Pasak daktaro, vitaminas C - viena paprasčiausių prevencijos priemonių, būdas kaip galima padėti kūnui išvengti nemalonių susirgimų.

„Per dieną turėtume gauti nuo 5 iki 7 gramų vitamino C su maistu, tačiau taip įvyksta nedažnai. Be to, iš maisto gauti pakankamai vitamino C galima tiktai vasarą. Todėl kartais reikalingi papildai. Šiuolaikiniam žmogui papildai karts nuo karto yra netgi būtini“, - teigė D. Barkauskas.

Visgi reikėtų žinoti kaip, kada ir kiek papildų vartoti, kad jie suteiktų reikiamą efektą „Rekomenduojamą dozę nuo 250 iki 500 miligramų turėtume išgerti kas 3-4 valandas. Išgėrus po 1 kartą ryte ir vakare tai nesuveikia. Jei vartojame prevencijai turėtume gerti keletą kartų per dieną“, - aiškino gydytojas.

Jis pažymėjo, kad įvertinus, jog tai yra askorbo rūgštis, geriau papildą imti po valgio, ypač žmonėms, kurie turi jautrų skrandį, žarnyną. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad vitaminas C nepatektų kartu su angliavandeniais.

„Angliavandenių kiekis tuo metu, kai vartojate vitaminą C, turėtų būti apribotas. Kitu atveju papildo efektyvumas stipriai sumažėja. Taip pat reikia įvertinti, kad pasisavinimas labai priklauso nuo dozės. Imant apie 200 miligramų pasisavinimas yra beveik 90 proc., imant 500 mg - apie 70-80 proc. Jei imate 1,5 gramo vienu metu iš šitos dozės pasisavinsite tik apie 50 proc“, - dėstė D. Barkauskas.

Pasak jo, kartais tos truputį didesnės dozės yra reikalingos, ypač jeigu jaučiate, kad susirgsite:
„Tada jau reikalingos ne terapinės dozės. Terapinės dozės moterims yra 75 mg, vyrams - 90 mg.“

Citrina

Visgi, D. Barkausko teigimu, daugelis ekspertų sako, kad tai per mažos dozės šiuolaikiniam žmogui. „Aplinkui yra labai daug faktorių, kurie toksiškai veikia kūną ir tiems visiems adaptaciniams mechanizmams reikalingas vitaminas C. Jis organizme atlieka labai daug funkcijų. Nuo to labai priklauso kolageno sintezė, t.y. kiek sveiki bus mūsų sąnariai. Kadangi tai yra jungiamasis audinys: raiščiai, sausgyslės ir panašiai. Vitamino C vartojimas kūne yra labai įvairus“ , - kalbėjo gydytojas.

Daugiau gydytojo ir kitų specialistų patarimų – TV laidos apie sportą „Lietuvos mokyklų žaidynės“ rubrikoje „Nekvieskite Daktaro“ šeštadieniais 11 val. per TV6. Laidos įrašus galite rasti svetainėje LMZ.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)