Vartojant per daug cukraus, gresia rimtos sveikatos problemos, tarp kurių – nutukimas, antrojo tipo diabetas, širdies bei kraujagyslių problemos, ėduonis ir kitos, rašo medicalnewstoday.com.

Skaičiuojama, kad Jungtinėse Valstijose žmogus per dieną suvartoja maždaug 19,5 arbatinio šaukštelio arba net 82 gramus cukraus. Tai daugiau nei dvigubai daugiau, nei rekomenduoja Amerikos kovos su širdies ligomis asociacija – 9 arbatinius šaukštelius per dieną vyrams ir šešis arbatinius šaukštelius moterims.

Norėdami veiksmingai kontroliuoti suvartojamo cukraus kiekį, turėtumėte pasidomėti, kiek cukraus yra maisto produktuose ir gėrimuose. Pažadame, kad šiame straipsnyje tikrai rasite įdomios ir vertingos informacijos būtent šia tema.

Įdomūs faktai apie cukrų

Per parą moterims rekomenduojama suvartoti ne daugiau 6, o vyrams – ne daugiau 9 arbatinių šaukštelių cukraus;

Šokoladiniuose batonėliuose, pusryčių dribsniuose ir gaiviuosiuose gėrimai – itin daug pridėtinio cukraus;

Vaisiuose gausu natūralių cukrų, kurie ne tokie kenksmingi sveikatai, nei perdirbtame maiste esantis cukrus;

Reguliariai vartojant per daug cukraus, padidėja širdies ligų, diabeto ir nutukimo rizika.

Kas tas cukrus?

Cukrus – paprastasis angliavandenis, priklausantis chemiškai susijusių saldaus skonio medžiagų grupei. Cukraus būna įvairių pavidalų.

Trys pagrindinės cukraus rūšys: sacharozė, laktozė ir fruktozė.

Nors ląstelėms išgyventi ir būtina gliukozė, per didelis jos kiekis žalingas sveikatai.

Kaip teigia ekspertai, pridėtinis cukrus organizmui neatneša jokios naudos, tai tuščios kalorijos, galiausiai virstančios antsvoriu ar net nutukimu.

Žinojimas, jog kartu su maistu ir gėrimais gauname ir pridėtinio cukraus, labai svarbus sveikatai ir gerai savijautai. Šiandieninėje maisto rinkoje pridėtinio cukraus itin gausu, tad, norint mažinti jo kiekį, tenka imtis papildomų veiksmų – kitaip tariant, riboti tokio maisto ir gėrimų kiekį.

2015 metų kovą Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujas gaires, kuriose rekomenduojama tiek vaikams, tiek suaugusiems mažinti pridėtinio cukraus vartojimą iki mažiau nei 10 proc. visos su maistu gaunamos energijos. Jeigu tokio cukraus vartojimą pavyktų sumažinti iki 5 proc., tai būtų dar naudingiau žmogaus sveikatai.

Terminas laisvieji cukrūs galioja gliukozei, fruktoze ir sacharozei, kuriais gardinamas maistas ir gėrimai, taip pat cukrui, natūraliai randamam sirupuose, meduje ir vaisių sultyse. Šis terminas negalioja natūraliam cukrui, esančiam šviežiuose vaisiuose, daržovėse ar piene, nes nėra jokių medicininių įrodymų, kad toks cukrus būtų susijęs su sveikatos problemomis.

Viename arbatiniame šaukštelyje yra maždaug 4 gramai cukraus. Ekspertai per dieną moterims rekomenduoja ne daugiau 6 arbatinių šaukštelių, o vyrams – ne daugiau 9 šaukštelių, o tai yra atitinkamai 24 ir 36 gramai cukraus.

Šiame straipsnyje rasite naudingos informacijos, kiek pridėtinio cukraus yra kiekvieną dieną mūsų valgomuosiuose produktuose ir gėrimuose. Tokie duomenys padės priimti teisingus sprendimus renkantis sveiką maistą. Pasiruoškite nustebti – kai kuriuose produktuose cukraus yra žymiai daugiau, nei gali atrodyti.

Šokoladiniai batonėliai: nors visada galima rinktis sveikesnių alternatyvų, pavyzdžiui, juodąjį šokoladą, rinkoje šokolado gaminių pasirinkimas tikrai labai didelis.

„Snickers“ šokoladukas (58 gramai) – 5,83 šaukštelių cukraus;

„Milky Way“ (57 gramai) – 7,02 šaukšteliai cukraus;

„Twix“ (57 gramai) – 5,68 šaukšteliai cukraus;

„M&M“ saldainių pakelis (42 gramai) – 5,68 šaukšteliai cukraus;

Gaivieji gėrimai: gaivieji gazuoti gėrimai – vienas iš tų produktų, kurie drastiškiausiai padidina per dieną suvartojamą cukraus kiekį.

„Coca Cola“ (viena skardinė, 330 mililitrų) – 7,25 šaukšteliai cukraus;

„Red Bull“ (skardinė) – 5,35 šaukšteliai cukraus

„Sprite“ (skardinė) – 7,61 šaukšteliai cukraus

Specializuotame žurnale „Circulation“ paskelbtame straipsnyje aptariamas tyrimas, kurio metu nustatytas svarbus ryšys: per dieną išgeriant daugiau nei vieną skardinę gazuoto gaivaus gėrimo, pastebimai išauga širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Pusryčių dribsniai: Jungtinėse Valstijose pusryčių dribsniai – vienas iš populiariausių maisto produktų. Be to, maisto produktas, kuriame bene didžiausias pridėtinio cukraus kiekis. Pateikiame cukraus kiekį 100 gramų skirtingų gamintojų dribsnių.

„Cheerios“ – 0,88 šaukštelio cukraus;

„Corn Flakes“ – 1,93 šaukštelio cukraus;

„Frosted Flakes“ – 7,12 šaukštelių cukraus;

„Honey Smacks“ – 11,4 šaukštelių cukraus;

„Special K“ – 2,57 šaukšteliai cukraus;

„Honey Nut Cheerios“ – 6,67 šaukšteliai cukraus;

„Golden Grahams“ – 7,1 šaukštelio cukraus;

„Cocoa Puffs“ – 7,55 šaukšteliai cukraus;

„Cookie Crisp“ – 7,06 šaukšteliai cukraus;

2012 metų birželį Jeilio Ruddo maisto politikos ir kovos su nutukimu centro mokslininkai išreiškė mintį, jog, nors kai kurie pusryčių dribsniai skirti vaikams ir turi daugiau maistingų medžiagų, juos gaminančios bendrovės reklamai skiria labai daug pinigų. Nuo 2008 iki 2011 metų pusryčių dribsnių reklamos, orientuotos į vaikus, kiekis išaugo 34 proc.

Ruddo centro direktoriaus pavaduotoja Marlene Schwartz teigia: „Nors dribsnių gamintojai ir kiek patobulino vaikams skirtų pusryčių dribsnių sudėtį, jie vis tiek kokybe smarkiai nusileidžia suaugusiųjų rinkai skirtiems produktams.

Juose net 56 proc. daugiau cukraus, mažiau ląstelienos ir 50 proc. daugiau natrio. Tai reiškia, kad bendrovės moka gaminti gero skonio ir sveikatai ne tokius žalingus dribsnius, tik kodėl nepadeda tėvams keisti vaikų mitybos įpročių?

Vaisiai. Vaisiuose gausu cukraus, vadinamo fruktoze. Šviežiuose vaisiuose nėra pridėtinio cukraus, tačiau svyruoja natūralaus cukraus kiekis – nuo 1 arbatinio šaukštelio šimte gramų spanguolių iki 3 šaukštelių vynuogėse.

Čia pateikiamas natūralaus cukraus kiekis šimto gramų porcijoje. Turėkite omenyje, kad vaisiai – svarbi sveikos mitybos dalis, nors per didelis kiekis ir kenkia sveikatai.

Mangai – 2,77 šaukšteliai cukraus;

Bananai – 2,48 šaukšteliai cukraus;

Obuoliai – 2,11 šaukšteliai cukraus;

Ananasai – 2 šaukšteliai cukraus;

Vynuogės – 3,14 šaukšteliai cukraus;

Citrinos – 0,5 šaukšteliai cukraus;

Kiviai – 1,82 šaukšteliai cukraus;

Abrikosai – 1,87 šaukšteliai cukraus;

Braškės – 0,99 šaukštelio cukraus;

Avietės – 0,9 šaukštelio cukraus;

Mėlynės – 2,02 šaukštelio cukraus;

Spanguolės – 0,87 šaukštelio cukraus;

Pomidorai – 0,53 šaukštelių cukraus;

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)