2008 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad karvės pieno ir pieno produktų vartojimas mažėja, o paklausa augaliniam pienui auga, rašoma medicalnewstoday.com.

Augalinio pieno būna tokių rūšių (kai kurios iš jų):

  • migdolų
  • kanapių
  • avižų
  • sojų
  • kokosų
  • ryžių
  • bolivinių balandų
  • speltos


Augalinį pieną ir jo produktus žmonės dažniausiai renkasi siekdami išvengti laktozės netoleravimo arba alergijos karvės pieno baltymui pasekmių.

Gydytojų vertinimu, alergija karvės pieno baltymui pasireiškia 2–5 proc. vaikų, kuriems nėra 3 metų. Suaugusiems ši alergija pasireiškia rečiau.

Kai kurie žmonės augalinio pieno produktus renkasi iš etinių paskatų – tiki, kad tai tvaresnė ir sveikesnė karvės pieno alternatyva.

Šiame straipsnyje apžvelgsime migdolų, kanapių, avižų, sojų ir karvės pieno privalumus ir trūkumus, žvelgiant iš poveikio sveikatai perspektyvos.

Migdolų pienas

Migdolų pienas yra viena iš populiariausių augalinio pieno rūšių Šiaurės Amerikoje, Europos Sąjungoje ir Australijoje. Tyrėjų teigimu, migdolų pienas yra veiksminga alternatyva vaikams ir suaugusiems, kurių organizmas netoleruoja karvės pieno.

Lyginant su karvės pienu, migdolų piene mažiau sočiųjų riebalų ir daugiau nesočiųjų. Sveikieji riebalai, kurių yra migdolų piene, padeda atsikratyti antsvorio ir po to jo nepriaugti.

Migdolų piene mažai kalorijų ir baltymų, tad jis gali tikti ne visiems, ypač vaikams.

Žmonėms, kurie neturi problemų dėl svorio, reikės papildomų kalorijų šaltinių – rekomenduojama į kasdienę mitybą įtraukti sveikų baltymų turinčius produktus, tokius kaip pupelės arba žuvis.

Kai kurie gamintojai į migdolų pieną papildomai prideda kalcio, kad jo sudėtis būtų panašesnė į karvės pieno. Vis dėlto, žmogaus organizmas ne visada taip gerai įsisavina pridėtinį kalcį, kaip natūralų iš pieno produktų, todėl reikėtų vartoti ir kitus produktus, kuriuose yra kalcio, pavyzdžiui, žalialapes daržoves.

Migdolų pieno būna įvairių skonių. Kai kurie gamintojai į jį prideda cukraus – tam, kad pienas ilgiau negestų ir pagerėtų jo skonis ir tekstūra.

Įpylus migdolų pieno į karštą gėrimą, pastebėsite, kas jis sluoksniuojasi.

Kanapių pienas

Kanapių pieno gėrimuose, į kuriuos nepridėta papildomų skonių ir maistinių medžiagų, taip pat yra mažiau kalorijų, lyginant su karvės pienu. Tačiau lyginant su migdolų pienu, kanapių piene daugiau baltymų.

Kanapių piene taip pat kaip ir migdolų piene yra daug polinesočiųjų riebalų. Tyrimai parodo, kad pakeitus sočiuosius riebalus šiais sveikesniais riebalais sumažėja bendras cholesterolio kiekis.
Kanapių pienas karštuose gėrimuose nesusisluoksniuoja, todėl jis labai tinkamas balinti kavą ar arbatą.

Ne visi žmonės mėgsta kanapių pieną – kai kuriems žmonėms gali nepatikti jo specifinis, aitrokas jo skonis ir ištirpintą kreidą primenanti tekstūra. Į pramoniniu būdu gaminamą kanapių pieną dažnai pridedama papildomų priedų, kurie užmaskuoja natūralų kanapių pieno skonį ir tekstūrą.

Avižų pienas

Avižų pienas yra švelnaus skonio, kreminės tekstūros, jis puikiai tinka balinti karštus gėrimus, užpilti ant dribsnių ir gerti vieną.

Avižų pienas netinka žmonėms, kurie netoleruoja glitimo, arba kurie serga celiakija.

Avižų pienas be priedų turi daugiausiai kalorijų ir angliavandenių iš visų augalinio pieno rūšių. Nors avižų piene esantis cukrus natūralus, angliavandenių jame labai daug.

Kaip ir sojų piene, avižų piene taip pat daugiau riboflavino arba vitamino B-2 nei karvių piene. Dauguma gamintojų į avižų pieną papildomai prideda vitaminų ir mineralų, kad pagerintų šio gėrimo maistinę vertę.

Sojų pienas

Sojų pienas yra populiariausias karvės pieno pakaitalas ir pirmoji karvės pieno alternatyva, atsiradusi Jungtinių Amerikos Valstijų rinkoje.

2015–2020 m. JAV gyventojams skirtose mitybos gairėse nurodyta, kad žmonės, kurių organizmas netoleruoja laktozės, kaip alternatyvą karvės pienui vartoja sojos pieną.

Palyginus sojų pieną su migdolų, kanapių ir avižų pienu, vienoje sojų pieno porcijoje yra didžiausias baltymų kiekis.

Į sojų pieną, kaip ir kitų rūšių augalinį pieną, gamintojai paprastai papildomai prideda kalcio ir vitamino D.

Augalinio pieno produktuose yra daug fitatų ir oksalatų – šios medžiagos gali blokuoti kalcio įsisavinimą. 2019 m. leidinyje „Nutrients“ paskelbtoje apžvalgoje rašoma: eksperimentai su sojų pienu parodė, kad nepaisant to, kad sojų piene yra šių junginių, jei gamintojai į jį papildomai prideda kalcio karbonato, organizmas kalcį įsisavina panašiai kaip iš karvės pieno.

Sojų pieno sudėtyje baltymų yra daugiau nei kitų rūšių augaliniame piene, vis dėlto karvių piene daugiau būtinųjų amino rūgščių – metionino, valino, leucino ir lizino.

Mūsų organizmas būtinųjų amino rūgščių negamina, todėl jų būtinai turime gauti su maistu.

Augaliniai amino rūgščių šaltiniai:

  • sojų pienas ir sojų produktai
  • riešutai
  • sėklos
  • žemės riešutų sviestas
  • ankštinės daržovės
  • grūdinių kultūrų produktai


Žmonės sojų pieną vartoja ir todėl, kad jame yra izoflavonų, kurie, kaip teigia mokslininkai, pasižymi priešvėžiniu poveikiu.

Ne visiems žmonėms patinka sojų pieno skonis. Tam, kad užmaskuotų šį specifinį skonį, gamintojai kartais į jį papildomai prideda saldiklių ir aromatizatorių.

Gydytojai taip pat kartais rekomenduoja vaikams iki 3 metų, kurie alergiški karvės pieno baltymui, neduoti ir sojų pieno, nes tokie vaikai gali būti alergiški ir sojai.

Augindami sojas, ūkininkai naudoja įvairius pesticidus, tad jei norite išvengti pesticidų, rinkitės organinius sojų produktus.

Karvės pienas

Šiais laikais daug žmonių vietoje karvės pieno renkasi augalinį pieną. Viena iš priežasčių – didėjantis susirūpinimas dėl žalingo karvės pieno poveikio sveikatai.

Nedidelis procentas vaikų ir suaugusiųjų yra alergiški karvės pieno baltymui.

Alergija karvės pieno baltymui dažniausiai diagnozuojama kūdikiams. Galimi šios alergijos simptomai – vėmimas, viduriavimas, lūpų, liežuvio arba gerklės tinimas, kraujas išmatose, dilgėlinė, dusulys, nervingumas arba per mažas svoris.

Dar karvės pieno vengia žmonės, kurių organizmas netoleruoja laktozės – jų skrandis nevirškina pieno ir pieno produktų. Laktozės netoleravimas yra labai paplitęs – dauguma suaugusių žmonių sunkiai virškina karvės pieną. Kai kuriose Rytų Azijos šalyse laktozės netoleravimas būdingas 90 proc. žmonių.

Galimi laktozės netoleravimo simptomai: pilvo pūtimas, meteorizmas, viduriavimas ir pilvo skausmas suvartojus pieno produktų.

Taip pat kai kuriose šalyse neapdorotame ir nepasterizuotame karvės piene gali būti Escherichia coli (E. coli) ir Salmonella spp bakterijų.

Kai kurie tyrėjai karvės pieno vartojimą susiejo su paauglių akne, tačiau norint pagrįsti šias prielaidas, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Keli tyrimai gilinosi į prielaidą, kad karvės pieno produktai mažina vėžio riziką. Tyrėjai atrado, kad žmonėms, kurių mityboje daug pieno produktų, gresia mažesnė žarnyno vėžio rizika. Gali būti, kad piene esantis kalcis užkerta kelią vėžiui.

Tiriant šlapimo pūslės, prostatos ir krūties vėžio riziką, gauti prieštaringi rezultatai, todėl reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Vėlgi, 2015–2020 m. JAV gyventojams skirtose mitybos gairėse rekomenduojama į kasdienę mitybą įtraukti tris porcijas pieno produktų, kad būtų patenkintas organizmo kalcio poreikis.

2010 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad suaugusieji, kurių organizmas netoleruoja laktozės, gali be didelių neigiamų pasekmių kasdien suvartoti apie 12 g laktozės – toks kiekis yra apytikriai 1 puodelyje pieno.

Be to, netoleruojantieji laktozės gali vartoti brandintą sūrį, kuriame praktiškai nėra laktozės, ir jogurtą su aktyviosiomis kultūromis, kurios gerina virškinimą.

Jei suvalgę laktozės turinčių produktų jaučiate varginančius simptomus, pasikalbėkite su savo gydytoju ar mitybos ekspertu apie alternatyvius produktus.

Maistinė vertė

Šioje lentelėje lyginama 240 ml (apytikriai 1 puodelio) migdolų, kanapių, avižų, sojų ir karvės pieno maistinė vertė gramais (g), miligramais (mg) arba tarptautiniais vienetais (angl. International Units – IU):

Svarbu pabrėžti, kad skirtingų gamintojų gaminamo netgi tos pačios rūšies pieno maistinė vertė gali skirtis. Vieni gamintojai į pieną prideda daugiau cukraus ir druskos nei kiti.

Kai kurių rūšių augalinio pieno gėrimuose būna daugiau cukraus ir druskos nei kituose. Kai kurie gamintojai taip pat prideda kalcio, vitamino D, vitamino B-12 ir kt.

Kalcio kiekis, kurį įsisavina organizmas, labiausiai priklauso nuo to, kokį maistą žmogus valgo. Mūsų organizmas gali įsisavinti apie 30–32 proc. kalcio iš karvės pieno produktų ir tik 20-30 proc. kalcio iš augalinių šaltinių, pavyzdžiui, migdolų.

Išvados

Vis daugiau žmonių vietoje karvės pieno renkasi augalinio pieno produktus. Pakeitus karvės pieną šiomis alternatyvomis, rekomenduojama į valgiaraštį papildomai įtraukti kitų produktų, kuriuose yra baltymų, kalcio ir tam tikrų vitaminų bei mineralų.

Nors į daugumą augalinio pieno produktų papildomai pridedama vitaminų ir mineralų, organizmas ne visus juos įsisavina.

Kai kurių rūšių augaliniame piene yra daugiau cukraus ir druskos nei karvės piene, todėl rekomenduojama skaityti etiketes ir rinktis tokį augalinį pieną, kuriame būtų sumažintas druskos kiekis ir nebūtų nepridėta cukraus.

Reikėtų žinoti, kad augalinio pieno produktai nėra identiškas pieno pakaitalas. Jei norite pereiti prie augalinio pieno, bet iki šiol kalorijas ir maistines medžiagas gaudavote iš karvės pieno produktų, pasitarkite su mitybos ekspertu ir susidarykite valgiaraštį, į kurį būtų įtraukta papildomų produktų, turinčių reikalingų medžiagų. Tai ypač svarbu kalbant apie vaikų mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)