Skoniu primenančios špinatus, jas geriausiai rinkti ankstyvą pavasarį, kai dar neturi žiedų, ir kuo dažniau įtraukti į savo racioną.

Teigiamos sveikatai savybės:

1. Dažniausiai naudojamos esant šlapimo takų ligoms, įskaitant ir prostatos problemas, tad naudingos tiek moterims, tiek vyrams.

2. Jei kamuoja skysčių kaupimasis, patartina įtraukti daugiau dilgėlių į savo racioną, nes suaktyvina skysčių pasišalinimą. Svarbu neužmiršti gerti pakankamai vandens, kad mūsų organizme neprasidėtų dehidratacija.

3. Atėjus pavasariui dažnai mus kamuoja šienligė, dilgėlių reguliarus vartojimas gali sumažinti šienligės simptomus, tad rekomenduojama naudoti reguliariai pavasarį ir vasarą.

4. Naudingos, jei mus kamuoja mažakraujystė, padeda atstatyti hemoglobiną. Ypač naudingos žmonėms, kurie nevalgo mėsos.

Dilgėlės

5. Patartina vartoti kenčiant nuo osteoartrito. Pastebėta, kad dilgėlių vartojimas padeda skausmo mažinimui, dėl ko galime sumažinti nuskausminamųjų kiekį.

6. Tipiškai vartojamos dilgėlės naudingos esant plaukų slinkimui, tad dažnai jas rasime šampūnų nuo plaukų slinkimo sudėtyje.

7. Pasižymi dideliu vitamino K kiekiu, šis vitaminas reikalingas tinkamam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.

8. Tyrimai pastebėjo, kad dilgėlės gali sumažinti kraujospūdį, tad naudingos esant jo padidėjimui.

Ką su jomis daryti?

Pirmiausiai mums reikia jų prisirinkti. Jei gyvenate Lietuvoje, tai tikrai nėra problema – jos auga beveik visur. Būtinai su savimi pasiimkite gumines pirštines, kad išvengtumėte dilginimo. Rinkite tik lapelius ir parsivežę namo gerai nuplaukite. Jei nespėsite sunaudoti per keletą ateinančių dienų – užsišaldykite. Kai dilgėlės suvysta, yra nuplikomos karštu vandeniu ar gerai sutrinamos, jos praranda dilginimo savybes.

Nebijokite – nenusidilginsite

Žemiau pateikiu keletą variantų, kaip dilgėles įtraukti į savo racioną:

1. Ruoškime dilgėlių arbatą – šis būdas tikriausiai bus pats lengviausias ir mūsų jau išbandytas. Dėkite žiupsnelį dilgėlių, jei jos vis dar nekaitintos, naudokite pirštinę ar šaukštą, nes vis dar gali dilginti. Sureagavusios su karščiu, jos praranda šią savybę.

2. Pasiruoškime dilgėlių „pesto“ – kuo ilgiau dilgėles laikysite ir jos pradės vysti, tuo mažiau jos dilgins. Tačiau norint užtikrinti, kad dilginimo nebus iš viso, siūlyčiau jas gerai sutrinti su trintuvu.

Naudokite didelę saują dilgėlių, valgomąjį šaukštą tarkuoto kietojo sūrio, keletą česnako galvučių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelį druskos ir juodojo pipiro. Visus ingredientus gerai sutrinkite. Pagardinkite kedro riešutais.

3. Ruoškime kokteilį – galime naudoti šviežias dilgėles, tik pasirūpinkime, kad gerai sumaltumėme visus ingredientus. Maišykime špinatus, dilgėles, ananasą, pilkime šiek tiek vandens ir norint, kad gautumėme pakankamai baltymų naudokime – baltymų miltelius.

4. Išbandykime dilgėlių sriubą – dėkite keletą bulvių, morką, keletą saujų dilgėlių, česnako ir svogūno ir viską gerai išvirkite.

Rekomenduočiau sriubai ruošti naudoti naminį sultinį, kurio receptą ir naudingas savybes, aptariu savo knygoje „Balansas Kasdienybėje“. Dėkime įvairių prieskonių, porą šaukštų kietojo sūrio ir visą sriubą sutrinkime. Pabarstykime moliūgų sėklomis.

Jei jums vis tiek neramu ir nenorite naudoti šviežių dilgėlių, jas nuplikykite karštu vandeniu ir tuomet naudokite receptuose.

Kam geriau vengti?

Besilaukiančioms moterims dilgėlių mišinių ir papildų yra patartina vengti, o dėl nepakankamos informacijos siūloma riboti ir maitinančioms mamoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)