Independent.co.uk devynių mitybos specialistų paprašė nurodyti vieną valgį ar gėrimą, kurio jie niekuomet nevalgytų, rašoma independent.co.uk.

Dešrainiai

„Vienas valgis, kurio tiesiog negaliu sau leisti valgyti, yra dešrainiai. Nesvarbu, ar jie yra su jautienos, vištienos ar kalakutienos dešrele. Dešrainių dešrelės gaminamos iš labai apdorotos mėsos, juose gausu natrio, neretai jie tiesiog persunkti vėžį sukeliančiais nitratais. Žodžiu, tai vienas nesveikiausių valgių“, – tvirtina registruota dietologė, knygos „Healing Superfoods for Anti-Ageing: Stay Younger, Live Longer“ autorė Karen Ansel.

Dešrainiai

Sumažinto riebalų kiekio žemės riešutų sviestas

„Širdžiai naudingi mononesotieji riebalai, esantys žemės riešutų svieste, yra viena geriausių šio produkto savybių! Be to, kai gamintojai iš riešutų sviesto pašalina riebalus, jie juos pakeičia įvairiausiais cukraus tipais ir kitais nepageidaujamais ingredientais. Tokio veiksmo rezultatas – sumažinto riebalų kiekio riešutų svieste yra gerokai daugiau cukraus ir angliavandenių nei įprastame riešutų svieste. Renkuosi įprastą žemės riešutų sviestą, pagamintą tik iš dviejų ingredientų – žemės riešutų ir druskos. Man patinka traškusis riešutų sviesto variantas“, – aiškina Rachel Meltzer Warren, registruota dietologė, knygų „The Smart Girl’s Guide to Going Vegetarian“ ir „A Teen’s Guide to Gut Health“ autorė.

Gazuoti gėrimai

„Vengiu dažnai gerti gazuotus gėrimus – taip dariau visą gyvenimą. Manau, kad tai tiesiog „tuščios“ kalorijos, nes juose yra vien cukrus ir jokių naudingų maisto medžiagų. Saldūs gėrimai tėra vien papildomos kalorijos, kurios net nėra naudingos – vis tiek išgėrus tokių gėrimų sotumo nejunti“, – sako Kim Larson, registruota mitybos specialistė ir Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai.

Margarinas

„Neabejotinai priskiriu save prie tų dietologų, kurie mano, kad visas maistas gali būti tinkamas, tačiau visgi yra vienas produktas, kurio vengiu – margarinas. Visų pirma, aš mėgstu sviestą, tačiau vartoju jį labai taupiai, paprastai tik porą šaukštų kelis kartus per savaitę. Maisto gaminimui taip pat naudoju alyvuogių aliejų, tad mano mityboje vietos margarinui tiesiog nebėra. Verčiau rinksiuosi tikrą dalyką ir mėgausiuosi juo saikingai, o ne vartosiu apdirbtą produktą ir valgysiu hidrintus riebalus“, – kalba mitybos specialistė ir sveikos mitybos pagalbos sistemos „Cultivate Healthy“ įkūrėja savininkė Andrea Goergen.

Margarinas

Visgi ji pastebi: „Jei kasdien vartojate labai daug sviesto ir turite svorio reguliavimo problemų, kovojate su per dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje ar dideliu kraujospūdžiu, margarinas be hidrintų riebalų gali būti visai neblogas variantas“.

Sąrašo tęsinys


Amerikietiškas sūris

„Amerikietiškas sūris yra geriausias smarkiai apdoroto maisto pavyzdys. Iš esmės stengiuosi, kad mano mityboje būtų kaip įmanoma mažiau apdoroto maisto ir kuo daugiau neapdoroto. Smarkiai apdoroto maisto vartojimas siejasi su lėtiniu uždegimu – būkle, susijusia su padidėjusia daugumos ligų, įskaitant vėžį, išsivystymo rizika ir svorio augimu“, – aiškina registruota dietologė Beth Warren, „Beth Warren Nutrition“ įkūrėja ir vadovė.

„Amerikietiškas sūris nėra natūralus, tai sūrio produktas, kuriame paprastai būna pridėtinių cheminių medžiagų ir ekstraktų. Iš tiesų jame yra mažiau nei 51 procentas tikro sūrio. Be to, viename griežinėlyje yra 220 miligramų natrio, 4,5 gramo riebalų ir trys gramai sočiųjų riebalų – vadinasi, jis prilygsta itin riebiai mėsai.

Raudona mėsa

„Visiems rekomenduoju vengti raudonos mėsos dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, trimetilamino N-oksidas (TMAO), kuris gaminamas, kai metabolizuojamas raudonoje mėsoje esantis junginys L-karnitinas, siejamas su uždegimu, ateroskleroze ir išaugusia širdies smūgio bei insulto rizika. Raudonoje mėsoje esanti cukraus molekulė Neu5GC metaboliškai kaupiasi ir, kaip nustatyta, skatina lėtinį uždegimą. Be to, kai mėsa gaminama, susidaro policikliniais aromatiniais angliavandeniliais (PAH) ir heterocikliniais aminais (HCA) vadinami junginiai bei galutiniai pažengusios glikacijos produktai (AGE).

Žalia mėsa

Šie junginiai yra kancerogeniniai, skatinantys uždegimą ir oksidaciją, jie taip pat prisideda prie lėtinių ligų vystymosi“, – dėsto registruotas mitybos specialistas Andy Bellatti.

„Šie junginiai susidaro jautienoje, tiek žolę, tiek kitus dalykus ėdusių gyvulių mėsoje, tad perėjimas prie tik žolę ėdusių gyvulių mėsos problemos neišspręstų. Ši problema taip pat visiškai nesusijusi su riebumu, todėl rinktis liesą mėsą dėl mano išdėstytų priežasčių taip pat nėra išeitis“, – pabrėžia A. Bellatti.

Nepasterizuotas pienas

„Nepasterizuotame piene gali būti pavojingų bakterijų, pavyzdžiui, salmonelių, žarninių lazdelių (E. coli) ar listerijų, kurios gali sukelti per maistą plintančias infekcijas, plačiau žinomas kaip apsinuodijimas maistu. Kai kurie žmonės, pavyzdžiui, nėščios moterys, vaikai, vyresnio amžiaus žmonės ir tie, kurių imuninė sistema sutrikusi, yra dar jautresni neigiamam šių bakterijų poveikiui“, – sako registruota dietologė Joan Salge Blake

Alkoholiniai kokteiliai

„Juose daug alkoholio, be to, tai tarsi patiekalas taurėje. Vienas kokteilis nesuteikia sotumo, bet gali suteikti didelę dienos kalorijų normos dalį“, – teigia Leslie Bonci, registruota mitybos specialistė ir „Active Eating Advice“ savininkė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)