Šiame straipsnyje apžvelgsime veiksmingiausiai nuo vėžio apsaugančius produktus ir pateiksime mokslinį jų savybių paaiškinimą, rašoma medicalnewstoday.com.

Produktai, kuriuose yra natūralių medžiagų, potencialiai pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis:

Obuoliai

Obuoliuose yra polifenolių, kurie pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Polifenoliai tai augaliniai junginiai, kurie saugo nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų ir infekcijų.

Kai kurių tyrimų išvadose teigiama, kad polifenoliai pasižymi priešvėžinėmis ir antinavikinėmis savybėmis.

Pavyzdžiui, polifenolis floretinas slopina baltymą, vadinamą gliukozės nešikliu 2 (GLUT2), kuris, sergant kai kurių rūšių vėžiu, vėlyvosiose stadijose skatina ląstelių augimą.

Viename tyrime, kuris 2018 m. buvo paskelbtas leidinyje „Journal of Food and Drug Analysis“, teigiama, kad obuoliuose esantis floretinas akivaizdžiai slopina krūties vėžio ląstelių augimą, bet neveikia normalių ląstelių.

Uogos

Uogose daug vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Mokslininkai labai domisi uogų poveikiu organizmui, nes jos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra potencialiai naudingos sveikatai.
Vienas tyrimas parodė, kad antocianinas, kurio yra gervuogėse, sumažina žarnyno vėžio žymenų kiekį.

Kitame tyrime atliekant bandymus su pelėmis buvo įrodyta, kad šilauogėse esančios priešuždegiminės medžiagos užkerta kelią krūties vėžio navikams.

Kryžmažiedės daržovės

Kryžmažiedės daržovės, tokios kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai, turi naudingų medžiagų, tarp jų vitamino C, vitamino K ir mangano. Jose taip pat yra sulforafano – augalinio komponento, pasižyminčio priešvėžinėmis savybėmis.

Vienas tyrimas parodė, kad sulforafanas akivaizdžiai slopina vėžinių ląstelių augimą ir skatina storosios žarnos vėžio ląstelių žūtį.

Kitame tyrime įrodyta, kad sulforafanas kartu su genisteinu (sojose esančiu junginiu) akivaizdžiai slopina krūties vėžio naviko dydį ir vystymąsi. Sulforafanas taip pat slopina histonų deacetylazę – enzimą, kuris yra siejamas su vėžio vystymusi.

Viename tyrime rekomenduojama per savaitę suvalgyti 3–5 porcijas kryžmažiedžių daržovių – tai geriausia prevencinė priemonė nuo vėžio.

Morkos

Morkose yra nemažai būtinųjų maistinių medžiagų, tarp jų vitamino K, vitamino A ir antioksidantų.

Morkos
Foto: Shutterstock

Morkose taip pat yra daug beta-karoteno, kuris ir suteikia šioms daržovėms išskirtinę oranžinę spalvą.

Neseniai atlikti tyrimai atskleidžia, kad beta karotenas vaidina labai svarbų vaidmenį imuninės sistemos palaikyme ir gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių.

Aštuonių tyrimų apžvalga parodė, kad beta karotenas mažina krūties ir prostatos vėžio riziką.

Kitas tyrimas parodė, kad valgant daugiau morkų 26 proc. sumažėja rizika susirgti skrandžio vėžiu.