Žinoma, pavasarį yra savų iššūkių – padaugėja pagundų (šašlykai ir ledai). Bet ilgesnės dienos, daugiau saulės paskatina pokyčius smegenyse ir kūne, todėl atsikratyti nereikalingų kilogramų (ir jų nesusigrąžinti) lengviau nei kitais metų laikais.

Štai šešios priežastys, kodėl lieknėti geriausia pavasarį.

Šylant orui, apetitas mažėja

Vidutiniškai rudenį žmonės suvartoja 86 kalorijomis daugiau nei pavasarį, teigiama tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „European Journal of Clinical Nutrition“.

O pavasariui pereinant į vasarą, kalorijų kiekis dar labiau mažėja.

„Vasarą apetitas mažėja, nes organizmas bando palaikyti žemesnę temperatūrą, – aiškina dietologė, knygos „The Nutrition Twins‘ Veggie Cure“ bendraautorė ir „21-Day Body Reboot“ programos bendraįkūrėja Lyssie Lakatos. Kūno funkcijos, įskaitant virškinimą, išskiria šilumą, ir organizmui reikia papildomai vėsintis. Kai lauke karšta, apetitas mažėja, nes taip organizmas bando susimažinti apkrovą.“

Šiltesniu oru sudeginame daugiau kalorijų

Manoma, kad kuo daugiau prakaituoji, tuo daugiau sudegini kalorijų, bet tai ne visai tiesa. Pats prakaitas tėra vanduo (su mineralais), tad prakaitavimas nereiškia, kad deginami riebalai. Tačiau, jei visus metus gyvensite aktyviai ir atšilus orams nemažinsite treniruočių intensyvumo, pavasarį ir vasarą kalorijų sudeginsite daugiau, sako L. Lakatos. Vėlgi, tai galima paaiškinti temperatūros reguliavimu.

„Kai karšta, apkrova organizmui didesnė, todėl vėsindamasis jis sudegina daugiau kalorijų“, – sako ji.

Kai saulės daugiau, nuotaika geresnė

Daugumos žmonių nuotaika yra tiesiogiai susijusi su oro sąlygomis. Dauguma mūsų galėtų pasakyti, kad pavasarį, po ilgų pilkų žiemos dienų pasirodžius saulei, nuotaika iškart pasitaiso. Itin orui jautriems žmonėms tamsios, niūrios žiemos dienos gali sukelti laikiną depresiją – vadinamą sezoniniu afektiniu sutrikimu (angl. seasonal affective disorder – SAD). Žmonės, kurie patiria šį sutrikimą, slogią nuotaiką dažnai linkę kompensuoti maistu, todėl rizikuoja priaugti svorio.
Net jei jums nediagnozuota sezoninė depresija, šiltuoju metų laiku rečiau nei žiemą norisi sunkaus, riebaus maisto, sako L. Lakatos. (Ne veltui anglakalbiai tokį maistą vadina „paguodos maistu“ – „comfort food“).

Be to, kai esame pozityviai nusiteikę, rečiau norime išsisukti nuo sporto treniruočių arba judėjimo. O ir progų judėti šiltu oru daugiau – savaime norisi išeiti pasivaikščioti, pabėgioti ar pasivažinėti dviračiu.

Vitamino D nauda

Nors ir reikėtų atlikti daugiau tyrimų, bet mokslininkai atrado ryšį tarp vitamino D stokos, atsparumo insulinui ir nutukimo.

Kitaip tariant, didesnė tikimybė, kad vitamino D trūksta antsvorio turintiems žmonės, nei tiems, kurie svorio problemų neturi. Kai kurie tyrimai, pavyzdžiui, atliktas Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro, parodė, kad pradėję kasdien vartoti vitaminą D, kai kurie žmonės ima lieknėti, tačiau šis dėsningumas pasireiškia ne visiems.

Vitaminas D

Tai, ar jums trūksta vitamino D, diagnozuoti gali tik gydytojas, tad prieš vartodami vitamino D papildus išsitirkite. Tačiau pavasarį vitamino D galima gauti labai lengvai – organizmas jį natūraliai gamina, kai odą veikia saulės spinduliai.

Didesnė tikimybė gauti sveiko maisto ir juo mėgautis

Rudeninės šventės paprastai asocijuojasi su sočiomis sriubomis, troškiniais ir keptais patiekalais. O štai pavasarį ir vasarą dažniausiai vaišinamės šaltomis salotomis, jūros gėrybėmis, vištiena, vaisiais, pavyzdžiui, arbūzais, uogomis ir pan.

Žinoma, vėlgi yra tikimybė paslysti ir prisikirsti mėsainių ir ledų. Tačiau šiltuoju metų laiku daug didesnis lengvo maisto pasirinkimas, todėl atsispirti pagundoms daug lengviau , sako L. Lakatos.

Taip pat šiltesniu oru žmonės labiau nori augalinio maisto ir mažiau mėsos, sako L. Lakatos.

„Ankštinės daržovės – avinžirniai, lęšiai, žirniai ir pupelės – yra puikus salotų pagrindas. Jie aprūpina organizmą baltymais ir skaidulomis, tad patiekalas yra sotesnis.“

Įdomu tai, kad tyrimas parodė, jog žmonės, kurie savo mitybą praturtina ankštinėmis daržovėmis (3/4 puodelio per dieną) atsikrato nereikalingų kilogramų net neribodami kalorijų kiekio.

Šiltu oru labiau troškina

Šiltuoju metų laiku rečiau norisi kakavos su grietinėle ar karšto šokolado. Atšilus valgome lengvesnį maistą, tad norisi ir gaivesnių gėrimų.

Jei jūsų tikslas – sulieknėti, gerkite šaltą žaliąją arbatą su ledukais.

„Žaliojoje arbatoje yra epigalokatechino-3-galato (EGCG) – ši medžiaga skatina riebalų deginimą, apetito kontroliavimą ir svorio mažėjimą“, – sako L. Lakatos. Arbatos nesaldinkite cukrumi – jei norite papildomai pagardinti, tinkamiausias pasirinkimas būtų šviežia mėta.

Taip pat galima gerti tirštuosius kokteilius – tik svarbu, kad juose nebūtų per daug kalorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)