duobelių.

Priežastys

  • Tiksli celiulito atsiradimo priežastis nėra žinoma, tačiau, regis, šis sutrikimas yra susijęs su jungiamojo audinio, esančio po odos paviršiumi, ir riebalų sluoksnio, esančio po jungiamuoju audiniu, tarpusavio sąveika.
  • Moterų organizme šiame sluoksnyje esančios riebalų ląstelės ir jungiamasis audinys išsidėstę vertikaliai.
  • Jei riebalai išlenda į odos sluoksnį, atsiranda celiulitas.
  • Vyrų organizme šiame sluoksnyje riebalų ląstelės ir jungiamasis audinys išsidėstę kryžmai, todėl jiems rečiau atsiranda celiulitas.
  • Celiulito atsiradimą lemia ir kiti veiksniai.


Hormoniniai veiksniai ir amžius

Hormonai greičiausiai vaidina svarbų vaidmenį celiulito raidoje. Estrogenas, insulinas, noradrenalinas, skydliaukės hormonai ir prolaktinas yra celiulito formavimosi proceso dalis.

Viena teorija teigia, kad moterų organizme estrogenas sulėtina menopauzę, tačiau sumažėja ir kraujo srautas į jungiamąjį audinį po oda.

Susilpnėjusi kraujotaka – mažiau deguonies, todėl sumažėja kolageno gamyba. Be to, krintant estrogeno lygiui, riebalų ląstelės didėja.
Dėl visų šių veiksnių riebalų sankaupos tampa labiau pastebimos. Po oda esantiems riebalams išlindus pro susilpnėjusį jungiamąjį audinį, atsiranda gerai pažįstamų duobučių ir iškilimų.

Su amžiumi oda praranda elastingumą, suplonėja ir yra labiau linkusi nukarti. Tai padidina celiulito atsiradimą.

Genetiniai veiksniai

Tam tikri genai reikalingi celiulito raidai. Genetiniai veiksniai gali lemti žmogaus medžiagų apykaitos spartą, riebalų pasiskirstymą po oda, etniškumą ir kraujotakos lygį. Šios ypatybės gali turėti įtaką celiulito atsiradimui.

Per daug riebalų, angliavandenių ir druskos bei per mažai skaidulų vartojantys žmonės greičiausiai turės daug celiulito. Taip pat jo daugiau gali turėti asmenys, kurie rūko, nesportuoja ir ilgą laiką sėdi ar stovi vienoje padėtyje.

Aptemptos apatinės kelnaitės su elastine juosta ties sėdmenimis gali riboti kraujotaką ir paskatinti celiulito atsiradimą.

Nors celiulitas dažniau kamuoja papildomų riebalų turinčius žmones, jo kartais nepavyksta išvengti ir liekniems, geros fizinės formos žmonėms. Didesnė tikimybė, kad celiulito atsiras perkopus 25-erių metų amžių, bet jaunesnio amžiaus žmonės, įskaitant paauglius, taip pat nėra nuo jo apsaugoti.

Gydymas ir šalinimas

Nors pasiūlyti keli celiulito šalinimo būdai, tačiau nė vieno iš jų veiksmingumas nebuvo patvirtintas moksliniais tyrimais.

Amerikos dermatologų akademija (ADA) apžvelgė keletą būdų, galinčių sėkmingai sumažinti celiulitą suardant jungiamojo audinio jungtis po odos paviršiumi.

Akustinių bangų terapijos metu naudojamas rankinis prietaisas, skleidžiantis garso bangas. Šis būdas gali padėti, tačiau greičiausiai prireiks kelių gydymo seansų.

Gydymas lazeriu gali pagerinti celiulito išvaizdą metams ar ilgiau. Taikant šį būdą, po oda įkišamas labai mažas lazerio zondas.

Tuomet įjungiamas lazeris, suardantis audinius. Po šios procedūros oda gali sustorėti, nes padidėja kolageno gamyba. Dėl storesnės odos po ja esantis celiulitas bus mažiau pastebimas.

Subcizija: dermatologas po oda įduria adatą, kad suardytų jungiamųjų audinių jungtis. ADA teigimu, procedūros rezultatai išlieka iki dvejų metų.

Tikslusis audinių atpalaidavimas naudojant vakuumą: audinių jungtys perpjaunamos naudojant prietaisą su smulkiais ašmenimis. Perpjovus jungtis, apačioje esantis audinys pakyla ir užpildo ertmę po oda, todėl celiulito požymiai išnyksta. Šios procedūros rezultatai išlieka iki trejų metų, tačiau jos sėkmingumą įrodančių duomenų nėra daug.

Karboksiterapija: po oda įleidžiama anglies dioksido dujų. Galimas šalutinis poveikis: mėlynės ir diskomfortas po procedūros, tačiau dalis celiulito gali išnykti.

Endermologija: gilus masažas naudojant į siurblį panašų prietaisą, kuris pakelia odą. Jungtinių Amerikos Valstijų maisto ir vaistų administracija šią procedūrą patvirtino kaip saugią, tačiau, ADA teigimu, jos veiksmingumo įrodymų yra mažai.

Celiulito mažinimo procedūra „Ionithermie“: celiulito paveikta kūno dalis padengiama specialiu purvu ar moliu, tuomet apvyniojama polietileno plėvele ir krečiama elektros srove. Gydymo veiksmingumas nėra įrodytas.

Radioterapija: celiulitą siekiama sumažinti jį kaitinant, tačiau rezultatai yra trumpalaikiai.

Riebalų šalinimas lazeriu: pašalinamas nedidelis riebalų kiekis, tačiau gali labiau išryškėti duobelės. Tyrimų rezultatai kol kas neįrodo, kad ši procedūra padeda sumažinti celiulitą.

Riebalų šalinimas ultragarsu: naikinami riebalai, tačiau ir šiuo atveju trūksta rezultatų, įrodančių procedūros veiksmingumą.
ADA nerekomenduojamos procedūros: kriolipolizė (riebalai sušaldomi), mezoterapija (po oda suleidžiama įvairių medžiagų).

Vaistai ir kremai

Celiulitui šalinti siūlomi kai kurie vaistai ir kremai, nes jie veikia riebalų audinius.

Kofeinas dehidratuoja ląsteles, todėl jos pasidaro mažiau matomos. Preparatą su kofeinu reikia tepti kasdien. Internetu galima įsigyti įvairių kremų nuo celiulito, kurių sudėtyje yra kofeino.

Retinolis gali sumažinti celiulitą pastorindamas odą. Norint rezultatų, retinolį reikia naudoti bent šešis mėnesius. Gaminių su retinoliu įsigysite internetu.

Kai kurie mokslininkai pasiūlė naudoti vaistus, galinčius pagerinti ląstelių medžiagų apykaitą ir kraujotaką, tačiau jie nebuvo išbandyti, taip pat nepatvirtintas jų veiksmingumas.

Alternatyvūs sprendimai

Alternatyvūs arba pagalbiniai produktai: kofeinas, vynuogių sėklų ekstraktas arba dviskiaučių ginkmedžių ekstraktas. Šios medžiagos buvo tepamos, geriamos ir švirkščiamos, tačiau nė vienos iš jų veiksmingumas nebuvo įrodytas.

Kai kurie žmonės dėvi specialius gerai prie kūno priglundančius drabužius, kad celiulitas būtų mažiau pastebimas. Tokie drabužiai suspaudžia kraujagysles ir padidina kraujotaką bei limfotaką, todėl celiulitas vizualiai sumažėja. Gerai prie kūno priglundančių kojinių ir kitų drabužių galite įsigyti internetu.

Riebalų nusiurbimo procedūros ir dietos nepašalina celiulito, nes nedaro jokios įtakos jungiamojo audinio struktūrai.

Kita vertus, sumažinus suvartojamų riebalų kiekį, organizme bus mažiau riebalų, prasispraudžiančių pro audinius. Taigi, sveika ir subalansuota mityba bei treniruotės gali sumažinti celiulitą.

2015 m. atliktoje įvairių tyrimų, nagrinėjusių skirtingų celiulito mažinimo būdų veiksmingumą, apžvalgoje nurodoma, kad procedūros buvo neveiksmingos arba tyrimų metodologija buvo klaidinga.

Dėl šios priežasties į bet kokius pažadus padėti atsikratyti celiulito derėtų žiūrėti atsargiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)