Reabilituojasi ir sunkūs ligoniai

„Į Palangos reabilitacijos ligoninę atvyksta pacientai iš visos Lietuvos. Čia galima sutikti ir labai sunkių, ir norinčiųjų tik profilaktiškai sustiprėti ar atgauti prarastą darbingumą po traumos, ar sunkios ligos jau sveikstančių ligonių.

Liga – yra didžiulis iššūkis ir medikui, ir ligoniui, o ypač ligos, kurios sutrikdo kasdieninė veiklą, įprastą gyvenimo ritmą: stuburo bei galvos traumos, stuburo disko išvaržos, galvos smegenų insultai (išeminiai ir hemoraginiai).

Reabilitacija reikalinga ir sergantiems Parkinsono liga. Į Palangą sustiprėti atvyksta ir sergantieji išsėtine skleroze ir kitomis nervų sistemos ligomis, po sąnarių protezavimo operacijų.

Ypač apmaudu ir gaila stebėti žmones, kurie traumas patiria nepakankamai įvertinę savo jėgas ar apsvaigę. Išgėrus atsiranda per daug nereikalingos drąsos. Po stuburo traumos žmonės gali tapti visiškai paralyžiuoti.

Skaudžiausia matyti jaunus į tokią bejėgišką situaciją patekusius žmones. Jiems reikalinga įvairi pagalba: nuo nuprausimo, higienos, iki pamaitinimo, aprengimo. Be abejo, kasdienė slauga, tai jau ne gydytojos pareiga, bet mes turime nuolat stebėti paciento būklę, skirti jam medikamentus ir kitas būtinas reabilitacijos priemones. Stengiamasi, kad jis taptų kiek įmanoma savarankiškesniu“, – apie savo darbo specifiką kalbėjo gydytoja J. Daratienė.

Rekomenduoja vengti beprasmių iššūkių, alkoholio ir rizikos

Anot gydytojos, kiekvieno žmogaus gyvenimas kupinas netikėtumų, gali įvykti ir nelaimingų atsitikimų, bet sveikas gyvenimo būdas, savo jėgų, galimybių pasvėrimas, taisyklinga mityba, padidina tikimybę išlikti sveikiems ir saugiems.

„Atvyksta reabilituotis ir ekstremalių sportų mėgėjai, kurie susižaloja nardant, laipiojant ar nepamatuotai bandant savo jėgas kitose srityse. Dirbdami žmonės neretai kelia didžiulius svorius, nesaugo savęs darbe. O tai gali lemti stuburo disko išvaržą.

Tad rekomenduočiau visose gyvenimo situacijose įvertinti savo jėgas, pasverti esamą situaciją, neskubėti.

Geriau darbą atlikti gerokai lėčiau, bet saugiai, nerizikuojant savo sveikata, vengiant beprasmės grėsmės. Žmonės labai dažnai nevengia rizikos, tačiau jie turėtų žinoti, kad neapgalvotas veiksmas gali turėti skaudžias pasekmes. Bene pagrindinis būdas išlikti ilgiau sveikam – galvoti ką valgau, kaip ilsiuosi ir įvertinti, kaip gyvenu“, – atviravo gydytoja J. Daratienė.

Šaltinis
Temos
http://www.palangostiltas.lt/
Palangostiltas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)