Tokius preliminarius rezultatus parodė dviejų didelių tyrimų – juose informacija apie 93 000 vyrų ir moterų buvo renkama apie 22 metus – rezultatai.

Tyrimui vadovavo Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai.

Mononesotieji riebalai yra nesotieji riebalai, kurie turi tik vieną dvigubą jungtį tarp anglies atomų. Kambario temperatūroje šie riebalai lieka skysti, o sukietėja tik šaldytuve.

Žmonių mityboje yra du mononesočiųjų riebalų šaltiniai: augaliniame maiste, kaip antai, avokaduose, riešutuose, žemės riešutų svieste, alyvuogių ir kituose aliejuose, ir gyvūninės kilmės produktuose – raudonoje mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, riebiuose pieno produktuose.

Pavyzdžiui, Amerikos sveikatos apsaugos specialistų rekomendacijomis, riebalai turėtų sudaryti ne daugiau nei 30 proc. mūsų raciono kalorijų, o didžioji dalis riebalų turėtų būti mononesotieji arba polinesotieji.

Alyvuogių aliejus

Išsami informacija apie maisto šaltinius

Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos tyrėja, daktarė Marta Guasch-Ferre su kolegomis sugalvojo atlikti tyrimą, nes ankstesnių tyrimų apie mononesočiuosius riebalus ir mirtingumą rezultatai buvo neišsamūs.

Kadangi mononesočiųjų riebalų yra tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės maisto produktuose, tyrėjai aiškinosi, ar svarbus riebalų šaltinis.

Kaip minėta, buvo išanalizuoti ir palyginti dviejų tyrimų rezultatai. Vienas tyrimas buvo atliktas 1990–2012 m., jam dalyvavo 63 412 moterų, kitame tyrime, 1990–2010 m., dalyvavo 29 966 vyrai.

Abiejų tyrimų dalyviai kas ketverius metus užpildydavo išsamų klausimyną apie savo mitybą.

Per 22-ejus metus mirė 20 672 tyrimų dalyviai, iš jų 4 588 – nuo širdies ligų.

Išanalizavę tyrimų duomenis apie riebalų vartojimą, ekspertai padarė šias išvadas:

- Jei mitybos pagrindą sudaro augalinės kilmės mononesotieji riebalai, 16 proc. sumažėjo ligų rizika, lyginant su mityba, kurioje mažai minėtų riebalų.

- Pakeitus 2–5 proc. iš sočiųjų riebalų, cukraus ir kitokių perdirbtų angliavandenių gaunamų kalorijų tokiu pačiu kiekiu mononesočiaisiais riebalais, 10–15 proc. sumažėja mirties nuo širdies ir kitokių ligų rizika.

- Pakeitus 5 proc. kalorijų iš gyvūninės kilmės mononesočiųjų riebalų augalinės kilmės riebalais, 24–26 proc. sumažėjo širdies ir kitokių ligų sukeltos mirties grėsmė.

Paminėtina, kad tyrimų analizei imti stebimojo pobūdžio duomenys, kurie tiesiog rodo sąsają tarp mononesočiųjų riebalų tipų ir mirties rizikos. Kitaip tariant, nors tyrimų rezultatai neįrodo, kad valgant augalinės kilmės riebalų sumažėja priešlaikinės mirties rizika, pastarajam teiginiui tyrimai ir neprieštarauja.

„Mūsų (tyrimų) rezultatai pabrėžia mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinio ir kiekio mityboje svarbą – turėtume valgyti daugiau augalinės kilmės mononesočiųjų riebalų rūgščių ir mažiau gyvūninės kilmės mononesočiųjų riebalų rūgčių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)