1. Sumažės storosios žarnos vėžio rizika

Datulės ne tik užtikrina, kad maistas tinkamai judėtų virškinimo sistema, bet ir stiprina žarnyną, saugo nuo žalingų bakterijų. Savaime suprantama – jei virškinimo organai, žarnynas sveiki, sveika ir storoji žarna, taigi sumažėja jos vėžio rizika.

Britanijoje atliktas tyrimas parodė – mėgstančių datules žmonių storoji žarna buvo sveikesnė, nes datulės skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, o pastarosios trukdo suvešėti vėžinėms ląstelėms.

2. Greitai suteikia ilgai išliekančios energijos

Datulėse yra natūralaus cukraus, gliukozės, fruktozės ir sacharozės, taigi prireikus gausite didelę energijos dozę. Priešingai nei įvairiuose energiniuose batonėliuose ir gėrimuose, datulėse yra ir daugiau vertingų komponentų – ląstelienos, kalio, magnio, vitaminų ir antioksidantų, kurie ilgiau ir tolygiau palaiko energijos lygį, saugo nuo staigaus jos sumažėjimo.

3. Gerėja virškinimas

Jei norite, kad virškinimas būtų sklandus, o tuštinimasis reguliarus, valgykite datulių. Vienoje porcijoje datulių yra 12 g ląstelienos – 48 proc. rekomenduojamos dienos normos.
Vartojant užtektinai ląstelienos nebus vidurių užkietėjimo, o datulėse ląstelienos pakaks, kad būtų užtikrinta tinkama žarnyno veikla. Leidinyje „British Journal of Nutrition“ aprašyto tyrimo duomenimis, 21-ą dieną valgant po 7 datules per dieną, žmonėms padažnėjo tuštinimasis ir pagerėjo žarnyno veikla, lyginant su tais, kurie nevalgė datulių.

4. Pagerėja smegenų veikla

Datulėse yra vitamino B6, kuris skatina organizmą gaminti daugiau norepinefrino ir serotonino, taigi gerėja smegenų veikla. Serotoninas gerina nuotaiką, norepinefrinas padeda organizmui įveikti stresą. O vitamino B6 trūkumas, tyrimų duomenimis, siejamas su depresija.
Kai esate gerai nusiteikę, nepavaldūs stresui, smegenys yra aktyvesnės, greičiau įsisavina ir apdoroja informaciją.

5. Gyja hemorojus

Hemoroidai yra kraujagyslių tinklas storojoje žarnoje ir išangėje, kurios dėl uždegimo paburksta. Šių kraujagyslių uždegimą dažnai sukelia vidurių užkietėjimas. Hemorojus – nemalonus, skausmingas sutrikimas, kurį, laimė, lengva pagydyti, pakoregavus mitybą ir sumažinus vidurių užkietėjimą. Gydytojai rekomenduoja valgyti daugiau ląstelienos, kurios, kaip žinome, yra datulėse.

6. Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, taigi stiprina širdį.

Datulės stiprina ir širdį, nes jose esantis kalis mažina blogojo cholesterolio, kuris gali užkimšti kraujagysles ir sukelti insultą ar net širdies smūgį. Atlikus tyrimą su vyresnio amžiaus moterimis paaiškėjo – vartojant užtektinai kalio, mažėja insulto, išeminės širdies ligos ir net mirtingumo grėsmė.

Taigi valgykite datulių – tada būsite sveikesni ir ilgai, laimingai gyvensite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)