„Niekada nelinkiu žmonėms sveikatos, nes jos neįmanoma palinkėti. Sveikata tiesiog yra ir ja reikia rūpintis. Ir tam yra keli paprasti būdai,“ – paskaitoje „Sveika gyvensena – kaip laimingos šeimos pagrindas“ kalbėjo Alanas.

Dieną pradėti nuo kvėpavimo

Rytą galima pradėti ne tik kavos puodeliu. Prasibudinti, įgauti energijos įmanoma ir kvėpuojant. Alanas atskleidžia vieną nesudėtingą kvėpavimo metodą, kurio pradininkas pats Wimas Hofas. W. Hofas – vadinamas „ledo“ žmogus, sugebėjęs beveik dvi valandas išbūti pasinėręs į ledą. Tai jam pavyko atlikti taikant būtent šį kvėpavimo metodą, kurio metu stimuliuojama nervų sistema.

Metodas – labai paprastas. Alanas siūlo prabudus iškart nesikelti iš lovos. Prieš tai trisdešimt kartų giliai įkvėpti ir ramiai iškvėpti. Paskutinį kartą giliai iškvėpti ir kiek įmanoma ilgiau užlaikyti kvėpavimą. Pakartoti kelis kartus, o tada jau galima keltis. Pratimas atliekamas ne vien gulint. „Man tai veikia kaip energetikas, pats geriausias atsigavimas. Taikau ne vien namie, tačiau ir patalpoje, kur nors sėdint. Kad ir mašinoje,“ – sako Alanas.

Kvėpavimas

Riebalai – nieko blogo

Kalbėdamas apie mitybą, Alanas tikina, kad viskas yra gerokai paprasčiau, negu įprasta manyti. „Visos mitybos programos veikia. Yra profesionalai ir mėgėjai, tokie kaip aš. Visų jų mitybos programos veikia,“ – teigia Alanas. Pasak jo, siekiant numesti svorio, galima ir badauti, tačiau derėtų žinoti apie galimas pasekmes – sumažėjusią raumenų masę, sutrikusią baltymų gamybą organizme.

Vyriškis siūlo paprastą, „ūkišką“ patarimą.

„Žodis „mityba“ skamba labai rimtai, – sako Alanas. – Iš tiesų viskas slypi pagrindiniuose trijuose makro elementuose. Tai baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Visi juos puikiai žinome ir vartojame. Reikia tik žinoti, kiek jų suvartojame ir kiek jų reikia mūsų organizmui.“

Angliavandeniai, pasak Alano, yra pagrindinė antsvorio ir nutukimo problema. Angliavandenių gausu iš miltų pagamintuose produktuose: bandelėse, makaronuose. Pasitaiko ir kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, bananuose.

Žmogaus organizmas suskaido angliavandenius į cukrų. Kai gaunamo cukraus kiekis yra per didelis, kasa nespėja išskirti pakankamai insulino. Šis skirtas tam, kad cukrų apdorotų. Neapdorotas cukrus patenka į riebalus ir šitaip svoris didėja.

„Riebalai – viena pagrindinių mūsų organizmo dalių ir jų tikrai nereikia bijoti, – teigia Alanas. – Tačiau reikėtų vartoti mažiau gyvulinės kilmės riebalų – lašinių arba kiaušinių. Jei kas dieną suvalgote po kiaušinį – sočiųjų, gyvulinės kilmės riebalų kaip ir užtenka.“

Alanas Dzeranovas

Svarbiausias iš trijų elementų – baltymas. „Galvokite tik apie tai, kaip baltymų suvartoti kiekvieno valgio metu,“ – rekomenduoja treneris. Vidutiniškai reikėtų suvartoti apie 1,2 g baltymų kiekvienam jūsų kūno kilogramui. Štai, pavyzdžiui, viename kiaušinyje yra maždaug 5 g baltymų, vištienos kepsnyje – 30,40 g. A. Dzeranovas siūlo vartoti daugiau kruopų, riešutų sviesto – būtent šiuose produktuose didžiausia baltymų koncentracija.

Sportą – prisijaukinti

Valandų valandas praleisti sporto klube tikrai nebūtina. Užtenka vos dvidešimties minučių fizinio aktyvumo per dieną. Prieš pradedant sportuoti treneris siūlo neskubėti ir išmokti naudoti savo kūną.
„Išmokit padaryti atsispaudimą, pritūpimą, šuoliuką, apsisukimą, įvairias rotacijas, kurių metu dirba beveik visi kūno raumenys. Išmokite ropoti keturiomis, kelius pakėlę nuo žemės. Išmokite taisyklingai atsistoti ir atsigulti. Ir viskas, to pakanka“, – ragina treneris.

Tik po to A. Dzeranovas siūlo eiti į sporto salę ir naudoti treniruoklius. Ir tik tuo atveju, jei norite daugiau dėmesio skirti savo išvaizdai.

Sveikata ir pozityvumas – svarbiausia

Gyvenime daug svarbių dalykų – finansai, žinios, santykiai. Svarbiausia – sveikata. Pasak Alano, čia gimsta stebuklingi dalykai.

„Numeris vienas yra sveikata. Jeigu neturi energijos, jėgos, gerai funkcionuojančios endokrininės sistemos, niekur kitur nesugebėsi būti pakankamai efektyvus,“ – teigia jis.

Neskiriant dėmesio sveikatai, nukenčia kitos sritys – darbas, mokslai, šeima. Suderinti šias sritis yra laimingo gyvenimo receptas, tikina treneris.

Tiesa, nors beveik visas problemas galima spręsti fiziniu aktyvumu, nemažai padeda pozityvumas.

„Arba jūs dirbtinai save smukdote, galvodami apie problemas, arba jūs pozityviai save nuteikiate, kad viskas bus gerai, – sako Alanas. – Tai labiausiai pasireiškia tada, kai išmokstate nuolankumo ir pagarbos. Tai svarbiausi dalykai.“

Niekas neateina iš karto ir turi praeiti nemažai laiko, kol fizinis aktyvumas, mityba ir pozityvumas tampa įpročiais. Tačiau visą tai mes jau turime savyje.

„Viskas mumyse yra užslopinta arba giliai paslėpta. Visada turime panaudoti vidinius resursus tam, kad išlaisvinti savo varikliuką, kuris kažką užkurtų. Ar tai būtų santykiai, ar mityba, ar sportas,“ – sako Alanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)