T. Šliažaitė rekomenduoja rinktis beržų sulą, nes literatūroje kalbama būtent apie šio medžio tirpalą.

Mažai kalorijų

T. Šliažaitė sulą giria dėl mažo kaloringumo.

„Iš 100 ml sulos mes gauname maždaug 5 kcal. Tai yra nerealiai mažas kalorijų kiekis. 100 ml sulčių gali būti nuo 50 iki 100 kcal. Todėl sula yra labai geras gėrimas kalbant apie kalorijas“, – sako mitybos specialistė.

Gausu mangano

„Sulos sudėtyje yra mineralo mangano. Mes apie jį ne taip dažnai girdime, žinome geležį, cinką, bet manganas yra labai svarbus baltymų, riebalų apykaitai, apskritai medžiagų apykaitai. Todėl sula labai naudinga svorio reguliavimui, – sako T. Šliažaitė.

– Manganas labai svarbus ir fermentų gamybai, taip pat energijai mūsų organizme pasigaminti, taip pat pastebėta, kad manganas padeda reguliuoti cholesterolį.“

Mažina cholesterolį

Natūropatinės mitybos specialistė sako, kad su sula mes gauname ir saponinų.

„Yra pripažinta, kad jie padeda cholesterolio mažinimui“, – sako mitybos specialistė.

Detoksikuoja?

Tikriausiai ne kartą esate girdėję, kad sula padeda išsivalyti kepenims.

„Atsiminkime – ne sula ir ne sultys mus detoksikuoja, o organai. Tai gali būti inkstai, kepenys, oda ir yra tam tikri produktai, kurie padeda šių organų atliekamas funkcijas suaktyvinti. Todėl sula, dėl savyje turinčių diuretinių savybių („varo skysčius“) ir taip padeda greičiau išvaryti toksinus iš mūsų organizmo, – sako natūralios medicinos specialistė.

– Kiekvieną kartą, kai einame į tualetą, mes detoksikuojame savo organizmą. Vadinasi, bet koks produktas, kuris turi diuretinių savybių, mums padės „valyti“ organizmą. Net ir kavą galime prie tokių gėrimų priskirti, bet tai nereiškia, kad dabar reikėtų pradėti gerti kavą.“

Veidui, odai

„Yra žmonių, kurie sulą naudoja odos problemoms gydyti, pavyzdžiui, valosi veidą. Sako, padeda nuo egzemos, žvynelinės, tepasi tas vietas. Mokslinių tyrimų apie tai nėra, bet žmonės teigia, kad tai jiems padeda, – pasakoja T. Šliažaitė.

– Žmonės, kurie plaunasi plaukus su sula ir teigia, kad jiems tai pristabdo plaukų slinkimą.

Ir tai skamba ganėtinai logiškai. Manganas yra labai svarbus hemoglobinui, vadinasi, jei trūksta mangano, tai mes normaliai nepagaminame hemoglobino, tai reiškia, kad mums gali pradėti slinkti plaukai.“

Beržų sula

Kartu reikia gerti vandens

T. Šliažaitė pabrėžia – jei jau geriate sulą, nemanykite, kad nebereikės gerti vandens. Sula kaip tik „varo skysčius“ ir nuo didesnio jos kiekio galite dehidratuoti. Todėl geriant sulą, kartu reikėtų išgerti ir vandens.

„Šiaip per dieną reikėtų išgerti 6-8 stiklines. Kuo mes esame aukštesni ir stambesni, tuo daugiau vandens mums reikės. Ypač jei geriame sulą, tai vandens išgerti reikės papildomai prie tų 6-8 stiklinių, – sako mitybos specialistė.

– Jei išgėrėme vieną puodelį kavos, tada būtinai papildomai reikėtų išgerti stiklinę vandens. Geriant sulą, vandens išgerti reikėtų mažiau – gal kokį 1/3 stiklinės.

Žmonės šiaip retai geria vandenį, o jei dar atsigeria sulos, galvoja, kad vandens jau nebereikia, tai labai smarkiai klysta. Tada kaip tik nelieka vandeniui vietos.“

Dėl diuretinių sulos savybių, šis gėrimas ypač tinka žmonėms, kuriems kaupiasi skysčiai – ypač vasaros metu, kai yra karščiau, tinsta kojos.

Ar galima sulą skaninti?

T. Šliažaitė sako, kad skaninat sulą nerizikuojame sugadinti jos gerųjų savybių, tačiau dažniausiai žmonės šį gėrimą skanina saldžiais priedais.

„Pavyzdžiui, paskaninti medumi – atrodo, toks nekaltas dalykas tai, ar uogiene. Tačiau taip mes padidinsime gėrimo cukraus kiekį. Nebus taip, kad nužudysime sulos gerąsias savybes, bet mes tokiu būdu padidinsime ir kalorijų kiekį, – sako natūropatinės mitybos specialistė.

– Todėl aš labai esu prieš vaisvandenius, nes tai yra labai lengvas būdas gauti visokių nereikalingų kalorijų, kurių mes net nepastebime.“

Tad geriausia sulą gerti neskanintą.

Ar sula turi rizikų?

Kaip sakė natūralios medicinos gydytoja, išsamių tyrimų apie sulą nėra, todėl ir rizikų be to, kad reikėtų atsargiai ją vertinti dėl diuretinių savybių, nėra žinoma.

„Žala būtų sureikšminti vieną produktų ir priimti kaip kokią panacėją. Tada nebelieka vietos kitiems produktams. Nereikia galvoti, kad pradėsime gerti beržų sulą ir visos problemos susitvarkys, visada stenkimės įtraukti kuo daugiau įvairių sveikų produktų į savo racioną“, – pataria natūropatinės mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)