„Jei turite antsvorio ir norite jo atsikratyti, nereikėtų pulti intensyviai sportuoti. Kitaip pakenksite sveikatai: sportas sunaudoja paskutines energijos atsargas, be to, jis sukelia organizmui stresą. Pirmiausiai reikia suderinti mitybą“, – teigia A. Unikauskas.

Pasak jo, turintiems antsvorio pirmiausia reikia jo atsikratyti pakeitus kai kuriuos valgymo įpročius. „Reikia sulaukti momento, kai, sutvarkius mitybą, svoris pradės mažėti. Be to, jei po sporto jaučiatės pavargę, reiškia, kad kažką darote ne taip. Geriausiai būtų pradėti nuo kasdienių pasivaikščiojimų bent po 30 minučių“, – tikina jis.

Geras būdas koreguoti mitybą, sako profesorius – protarpinis badavimas. Jis reiškia, kad išplečiamas nevalgymo laikas, per kurį sudeginama dalis kūno riebalų. Daktaras teigia, kad paroje reikėtų „badauti“ 16 valandų, o kitas 8 – mėgautis mėgstamu maistu. Pavyzdžiui, sako jis, jei pradėsite valgyti 10 val. ryto, 18 val. jau reikėtų sustoti.

„Protarpinis badavimas moko jūsų kūną energijai naudoti ne tik gliukozę, bet ir jūsų kūno riebalus – juos deginti“, – sako A. Unikauskas.

Pasak jo, protarpinis badavimas padidina:

– jautrumą insulinui ir leptinui, todėl sumažėja lėtinių ligų rizika – nuo diabeto iki širdies ligų, įskaitant ir vėžį;

– tikimybę „adaptuoti riebalus“ – energijai pradėjus naudoti riebalus, mažėja alkio jausmas;

– tikimybę energijai naudoti kūno riebalus;

– augimo hormono gamybą, kuris atlieka svarbų vaidmenį sveikatai, išvaizdai ir lėtina senėjimo procesus.

Protarpinis badavimas sumažina:

– trigliceridų kiekį kraujyje, o kartu mažėja tikimybė susirgti širdies ligomis;

– lėtinio uždegimo procesus organizme;

– antsvorio ir metabolinio sindromo riziką;

– grelino lygį, taip pat žinomą kaip „alkio hormonas“, todėl mažėja persivalgymo tikimybė.

Tačiau, primena A. Unikauskas, tai nereiškia, kad laikantis siūlomo režimo galima valgyti bet ką. Pasak jo, tinkami produktai tokiam mitybos režimui – riešutai, žalios daržovės, kokosų aliejus, avokadai, kiaušiniai, jogurtas, sviestas, mėsa ir žuvys.

Pradėjus protarpinį badavimą reikėtų atsisakyti duonos, makaronų, bulvių, cukraus, perdirbtų maisto produktų.

„Pusryčiams rinkitės omletą su daug pjaustytų salotų lapų, agurkais ir avokadu. Pietums – keptą žuvį su daug salotų lapų, sėklų ir žalių pjaustytų brokolių. Vakarienei – salotos su vištiena. Visos porcijos gali būti didelės“, – pataria A. Unikauskas.

Gydytojas priduria, kad protarpinis badavimas nėra dieta: „Tai turi tapti gyvenimo būdu. Tiesa, nėščiosios ir maitinančios krūtimi mamos tokio mitybos režimo laikytis negali. Atsargesniems reikėtų būti ir sergantiems diabetu.“

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.