Pilvo riebalai – tai riebalai, kurie susikaupia pilvo srityje, rašoma medicalnews.com. Jie būna dviejų rūšių:

Visceraliniai: tai riebalai, kuriais apauga vidaus organai.

Poodiniai: tai riebalai po oda.

Sveikatos komplikacijų dažniau sukelia visceraliniai nei poodiniai riebalai, todėl primygtinai rekomenduojama keisti gyvenimo būdą ir mitybą ir jų atsikratyti.

Kodėl pilvo riebalai pavojingi?

Antsvoris yra vien iš dažniausių priežasčių, kodėl išsivysto ligos.

Pilvo riebalų perteklius didina tokių ligų ir negalavimų riziką:

  • širdies ligų
  • infarkto
  • aukšto kraujospūdžio
  • insulto
  • antrojo tipo diabeto
  • astmos
  • krūties vėžio
  • storosios žarnos vėžio
  • Alzheimerio ligos ir kitų demencijos tipų
  • Pilvo riebalų kaupimosi priežastys

1. Skurdi mityba

Pridėtinio cukraus turintys produktai, tokie kaip pyragai, saldainiai ir gėrimai, tokie kaip saldinti gaivieji gėrimai ir vaisių sultys, gali:

  • paskatinti svorio augimą
  • sulėtinti medžiagų apykaitą
  • sumažinti organizmo gebėjimą deginti riebalus


Vartojant per mažai baltymų ir per daug angliavandenių taip pat gali augti svoris. Valgant daug baltymų turinčius produktus, ilgiau juntamas sotumas, tad jei į valgiaraštį neįtraukiami liesi baltymai, didesnė tikimybė suvalgyti didesnį kiekį maisto.

Ypatingai kenkia transriebalai, kurie gali sukelti uždegimus ir paskatinti nutukimą. Transriebalų yra daugelyje produktų, tokių kaip greitas maistas ir kepiniai – pavyzdžiui, keksiukai ar krekeriai.
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja pakeisti transriebalus sveikais visagrūdžiais produktais, mononesočiaisiais riebalais ir polinesočiaisiais riebalais.

Rekomenduojame skaityti produktų etiketes – jose turi būti nurodyta, ar produkte yra transriebalų.

2. Per daug alkoholio

Piktnaudžiavimas alkoholiu gali sukelti daugybę sveikatos problemų, įskaitant kepenų ligas ir uždegimus.

Leidinyje „Current Obesity Reports“ paskelbtoje 2015 m. ataskaitoje apie alkoholio vartojimą ir nutukimą nurodyta, kad vyrai, vartojantys per daug alkoholio, rizikuoja priaugti svorio, ypač pilvo srityje. Duomenys apie moteris nėra tokie vienareikšmiški.

3. Judėjimo stoka

Jei žmogus suvartoja daugiau kalorijų nei sudegina, svoris ima augti.
Gyvenant neaktyviai, sunku atsikratyti riebalų pertekliaus, ypač pilvo srityje.

4. Stresas

Hormonas steroidas, vadinamas kortizoliu, padeda organizmui kontroliuoti streso lygį ir kovoti su juo. Atsidūrus pavojingoje ar įtemptoje situacijoje, organizme išsiskiria kortizolis, kuris turi įtakos medžiagų apykaitai.

Kai jaučia stresą, žmonės dažnai siekia kaloringo „paguodos maisto“, o kortizolis organizmą paveikia taip, kad atliekamos kalorijos kaupiamos pilvo ir kitose srityse tolesniam naudojimui.

5. Genetika

Yra duomenų, įrodančių, kad tai, ar žmogus nutuks, ar ne, nulemia genai.

Mokslininkai mano, kad genai nulemia elgesio modelius, medžiagų apykaitą ir riziką susirgti su nutukimu siejamomis ligomis.
Taip pat polinkiui į nutukimą įtakos turi aplinkos veiksnys ir elgesys.

6. Miego trūkumas

Leidinyje „Journal of Clinical Sleep Medicine“ paskelbtame tyrime nutukimas (taip pat ir per didelės pilvo riebalų sankaupos) siejamas su miego stoka.

Kai miego trūksta, arba jis nekokybiškas, pilvo riebalų kiekis gali didėti.

Be to, nuolatinis neišsimiegojimas potencialiai gali paskatinti nesveikus valgymo įpročius, pavyzdžiui, emocinį valgymą.

7. Rūkymas

Tyrėjai nemano, kad rūkymas tiesiogiai skatina pilvo riebalų didėjimą, bet jie teigia, kad rūkymas yra rizikos veiksnys.

2012 m. leidinyje „PloS“ paskelbtas tyrimas parodo, kad nors nutukimo rizika rūkantiems ir nerūkantiems žmonėms nesiskiria, rūkantieji dažniau nei nerūkantieji kaupia poodinius ir visceralinius riebalus pilvo srityje.

Kaip atsikratyti pilvo riebalų


1. Susireguliuokite mitybą

Sveika, subalansuota mityba gali padėti atsikratyti antsvorio, taip pat pagerinti bendrą sveikatos būklę.

Rekomenduojama vengti pridėtinio cukraus, riebaus maisto ir perdirbtų angliavandenių, kurie neturi maistinės vertės.

Reikia valgyti daug vaisių ir daržovių, liesų baltymų ir sudėtingų angliavandenių.

2. Sumažinkite alkoholio vartojimą

Jei norite sumažinti pilvo apimtį ir atsikratyti pilvo riebalų, turėtumėte stebėti ne tik maisto, bet ir alkoholio vartojimą. Alkoholiniuose gėrimuose dažniausiai yra pridėtinio cukraus, kuris taip pat skatina nutukimą.

3. Daugiau judėkite

Sėdimas gyvenimo būdas skatina rimtas sveikatos problemas, įskaitant antsvorį.

Jei norite sulieknėti, būtina į savo dienotvarkę įtraukti sportą ar kitokį judėjimą.

Pilvo riebalų atsikratyti padeda aerobikos ir ištvermės pratimai. Veiksmingiausia yra derinti širdies raumens stiprinimo ir labai intensyvius pratimus su svarmenų kilnojimu ir pasipriešinimo pratimais.

4. Daugiau būkite saulėje

2016 m. apžvalgoje, kuri buvo paskelbta leidinyje „International Journal of Environmental Research and Public Health“, nurodyta, kad tiesioginių saulės spindulių gavusiems gyvūnams sulėtėjo svorio augimas, sumažėjo metabolinė disfunkcija.

Apžvalgoje nurodyta, kad keliuose tyrimuose buvo nagrinėjamas saulės spindulių poveikis žmonėms ir ypač jų įtaka svorio pokyčiams. Vis dėlto norint svariai pagrįsti saulės įtaką žmonių svoriui, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

5. Sumažinkite stresą

Stresas gali paskatinti svorio augimą. Organizme išsiskyręs streso hormonas kortizolis skatina apetitą, todėl išauga rizika suvalgyti daugiau, nei mums reikėtų.

Sumažinti stresą, atsipalaiduoti padeda tokios praktikos, kaip dėmesingas įsisąmoninimas („mindfulness“) ir meditacija, ir per didelės įtampos nesukeliantys pratimai, tokie kaip joga.

6. Sureguliuokite miego režimą

Miegas žmogui gyvybiškai būtinas, o jo stoka gali turėti rimtas pasekmes sveikatai.

Svarbiausia miego paskirtis – leisti kūnui pailsėti, pasitaisyti ir pagyti, bet jis taip pat gali turėti įtakos ir svoriui.

Norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų, ypač pilvo srityje, labai svarbu išsimiegoti, taip pat svarbu, kad miegas būtų kokybiškas.

7. Meskite rūkyti

Rūkymas kenkia sveikatai apskritai, be to, yra pilvo riebalų sankaupas skatinantis rizikos veiksnys. Metus rūkyti pastebimai sumažėja pilvo riebalų kaupimosi rizika, be to, apskritai pagerėja sveikata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)