Tai – ne vienintelė priežastis, kodėl patariama termiškai apdoroti daržoves. Kai kuriose žaliose daržovėse yra sveikatai pavojingų toksinų.

Daržovės, kurias patartina valgyti termiškai apdorotas:

1. Morkos

Mėgėjai krimsti žalias mažas morkas tikriausiai neapsidžiaugs, vis tik vertėtų žinoti – jei norite gauti iš morkų daugiau vertingų medžiagų, virkite jas garuose. Virtose morkose yra daugiau beta karotino. Organizme beta karotinas verčiamas vitaminu A, kuris būtinas akims, odai ir stiprina imuninę sistemą.

2. Tamsiai žalios lapinės daržovės

Darote klaidą, jei įpjaustote į salotas žalių lapinių kopūstų. Juose daug ląstelienos, bet yra ir oksalo rūgšties, kurios didelis kiekis dirgina skrandį ir gali sukelti inkstų veiklos sutrikimų. Jei ketinate suvalgyti daug žalių lapinių daržovių, apdorokite jas termiškai.

3. Šparagai

Valgyti žalius šparagus nepavojinga, bet virti jie vertingesni. Iš virtų šparagų lengviau įsisavinami vitaminai ir antioksidantai. Jei šių argumentų jums atrodo mažoka, atsiminkite, kad virti šparagai kur kas skanesni už žalius.

4. Pomidorai

Daugelis žmonių laiko pomidorus daržovėmis, bet iš tiesų jie – vaisiai. Tyrimų duomenimis, pomidoruose yra antioksidanto likopeno, kuris švelnina oksidacinį stresą ir stiprina širdį. Termiškai apdorotuose pomidoruose yra daugiau likopeno.

5. Špinatai

Kaip ir žaliose lapinėse daržovėse, žaliuose špinatuose yra oksalo rūgšties. Laimė, šį toksiną galima suskaidyti, špinatus termiškai apdorojant.

Kaip rašoma leidinyje „Vegetarian Times“, termiškai apdorotuose špinatuose yra daugiau ląstelienos, cinko, kalcio, geležies, baltymų, vitaminų A ir E. jei virsite špinatus garuose, juose tikrai išliks vitaminai.

špinatai

6. Baklažanai

Žalių baklažanų tikriausiai nevalgote ir teisingai darote, nes juose yra toksino solanino, kuris gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimų. Tiesa, taip tik nutiktų tik tada, jei vienas suvalgytumėte visą žalią baklažaną. Kita vertus, troškinti ar kepti baklažai – nepalyginamai skaniau nei žali.

7. Daigintos spindulinės pupuolės

Daigintos spindulinės pupuolės – folio rūgšties, magnio, fosforo, vitamino C, mangano ir baltymų šaltinis. Tik jos yra ir pavojingų bakterijų.

Pupelės sudygsta šiltoje, drėgnoje terpėje, kuri ideali daugintis bakterijoms – salmonelėms, e. coli bakterijai. JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijos duomenimis, per pastaruosius 20 metų 48-i ligų ar apsinuodijimo maistu protrūkiai kilo dėl žalių ar per mažai termiškai apdorotų pupuolių daigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)