Apie smegenų veiklą ir protinį nuovargį papasakojo Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Agneška Versalovič.

– Gydytoja, ar intensyviai protiškai dirbdami, mokydamiesi galime protiškai išsekti? Kodėl taip atsitinka?

– Užsitęsus intensyviai smegenų veiklai gali pasireikšti protinis nuovargis. Pagrindiniai simptomai, ko gero, visiems žinomi: sumažėja dėmesio koncentracija, blogėja atmintis, trūksta energijos, būna per sunku vykdyti kasdieninius darbus, kurie anksčiau nekeldavo rūpesčių, vargina mieguistumas, o kartais būna ir miego sutrikimų.

Protiškai pavargęs žmogus bendrauja nenoriai, tampa apatiškas. Kadangi protinis nuovargis nesukelia fizinio skausmo, žmonės linkę jį ignoruoti. Blogiausia yra tai, kad dažniausiai protiškai daug dirbantys žmonės patiria ir stiprų stresą, ilgainiui tokiems žmonėms gresia perdegimo sindromas.

– Kaip galime padėti savo smegenims? Kažką daryti, kažką valgyti, gerti?

– Kiekvienas žmogus turi atrasti veiką, kuri padeda jam išsaugoti bei sugrąžinti energiją, jėgas, atsipalaiduoti ir tokiu būdu duoti mūsų smegenims pailsėti. Šiuo atveju svarbi tiek aplinka, tiek veikla, kuri teikia žmogui malonumą. Rekreacijos (jėgų atgavimo) būdų yra daugybė: sportas, šokiai, kelionės, meninė kūryba. Saikingas fizinis krūvis, kaip pavyzdžiui, ​bėgiojimas ar kito pobūdžio sportas, yra naudingas mūsų protinei veiklai. Atsipalaiduoti gali padėti psichoterapijos užsiėmimai, kvėpavimo pratimai, teisingas streso valdymas bei socialinis palaikymas.

Kalbant apie maistą, neįmanoma išskirti vieno ar kelių konkrečių maisto produktų, kurių reikia smegenų veiklai, šiuo atveju svarbiausia racionali ir subalansuota mityba. Gerai smegenų veiklai svarbios omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu riebesnėje žuvyje, pavyzdžiui, silkėje ir lašišoje, taip pat jūros gerybėse. Magnis ir cinkas taip pat reikalingi tinkamam smegenų darbui, jų gaunama iš žalialapių daržovių, grūdinių kultūrų. Nemažiau svarbų vaidmenį atlieka vitaminas D bei B grupės vitaminai. Vitaminas D gaminamas odoje, veikiant tiesioginiams saulės spinduliams, taip pat jo randama kiaušiniuose bei žuvyje. Patartina kasdien praleisti saulėje 15-20 minučių. B grupės vitaminų galima gauti iš galvijų kepenų, varškės, saulėgrąžų, riešutų, ankštinių, žuvies, špinatų ir gausybės kitų maisto produktų.

– Ko šiukštu nedaryti egzaminų laikotarpio metu? Kas nesuteikia smegenims naudos, o kaip tik išbalansuoja, išblaško​.

– Labai populiaru vartoti energetinius gėrimus, tačiau jų reikėtų atsisakyti ne tik prieš egzaminus, bet visą laiką. Pašalinių reiškinių ir organizmui padaroma žalą yra kur kas didesnė už naudą, o energijos pliūpsnis yra trumpalaikis, vėliau seka dar didesnis nuovargis. Kadangi mūsų smegenys pavargsta, negalima prie knygų leisti visą dieną: kas valandą reikėtų daryti trumpas pertraukėles, o ne rečiau, nei kas 4 valandas pailsėti ilgesnį laiką. Per dieną nepatartinta mokytis ilgiau negu 8 valandas, nes informacijos įsisavinimas smarkiai sulėtėja, o nuovargis apima vis labiau. Panašiai yra sudarytas dirbančiųjų grafikas, siekiant maksimalaus efektyvumo. Kadangi informacijos perdavimas iš trumpalaikės į ilgalaikę atmintį vyksta naktį, sesijos laikotarpiu reikia išsimiegoti. Tos pačios taisyklės reikia laikytis ir egzamino išvakarėse, nes bemiegė naktis, praleista prie knygų, prieš pat egzaminą dažniausiai ne tik neduoda naudos, bet būna ir žalinga, neišsiemiegojus informacija nebus „įtvirtinta”.

– Ar turėtumėte ką patarti prieš pat egzaminą ar svarbų atsiskaitymą, darbą?

– Prieš egzaminą pailsėti, išsimiegoti, ir atsipalaiduoti. Pavargęs žmogus tampa visiškai neatsparus stresui, o tai reiškia, kad egzamino metu bus sunku susikaupti, smegenys „užsiblokuos" ir toks studentas ar moksleivis sunkiai atsakys net į lengvus klausimus. Svarbu nepasiduoti įtampai, nerimui. Vakare rekomenduojama išeiti į lauką, praleisti laiką su draugais. Prieš pat egzaminą galima suvalgyti kelis juodo ar pieniško šokolado gabaliukus, kad smegenų veiklai užtektų energijos, ryte nepamiršti pusryčių.

– Ar šie patarimai turės aiškios teigiamos įtakos ar iš tikrųjų reikėtų egzaminams ruoštis atsargiai: nepervargti, miegoti ir pan.?

– Jeigu būtų sukurta stebuklinga tabletė, kuri padėtų išmokti viską greitai ir be vargo, manau, visi apie ją jau seniai žinotų, bet taip nėra, todėl turime ieškoti kitokių sprendimų. Viso pasiruošimo egzaminams laikotarpiu svarbu laikytis darbo ir poilsio režimo: skirti laiko sportui ar bent pasivaikščiojimui, nes nuolatinis sėdėjimas prie knygų išvargina ir gerų rezultatų pasiekti nepadės. Sesijos metu reikia stengtis iš esmės nekeisti savo gyvenimo įpročių: nepradėti badauti, staigiai nekeisti dietos, tačiau laikytis tam tikrų taisyklių verta: vengti persivalgymo, nes tuomet daugiau energijos sunaudojama virškinimui ir sulėtėja smegenų veikla. Taip pat patartina privengti sunkiai virškinamų produktų: rūkytų, keptų, labai aštrių. Smegenų veiklai suaktyvinti tinka riešutai, juodo šokolado keli gabalėliai, tačiau juos valgyti reikia prieš pradedant mokymąsi ir, žinoma, su saiku. Po intensyvaus ruošimosi atsipalaiduoti padės mėgstama muzika.

– Ar verta profilaktiškai vartoti vaistinėse siūlomus papildus?

– Dažniausiai vaistinėje būna pasiūlomi maisto papildai, kurių sudėtyje randama B grupės vitaminų bei antioksidantų. Aišku, jie turi teigiamą poveikį protinei veiklai, tačiau vaistai ir maisto papildai -- tai tik pagalbinė priemonė ir turi būti naudojami pagal indikacijas. Visų pirma, reikia keisti gyvenseną, koreguoti mitybą, daugiau laiko skirti sau ir tik vėliau, jei niekas nepadeda, griebtis vaistų. Be to, visi vaistai gali išprovokuoti ir pašalinius reiškinius.

Žuvų taukai gali turėti teigiamą poveikį dėl sudėtyje esančių omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos užtikrinti tinkamą smegenų veiklą. Pastaruoju metu vis dažniaus studentai pradeda vartoti ir receptinius vaistus, kurie iš tikrųjų suaktyvina smegenis, padeda susikoncentruoti, tačiau yra ir kita medalio pusė – jie sukelia prikalusomybę, be to, nėra iki galo aiškus jų veikimo mechanizmas bei reikia ilgesnio vartojimo, norint gauti efektą. Tai iš esmės yra dopingas smegenims. Profilaktikai galima praktikuoti kur kas saugesnius būdus: tinka antioksidantai, kurių gausu pavyzdžiui, mėlynėse, serbentuose, avietėse. Nekenksmingo nikotino yra kalafioruose, bulvėse, pomidoruose. Kaip žinoma, stimuliuoja ir kofeinas, tad vienas ar du puodeliai kavos sesijos metu nepakenks, svarbiausia, nepersistengti, nes gali atsirasti nervingumas ir sujaudinimas. Profilaktikai reikia ​lavinti atmintį, ​žaisti stalo žaidimus, spręsti kryžiažodžius, kadangi mūsų smegenis yra plastiškos, jas pastoviai reikia „mankštinti".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)