Odos turgoras – tai jos elastingumas, odos gebėjimas keisti formą ir sugrįžti į pradinę būseną.

Odos turgoras parodo, ar organizmui pakanka skysčių, kitaip tariant, ar jis nedehidratuoja – netenka skysčių, rašo medlineplus.gov. Viduriavimas ar vėmimas gali sukelti skysčių netekimą.

Viduriuojantys ar vemiantys kūdikiai ar maži vaikai gali greitai netekti daug skysčių, jeigu jie negeria pakankamai vandens. Šį procesą dar labiau paspartina karščiavimas.

Norėdami patikrinti odos turgorą, medicinos darbuotojai paprastai dviem pirštais žnybteli odą, kad ji būtų įtempta. Paprastai tikrinama odos arba apatinės pilvo dalies oda. Suimta oda kelias sekundes palaikoma ir paleidžiama. Jei odos turgoras yra normalus, oda greitai sugrįžta į pradinę būseną. Jeigu odos turgoro būklė prasta, užtrunka, kol oda sugrįžta į pradinę būseną.

Odos elastingumo trūkumas atsiranda tuomet, kai netenkama skysčių – šis netekimas gali būti vidutiniškas arba stiprus. Silpna dehidratacija yra tuomet, kai netekti skysčiai sudaro apie penkis procentus kūno svorio, vidutinė – apie 10 procentų, stipri – 15 ir daugiau procentų kūno svorio.

Suimti odą ir atlikti elastingumo testą gali būti itin sunku, jei sergama edema. Tai toks susirgimas, kuomet audiniuose kaupiasi skystis ir jie ima brinkti.

Prasto odos elastingumo priežastys

Dažniausios prasto odos turgoro priežastys:

  • sumažėjęs skysčių vartojimas;
  • dehidratacija;
  • viduriavimas;
  • diabetas;
  • didelis svorio netekimas;
  • šilumos smūgis (smarkus prakaitavimas ir nepakankamas skysčių vartojimas);
  • vėmimas.


Tokios jungiamojo audinio problemos kaip skleroderma ir Elerso-Danloso sindromas gali daryti įtaką odos elastingumui. Tačiau šios jungiamojo audinio ligos nėra susijusios su skysčių vartojimu ar netekimu.

Odos turgoro tikrinimas

Greitai patikrinti, ar organizmas nepatiria dehidratacijos, galima ir namuose. Suimkite plaštakos išorinės pusės, apatinės pilvo dalies odą arba krūtinės odą žemiau raktikaulio. Tai parodys, kokia yra odos turgoro būklė.

Jei dehidratacija silpna, oda į savo įprastinę būklę sugrįš kiek lėčiau. Kad drėkintumėte organizmą, gerkite daugiau skysčių – daugiausia vandens.

Jei odos sugrįžimas į pradinę būseną užtrunka ilgai, tai rodo vidutinį arba stiprų skysčių netekimą. Tokiu atveju reikėtų nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

Kada metas apsilankyti pas specialistą?

Kreiptis į gydytoją reikėtų tais atvejais, jei prastas odos elastingumas sutampa su vėmimu, viduriavimu ar karščiavimu, taip pat tuomet, jei oda labai lėtai grįžta į pradinę būseną arba suimant odą ji įsitempia tarytum palapinė. Tai gali rodyti itin rimtą dehidrataciją, kurią būtina skubiai gydyti. Kreiptis į gydytoją reikia ir tuomet, kai odos elastingumas suprastėjęs, tačiau negalite gerti daugiau skysčių (pavyzdžiui, todėl, kad vemiate).

Ko tikėtis iš apsilankymo pas gydytoją?

Gydytojas jus apžiūrės ir pateiks klausimų apie jūsų būklę – pasiteiraus, kiek laiko trunka simptomai, kokių kitų simptomų buvo prieš aptinkant odos turgoro pokyčius (tai gali būti vėmimas, viduriavimas ar kiti simptomai), ko ėmėtės bandydami pagerinti būklę, ar kažkas situaciją pagerina arba pablogina. Gydytojas taip pat paklaus, kokius dar simptomus patiriate (pavyzdžiui, sausėja lūpos, sumažėjo šlapimo kiekis šlapinantis, sausėja akys).

Gydytojas gali paskirti įvairius kraujo tyrimus, taip pat šlapimo tyrimą.

Jei skysčių netekimas rimtas, gali prireikti į veną lašinamų skysčių. Jei prastą odos elastingumą nulėmė kitos priežastys, gali reikėti vaistų šioms problemoms gydyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)