Apklausos rodo, kad maisto papildus nors kartą per metus vartoja apie pusę Lietuvos gyventojų. Maždaug dešimtadalis juos vartoja nuolat. Rekomenduojama biotino paros dozė (RPN) – vidutiniškai apie 30 µg per dieną. Kur kas didesni biotino kiekiai dažnai aptinkami maisto papilduose grožiui puoselėti (plaukų, nagų, odos būklei gerinti), nervų sistemos būklei palaikyti, multivitaminuose, taip pat papilduose, skirtuose sergantiesiems diabetu.

Itin didelės gydomosios biotino dozės gali būti skiriamos pacientams, sergantiems nervų sistemos ir medžiagų apykaitos ligomis, taip pat, pacientams, gaunantiems parenterinį maitinimą.

Biotinas paveikia ir laboratorinius tyrimus

Biotinas pacientų mėginių laboratorinius tyrimus gali smarkiai iškraipyti. Jie gali būti tiek klaidingai aukšti, pavyzdžiui, skydliaukės hormonų, tiek ir klaidingai žemi, pavyzdžiui, širdies žymenų, hipofizės (posmegeninės liaukos) hormonų. Klaidingi skydliaukės veiklos tyrimų rezultatų pokyčiai pasitaiko dažniausiai ir imituoja rimtus skydliaukės susirgimus, tokius kaip tirotoksikozė (hipertiroidizmas) ar Greivso liga ir gali lemti nereikalingą, žalojantį gydymą ar netinkamą ligos kontrolę. Pasitaikė net atvejų, kai pacientui, vartojusiam biotiną, remiantis klaidingais laboratorinių tyrimų rezultatais vos nepašalinta skydliaukė.

Biotino vartojimas gali lemti netgi grėsmę gyvybei. Jungtinėse Amerikos Valstijose Maisto ir vaistų administracija informavo apie atvejį, kai biotino vartojusiam pacientui širdies miokardo infarkto žymens – troponino – tyrimas buvo klaidingai neigiamas ir lėmė paciento mirtį.

Jau seniai žinoma, kad tyrimų rezultatus gali iškreipti žmogaus vartojamas maistas ir gėrimai, tad tyrimus dažniausiai rekomenduojama atlikti nevalgius. Dabar šias rekomendacijas reikėtų papildyti ir įspėjimu dėl maisto papildų vartojimo. Mokslinių tyrimų duomenimis, biotinas įtakos laboratorinių tyrimų rezultatams turi net ir po keliolikos valandų ar dar ilgesnio laiko.

Ilgalaikis „grožio“ vitamino poveikis tyrimams

Amerikos skydliaukės asociacijos rekomendacijose nurodoma, kad kraujo tyrimams nederėtų imti bent dvi dienas po biotino vartojimo. Kitur teigiama, kad dviejų dienų gali nepakakti ir gali tekti laukti iki savaitės ar net ilgiau.

Vis dėlto, kartais laboratorinių tyrimų atidėti neįmanoma, be to, dalis pacientų gali nepasisakyti vartojantys biotino papildus, o ir gydytojai gali nežinoti apie biotino įtaką. Todėl renkantis laboratoriją, kurioje norėsite atlikti laboratorinius tyrimus vertėtų pasidomėti ar jose atliekami tyrimai yra atsparūs biotino poveikiui.

Informacija parengta remiantis JAV Maisto ir vaistų administracijos informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)