Anot prof. R. Stuko, lietuvių tauta yra genetiškai užkoduota valgyti ropes.

„Pasaką, kaip ropę rovė senelis, senelė, anūkė, šuniukas... ir padėjo išrauti pelytė – visi žino. Tačiau ar visi esame bent paragavę ropę ar matę? – klausia profesorius.

– Ropė šiandien visgi yra nepelnytai pamiršta daržovė. O tai yra daržovė, kurią lietuviai valgė nuo senų laikų. Maždaug XVIII pab.-XIX a. pr., kai Lietuvoje buvo pradėta auginti labai daug bulvių, jos po truputį ropes „išstūmė“, nes iš bulvių buvo galima pagaminti daug įvairesnių maisto patiekalų. Tačiau ropė yra daržovė, kuri genetiškai, iš kartos į kartą mums yra perduota ir mes esame, galima pasakyti, genetiškai užkoduoti valgyti ropes.“

VU Medicinos fakulteto profesorius sako, kad ropė – labai vertinga daržovė.

„Deja, Lietuvos gyventojai daržovių suvalgo per mažai. Mes suvalgome maždaug 50 proc. daržovių kiekio, kiek turėtume suvalgyti, o tokiu atveju ropė galėtų papildyti mūsų racioną“, – teigia mitybos ekspertas.

Prof. R. Stukas sako, kad ropė yra labai nekaloringa.

„Jei ropę palygintume su bulvėmis, tai 100 g ropių yra maždaug 26 kcal, o 100 g bulvių – 81 kcal. Vadinasi, maždaug tris kartus mažiau“, – teigia profesorius.

– Ropėse, pavyzdžiui, mineralinės medžiagos kalcio yra keturis kartus daugiau negu bulvėje. Vitamino C ropėje maždaug 75 proc. daugiau negu bulvėje.“

Prof. R. Stukas sako, kad ropėse taip pat yra gan nemažai stambiamolekulinių angliavandenių polisacharidų, skaidulinių medžiagų. Iš visų angliavandenių maždaug apie 45 proc. yra skaidulinės medžiagos, kurios yra reikalingos palaikyti gerą žarnyno veiklą, gerųjų bakterijų gyvybingumą.

Ropės

„Šiandien yra labai daug mokslinių tyrimų apie sveiko žarnyno naudą mūsų bendrai savijautai ir sveikatai, – sako mitybos žinovas.

– Ar žinojote, kad seratoninas, laimės hormonas, yra sintezuojamas žarnyne, ilgą laiką buvo galvojama, kad smegenyse. Kuo daugiau seratonino, tuo daugiau mes jausimės geriau. O kad būtų normali sintezė, reikia, kad visos fiziologinės funkcijos būtų normalios.“

Nors ropės – kietos daržovės, visgi jose yra nemažai ir vandens, jis ropei suteikia malonią konsistenciją, traškesį.

„Taigi, ropė yra daržovė, kuri mums gali labai padėti. Svarbiausia, kad galime ją valgyti žalią, o kas mėgsta – gali ir išsivirti“, – sako prof. R. Stukas.

Kaip valgyti ropes?

Prof. R. Stukas sako, norint valgyti ropes, ypatingų kulinarinių sugebėjimų tikrai nereikia.

„Ropę nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite grėžinėliais ir jau galite valgyti. Tai gali būti labai puikus užkandis tiek suaugusiems, tiek vaikams, – pataria profesorius.

– Galime ropę sutarkuoti, įmaišyti į kitas daržoves taip turėsime skanią ir sveikatai palankią mišrainę.“

Ropės

Jei ropės laikomos tinkamai, sveikatai naudingos medžiagos joje išlieka iki pat vėlyvo pavasario. Vitamino C gali kiek sumažėti, bet mineralinės bei skaidulinės medžiagos išlieka visos.

„Jei dar nesate ragavę ropės, siūlau pabandyti. Grąžinkime į mūsų lėkštes ropę ir būsime sveikesni, mūsų mityba taps įvairesnė, ne taip greitai nusibos“, – pataria prof. R. Stukas.

Kviečiame žiūrėti visą DELFI laidą Sveikatos receptas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)