„Knarkimas neparodo nieko teigiamo, – sako ausų, nosies ir gerklės gydytojas bei miego specialistas iš Niujorko universiteto akademinio sveikatos centro „Langone Health“ Erichas Voigtas. – Puikiai išsimiegoti, pasiekus giliąją miego fazę, galima ir neskleidžiant garsų.“

Niekas neknarkia savo noru, bet dažniausiai knarkimas nekenkia (nebent jūsų partneriui). Vis dėlto kai kuriais atvejais knarkimas parodo rimtą problemą, rašoma npr.org.

Nosis

Jei mums miegant oras laisvai patenka į nosį ir burną, miegame tyliai. Bet jei kvėpavimo takai susiaurėję, mes knarkiame.

„Knarkimas iš esmės yra kvėpavimo takuose esančių audinių (tai yra, gomurio ir tonziles supančių vertikalių audinio klosčių) vibravimas“, – aiškina E. Voigtas.

Knarkimą gali paskatinti daug veiksnių, sako E. Voigtas. Kai kuriuos jų mes galime kontroliuoti, pavyzdžiui, su knarkimu siejamas alkoholio vartojimas. Nuo alkoholio burnos audiniai kiek patinsta, tad alkoholis gali pakeisti miego kokybę.

„Alkoholis turi raminantį poveikį smegenims, ir šių poveikių visuma gali paskatinti knarkimą“, – sako E. Voigtas.

Antsvoris taip pat gali padidinti knarkimo tikimybę. Atsikračius antsvorio, neretai sumažėja ir knarkimas.

Kitus knarkimą skatinančius veiksnius gali būti sunkiau kontroliuoti. Pavyzdžiui, fizines priežastis, tokias kaip didelis liežuvėlis arba kreiva nosies pertvara. Be to, nuo alergijos ar viršutinių kvėpavimo takų ligų gomurys gali suglebti, patinti ar išsitempti, sako E. Voigtas.

Kada knarkimas tiesiog nemaloni problema, o kada – ženklas, kad yra potencialiai rimtų sveikatos problemų?

Lengvas, ritmiškas, gana stabilus knarkimas pasitaiko dažnai ir paprastai nėra problema.

„Toks knarkimas gali trukdyti partneriui, bet tai nėra didelė sveikatos problema“, – sako E. Voigtas.

Bet garsus ir nereguliarus knarkimas gali signalizuoti apie problemą. Taigi, jei nerimaujate dėl šalia miegančio žmogaus, į ką derėtų atkreipti dėmesį?

Širdis

Pasak E. Voigto, pirmas ženklas, kad kažkas negerai – vis garsėjantis knarkimas. Po vis garsėjančio knarkimo būna tylos laikotarpis, tada žioptelėjimas, kuris gali skambėti kaip šnarpštimas.

Toks knarkimo modelis dažniausiai būdingas tada, kai žmogų kankina obstrukcinė miego apnėja – tai rimta problema, kuri didina širdies ligų riziką. Šios problemos kankinamo žmogaus kvėpavimo takai susitraukia ir užsidaro. „Žmogui bandant įkvėpti, oras pro kvėpavimo takus nepraeina. Būtent tai ir yra apnėja“, – aiškina E. Voigtas.

Galite pažiūrėti šį vaizdo įrašą „YouTube“ svetainėje ir paklausyti, kaip knarkia apnėjos kankinamas žmogus.

Į ką atkreipti dėmesį klausantis knarkimo

Įrašo pradžioje girdimas normalus knarkimas. 1:10 min jau girdime knarkimą ir šnarpštimą, būdingą miego apnėjai.

„Pirmą minutę jis reguliariai ritmingai knarkia, – sako E. Voigtas. – Tada, antrą minutę girdime pauzę (apnėją) arba nekvėpavimą, o tada garsus žioptelėjimas, traukiant orą.“

Dažnai žmonės, kankinami miego apnėjos, sutrikus kvėpavimui nepabunda, todėl nežino, kad turi šią problemą.

Jei miegate su knarkiančiu žmogumi, galite paklausyti, kaip jis arba ji knarkia, ir jei kyla įtarimų, kad jam gali būti apnėja, patarkite kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)