Kepenys – „pasislėpusios“, tačiau klastingos

„Sergamumas lėtinėmis kepenų ligomis visame pasaulyje kasmet auga. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis nuo lėtinių kepenų ligų kasmet miršta 2 milijonai žmonių, o kepenų cirozės paplitimas siekia 9 proc. visos populiacijos. Dažniausios: virusinis hepatitas, nuo alkoholio išsivysčiusios lėtinės kepenų ligos ir nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga. Nors nuo lėtinių kepenų ligų pasauliniu mastu mirštamumas didėja, tačiau apie tai vis dar nepakankamai kalbama“, – sako S. Gelman.

Dėl švietimo trūkumo visuomenėje, pasak jos, kepenų ligų tema yra apipinta ne tik prieštaringa informacija, bet ir mitais, rašoma pranešime spaudai.

„Žmonės klysta, manydami, kad turint antsvorį, kepenys būna suriebėjusios savaime ir čia nieko tokio arba, kad kepenų suriebėjimas negresia liekniems žmonėms, taip pat, kad kepenų suriebėjimas gresia vien piktnaudžiaujantiems alkoholiu. Kepenų ligos dažnai yra pražiūrimos, nes kepenų skausmo žmogus nejaučia“, – teigia gydytoja.

Sudėtingos komplikacijos

„Kepenų suriebėjimas – kai kepenų ląstelėse susikaupia didelis riebalų lašelių kiekis. Ligos pradžioje kepenų suriebėjimas nesukelia jokių simptomų. Ilgainiui pažeistose kepenyse gali išsivystyti uždegimas – nealkoholinis steatohepatitas, kepenų cirozė ir kepenų vėžys. Tai yra svarbi problema, į kurią reikia atkreipti dėmesį laiku, nes gali baigtis sudėtingomis komplikacijomis“, – aiškina ji.

Kepenų ligoms būdingi nespecifiniai požymiai – bendras silpnumas, nuovargis, nedarbingumas, dispepsijos požymiai, diskomforto jausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku. Progresuojant kepenų ligai, kepenų cirozės stadijoje atsiranda specifiniai požymiai – gelta, pilvo apimties didėjimas, kraujavimas iš dantenų ar nosies.

Nepiktnaudžiauti vaistais nuo skausmo ar greitu maistu

Kepenų suriebėjimas skiriamas į du ligos tipus: alkoholinį kepenų suriebėjimą ir nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą. Pastaroji dažniausiai siejama su viršsvoriu, nutukimu, tačiau jis gali išsivystyti ir lieknam žmogui. Didžiausia grėsmė yra asmenims sergantiems metaboliniu sindromu, cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, podagra, turintiems dislipidemiją.

Kepenų suriebėjimą gali sukelti ir vaistai, kitos lėtinės kepenų ligos, hepatitas B ir C bei alkoholio vartojimas.

„Didelę įtaką turi ir gyvensenos įpročiai. Sėslumas, mažas fizinis aktyvumas, prasta mityba, greito maisto vartojimas, alkoholio vartojimas – ydingos gyvensenos įpročiai, kurie gali tapti pagrindine kepenų ligų išsivystymo priežastimi. Naujausių mokslinių tyrimų duomenimis didelę įtaką nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos išsivystymui turi žarnyno mikroorganizmai; yra nustatytas paveldėtas polinkis sirgti šia liga“, – dalijasi gydytoja gastroenterologė.

Dar neatrasta gydymo specifika

Nors lėtinės kepenų ligos, anot S. Gelman, dažniausiai neskausmingos, tačiau gydomos sunkiai, nes efektyvaus gydymo, tinkančio visiems žmonėms – nėra.

„Multidisciplininis gydymas kovoje su kepenų ligomis atveria naujas galimybes, gydant gretutines patologijas, racionaliai vartojant vaistus, kreipiantis į dietologą bei koreguojant mitybą ir gyvenseną. Lėtinės kepenų ligos yra klastingos ir gąsdinančios. O paskutiniu metu tendencijos rodo, kad sergamumas nealkoholine suriebėjusių kepenų liga didėja, kyla grėsmė, kad greitai kepenų cirozės pagrindine priežastimi taps būtent ši liga.“, – dalijasi ji.

Galima ir pavėluoti

Kepenų ligos, gydytojos teigimu, gali būti nepastebimos ilgą laiką, todėl neretai apie jas sužinoma, kai jau būna pažengusios.

„Sveikatos negalavimų nebuvimas, dar nereiškia, kad esi sveikas, todėl būtina reguliariai tikrintis. Nustačius ligą ankstyvoje stadijoje, bus kur kas lengviau su ja kovoti. Apie kepenų ligas galima įtarti atlikus ir paprasčiausią kraujo tyrimą. Esant kepenų uždegimui, padidėja fermentų skaičius. Įtarimą apie kepenų būklę patvirtina ultragarsinis kepenų standumo ir suriebėjimo tyrimas, echoskopija. Esant neaiškiems atvejams, pasitelkiama ir biopsija“, – pasakoja gydytoja.

Profilaktikai – sveika gyvensena

Anot S. Gelman, profilaktinę funkciją prieš kepenų ligas atlieka įvairūs vaistiniai preparatai, turintys fosfolipidų.

„Šie vaistiniai preparatai yra sukurti tam, kad padėtų atsinaujinti kepenų ląstelių membranai ir kepenų ląstelėms. Nors kepenų suriebėjimo sumažinti nepavyks, tačiau esant kepenų uždegimui, nykstant ląstelėms, šie preparatai kepenų regeneracijai padeda. Šiuo metu visame pasaulyje atliekama labai daug mokslinių tyrimų, nes sergamumas didėja, todėl intensyviai ieškoma efektyviausio gydymo“, – atskleidžia pašnekovė.

Sveika mityba, fizinis aktyvumas, nutukimo ir viršsvorio koregavimas – šiandien išlieka svarbiausiomis prevencinėmis priemonėmis prieš kepenų ligas.

„Sėdimas darbas, sėslus gyvenimo būdas, prisidedantis prie nutukimo epidemijos tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje – taip pat turi įtakos. Taip pat reikėtų vengti kepenis žalojančių veiksnių: alkoholio vartojimo ir besaikio vaistų ir maisto papildų vartojimo“, – reziumavo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)