Tonzilių akmenys gali paskatinti ne tik nemalonų burnos kvapą, bet ir gerklės skausmą, rijimas gali tapti skausmingas, gerklė gali susierzinti, tonzilės parausti, išsivystyti jų uždegimas, rašoma medicalnewstoday.com

Papasakosime, kaip atsikratyti tonzilių akmenų namie, taip pat kada reikėtų kreiptis į gydytoją.

1. Žemo slėgio burnos irigatorius

Naudojant žemo slėgio burnos irigatorių, tonzilių akmenys lengviau išsijudina ir pasišalina. Norėdami atlikti šią procedūrą, atsistokite prie gerai apšviesto veidrodžio ir nukreipkite irigatoriaus srovę į tonzilių akmenis. Turėkite omeny, kad išjudintas tonzilių akmuo gali atsidurti gerklės gale ir sukelti kosulį. Nebandykite irigatoriumi išplauti akmenų vaikams, nes jie gali užspringti.

Burnos irigatorių galima naudoti profilaktiškai – drėkinti juo tonziles, kad nesiformuotų tonzilių akmenys.

2. Vatos pagaliukai

Tonzilių akmenis pašalinti galima ir vatos pagaliuku.

Sudrėkinkite pagaliuką, įkiškite jį į gerklę ir pamėginkite juo išspausti akmenį. Nelieskite vidurinės gerklės dalies, nes tai gali sukelti žiaukčiojimą.

Kadangi aplink tonziles yra daug kraujagyslių, pagaliuku perbraukite tik kelis kartus, labai nespauskite. Jei pradėjo kraujuoti, nebevalykite.

3. Nealkoholinis burnos skalavimo skystis

Nestipriai gargaliuojant nealkoholinį burnos skalavimo skystį, akmenys lengviau atsipalaiduos, burnoje sumažės bakterijų.

Kai bakterijų bus mažiau, sumažės akmenų susidarymo tikimybė.

4. Dantų šepetėlis

Tonzilių akmenis galima bandyti nuvalyti kita dantų šepetėlio puse. Apverskite dantų šepetėlį šereliais į viršų ir kita jo puse pabandykite išstumti tonzilių akmenis.

Niekada nebandykite tokiu būdu šalinti tonzilių akmenų vaikams, nes jie gali užspringti.

Valant ne tik dantis, bet ir liežuvį, sumažėja bakterijų kiekis burnoje, todėl mažesnė tonzilių akmenų susidarymo tikimybė.

5. Gerklės skalavimas vandeniu su druska

Gerklės skalavimas šiltu vandeniu su druska padeda išjudinti tonzilių akmenis. Skalavimo skystį pasigaminsite puodelyje šilto vandens ištirpinę pusę arbatinio šaukštelio druskos. Gargaliuokite 10–15 min. Gerklės skalavimas druskos tirpalu taip pat nuramina perštinčią gerklę.

6. Gerklės skalavimas skiestu obuolių actu

Gerklės skalavimas skiestu obuolių actu taip pat padeda išjudinti tonzilėse susikaupusias apnašas. 1 valgomąjį šaukštą obuolių acto išmaišykite 1 puodelyje šilto vandens ir gautu tirpalu skalaukite gerklę. Gargaliuojant tris kartus per dieną ilgainiui tonzilių akmenys išsijudins ir pasišalins.

Kiek laiko laikosi tonzilių akmenys?

Tonzilių akmenys dažniausiai po kurio laiko pasišalina patys. Paprastai mes juos iškosime arba nuryjame. Vis dėlto jei jaučiate, kad susiformavęs tonzilių akmuo neišsijudina ir darosi vis didesnis, vertėtų kreiptis į gydytoją.

Medicininis gydymas

Jei jums nuolat formuojasi tonzilių akmenys ir jie jums kelia nepatogumų, gydytojas gali rekomenduoti atlikti tonzilektomiją – chirurginiu būdu pašalinti tonziles.

Šią operaciją dažniausiai atlieka vaikams, o suaugusiems sunkiau po jos atsigauti – gerklė gali smarkiai kraujuoti.

Tonzilektomiją gydytojai paprastai rekomenduoja tik jei pacientas dėl tonzilių akmenų nuolat jaučia stiprų skausmą, jam kyla infekcijos, iš burnos sklinda nemalonus kvapas.

Visais klausimai kreipkitės į savo gydytoją.

Kada kreiptis į medikus

Jei nepavyksta pašalinti tonzilių akmenų taikant išvardytas namines priemones, jokiu būdu nespauskite akmenų aštriais objektais, nes tai gali paskatinti stiprų kraujavimą.

Srityje aplink tonziles labai daug kraujagyslių, todėl negalima bandyti šalinti tonzilių akmenų dantų krapštuku, adata, žiogeliu ar panašiu aštriu daiktu.

Jei tonzilių akmuo nepasišalina kelias savaites, kreipkitės į gydytoją, kad pašalintų. Tonzilių akmenų klausimus sprendžia LOR (ausų, nosies ir gerklės) gydytojai.

Pacientai, kurie dažnai iškosėja tonzilių akmenis, turėtų stebėti, ar nesivysto tonzilių infekcija. Jos požymiai:

  • sunku ryti
  • dėl padidėjusių tonzilių sunku kvėpuoti
  • skausmas, kuris sklinda į ausis
  • tonzilėse formuojasi pūliai arba baltos išskyros
  • labai padidėjusios tonzilės
  • kraujavimas tonzilių srityje
  • kvėpavimo sutrikimai miegant


Jokiu būdu nebandykite pašalinti tonzilių akmenų vaikui – vaikas gali užspringti. Jei pastebėjote, kad vaikui susiformavo tonzilių akmuo arba atsirado tonzilių uždegimas, kreipkitės į gydytoją.
Tonzilių infekcijai gydyti gali prireikti antibiotikų, kartais reikia lovos režimo.

Santrauka

Tonzilių akmenys paprastai nesukelia didelių problemų ir dažniausiai pasišalina patys, tačiau kartais gali sukelti nepatogumų ir paskatinti infekciją.

Jei jaučiate diskomfortą, kreipkitės į gydytoją ir pasitarkite dėl galimo gydymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)