Šį augalą žmonės tūkstančius metų naudoja žaizdoms gydyti, nuo ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir kt. ligų. Šiais laikais aloe vera yra vienas pagrindinių kosmetikos sudedamųjų dalių.

Populiariausią ir daugiausiai naudingų medžiagų aloe vera – puikus vaistas nuo kai kurių ligų ir sužeidimų. Alavijo magija slypi mėsinguose lapuose esančioje gličioje, žele primenančioje masėje. Tarp bioaktyvių augalo komponentų – ir vitaminai, mineralai, aminorūgštys, antioksidantai.

Pavyzdžiui, polifenolis stabdo infekcijas, skatina nudegimų, žaizdelių gijimą.

„Labai stipri priemonė odai ir kitų organų regeneracijai. Tarkime, atsirado kur nors žaizdelė, paskui ji gyja, šerpetoja, jei kasdien naudosite alijošių, tie šerpetojimai iškart nukrinta“, – TV3 žinioms pasakojo Nijolė Degutienė, knygų apie sveikatą autorė.

Alijošius

Alijošius naudingas ne tik odai, bet ir dantims – tai patikimas būdas išvengti apnašų. Patariama burną skalauti alavijų sultimis, kurios sunaikina sukėlėjus.

N. Degutienė sako, kad alavijas gali būti naudingas ir siaučiant gripui.

„Plonai supjaustyti, užpilti medumi, taip susidaro sultys. Naudoti po du šaukštelius, 2-3 kartus per dieną, – sakė N. Degutienė.

– Nakčiai, jei išsitini veidą, kadangi jis veikia regeneruojančiai, prisidaugina ląstelių, o atsikėlus – mažiau raukšlelių. Aš jį tam ir naudoju, kiekvieną dieną.“

Botanikė Teresė Jokšienė sako, kad alijošiuje išties daug naudingų medžiagų, bet ne kiekvienas gali jų pasisemti, man jame esančiose sultyse gali sukelti alerginę reakciją.

 Teresė Jokšienė

„Prieš tepant ant odos, reikėtų pabandyti pasitepti kažkur mažai matomoje vietoje, pavyzdžiui, už ausies ar kitoje kūno vietoje, kur yra plona oda ir žiūrėti, ar nėra kokių pakitimų. Jei oda nesureaguos, tai tada galima tepti ir veidą, gydyti slogą, sinusitą“, – sako botanikė.

Gaivieji gėrimai su alijošiumi pilni cukrumi ir kitais priedais, tikrasis augalo skonis – kur kas kitoks, jis – kartus.

Nemalonus gali būti ne tik alijošiaus skonis. Žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų, uždegiminių žarnyno ligų, opų, alavijo gėrimas ar pats augalas gali sukelti dar rimtesnių problemų. Ilgai vartojant papildus su alijošiumi, gali sutrikti kepenų veikla. Vaistininkė sako, kad pirminė alijošiaus paskirtis buvo laisvinamieji vaistai. Ilgiau vartojus pastebėtas atvirkštinis procesas.

Todėl prieš gydantis šiuo augalu patartina pasikonsultuoti su gydytoju.

„Dabar alijošiuje atrasta sudedamoji dalis, kuri veikia grybelius, bakterijas, virusus“, – sako vaistininkė Birutė Michelkevičienė ir priduria, kad augalo geriau nevartoti vaikams, nėščiosioms, vyresniems žmonėms, mat alavijų sultys gali sukelti vidinį kraujavimą.

Tiems, kuriems tinka rinktis alijošių, patariama rinktis ne jaunesnį nei 4 metų augalą, skabyti apatinius lapus ir kelias savaites laikyti šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)