Ridikėlių gamtoje galima rasti pačių įvairiausių rūšių. Vieni mus džiugina ankstyvą pavasarį, o kitus galima skanauti iki pat vasaros pabaigos. Yra netgi žieminių ridikėlių rūšių. Populiariausi ir geriausiai žinomi ridikėliai – baltieji „Daikon“. Ši daržovė mus džiugina ankstyvą pavasarį. Galima skanauti ir rožinių bei netgi juodųjų, rašoma food.ndtv.com.

Galite ir nelaikyti ridikėlių savo mėgstamiausia daržove, tačiau jų naudos paneigti nepavyks.

Pavyzdžiui, ridikėliai puikiai valo kepenis ir žarnyną, detoksikuoja organizmą, o juodieji ridikėliai ir jų lapai viena iš veiksmingų pagalbų gydant geltą, nes padeda iš organizmo pašalinti bilirubino perteklių. Dėl šios ypatingos savybės jie padeda valyti kraują. Ir tai dar ne viskas: ridikėliai rūpinasi ir skydliaukės sveikata.

Kviečiame artimiau susipažinti su šia nuostabia šaknine daržove – ridikėliais – ir jų nauda organizmui.

Ridikėliai

1. Ridikėliai saugo raudonuosius kraujo kūnelius. Ekspertai sako, kad ridikėliai padeda nuo žalos apsaugoti raudonuosius kraujo kūnelius. O tai reiškia, kad pastarieji geriau kraują (ir tuo pačiu visą organizmą) aprūpina deguonimi.

2. Ridikėliuose gausu ląstelienos. Jeigu ridikėlius valgote kartu su dienai skirta daržovių salotų norma, organizmą aprūpinate pakankamu kiekiu ląstelienos, tad gerinate virškinimą. Ląsteliena taip pat reguliuoja tulžies gamybą, apsaugo kepenis ir tulžies pūslę, neleidžia organizme kauptis skysčiams.

3. Ridikėliai saugo širdį. Ridikėliai puikus antocianinų šaltinis, tad padeda užtikrinti sveiką širdies funkciją ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Maža to, ridikėliuose gausu vitamino C, folio rūgšties ir flavonoidų.

4. Ridikėliai padeda kontroliuoti kraujospūdį. Ridikėliai – puikus kalio šaltinis. Kalis mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką (ridikėliai ypač naudingi tiems, kas kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio). Jeigu tikėtume ajurveda, ridikėliai vėsina kraują.

5. Ridikėliai stiprina imunitetą. Turint omenyje, kad ridikėliuose gausu vitamino C, jie saugo nuo paprasto peršalimo ir kosulio, stiprina imuninę sistemą. Svarbu tai, kad, norint tokio poveikio, ridikėlius reikia valgyti reguliariai. Be to, šios daržovės padeda kontroliuoti žalingus laisvuosius radikalus, slopina uždegimo procesus ir stabdo ankstyvą senėjimą.

6. Ridikėliai stiprina kraujagysles. Ši informacija svarbi kiekvienam iš mūsų – ridikėliai atlieka svarbų vaidmenį kolageno gamyboje. Kolagenas stiprina kraujagysles ir menkina aterosklerozės riziką.

7. Ridikėliai spartina medžiagų apykaitą. Šios šakninės daržovės labai naudingos virškinimo sistemai, jos padeda kontroliuoti rūgštingumą, išvengti skrandžio problemų, pavyzdžiui, pykinimo.

8. Ridikėliuose gausu maistingų medžiagų. Ridikėliuose daug vitamino E, A, C, B6 ir K. Be to, ridikėliai puikus antioksidantų šaltinis, juose gausios ląstelienos, kalio, cinko, fosforo, magnio, kalcio, geležies ir mangano atsargos. Visi jie tiek kartu, tiek atskirai padeda pasirūpinti, kad žmogaus organizmas dirbtų kaip gerai suderintas organizmas.

9. Ridikėliai rūpinasi odos grožiu. Jeigu kasdien gersite ridikų sulčių, oda jums padėkos sveiku švytėjimu. Viskas dėl šiose daržovėse esančio vitamino C, cinko ir fosforo. Be to, ridikėliai apsaugo nuo išsausėjimo, aknės, spuogų ir bėrimų. Ridikėlių pasta puikiai tinka veido valymui. Jeigu ja reguliariai tepsite skalpą, lengviau atsikratysite pleiskanų, apsisaugosite nuo plaukų slinkimo ir sustiprinsite plaukų šaknis.

10. Ridikėliai – puikus drėgmės šaltinis. Jeigu karštomis dienomis rankos pačios tiesiasi prie ridikėlių, taip yra tik dėl to, kad juose gausu vandens, padedančio užtikrinti organizmo drėgmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)