Tokie organizmo valymai taip pat gali sukelti kitų nepageidaujamų simptomų, tokių kaip vidurių užkietėjimas (dėl ląstelienos stokos) ar vidurių pūtimas (dėl sultyse esančios fruktozės pertekliaus).

Jeigu norite grįžti prie sveikos mitybos be nereikalingų apribojimų ir potencialaus šalutinio poveikio, kurio laikantis radikalių detoksikacinių dietų ir organizmo „valymo“ būdų praktiškai neįmanoma išvengti, paisykite šių mitybos specialistų paruoštų patarimų.

Rinkitės žalius (ir geltonus, raudonus ir violetinius) produktus

„Vienas iš geriausių būtų paskatinti savo medžiagų apykaitą ir grįžti prie sveikos mitybos yra valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Tiek vaisiai, tiek daržovės yra geras ląstelienos, vitaminų, mineralų ir kitokių augalinių maistinių medžiagų šaltinis“, – sakė knygos „Smart Meal Prep for Beginners“ autorius Toby Amidoras.

Tam, kad jūsų organizmas gautų pakankamai šių medžiagų ir apskritai būtų sveikas, T. Amidoras rekomenduoja: „Pusryčiams avižų košę paskaninkite pjaustytomis braškėmis. Pietums rinkitės salotas su liesais baltymais, o per vakarienę pusę lėkštės užpildykite garintomis daržovėmis. Ir nepamirškite sveikų užkandžių! Mėgaukitės pjaustytomis morkomis, salierais su humusu, o desertui rinkitės graikišką jogurtą su pjaustytomis braškėmis“.

Skystos kalorijos gali niekais paversti jūsų pastangas sulieknėti

Labai svarbu pažymėti, kad kramtyti maistą yra gerokai naudingiau, nei jį siurbčioti. Vienam puodeliui sulčių pagaminti reikėtų dviejų didelių romaninių salotų gūžių. Suvalgę du tokius salotų gūžius būsite tikrai sotūs, tačiau iš jų išspaustas nedidelis kiekis sulčių bus tik lašas jūroje malšinant alkį. Nors gausite taip pat daug vitaminų ir mineralų, spaudžiant sultys pašalinama ląsteliena, kuri leidžia pajusti sotumą.

Atsisakykite pridėtinių saldiklių

Sveikatos ekspertai pataria moterims dieną suvartoti ne daugiau nei šešis arbatinius šaukštelius (apie 35 gramus) cukraus, o vyrams – devynis šaukštelius (apie 36 gramus). Stenkitės vengti pridėtinio cukraus – saldinto jogurto, saldintų sausų pusryčių, o taip pat saldžių gazuotų gėrimų, sausainių, ledų, kepinių. Kai imsite vartoti mažiau pridėtinio cukraus, pajusite natūralų vaisių saldumą.

Mylėkite savo žarnyną

Daugelis žmonių imasi įvairių organizmo valymų norėdami pagerinti žarnyno veiklą, tačiau neturima jokių įrodymų, kad tokios priemonės būtų naudingos. Užuot plovę iš organizmo toksinus, imkitės priemonių užtikrinti gerą žarnyno veiklą.

„Sveikas žarnynas yra labai svarbus beveik kiekvienam sveikatos aspektui. Gera žarnyno veikla užtikrina gerą nuotaiką, padeda užtikrinti gerą miegą, kontroliuoti svorį, užkerta kelią chroniškoms ligoms. Naudą galima vardinti ir vardinti. Gerai žarnyno veiklai svarbu valgyti džiovintų slyvų, ankštinių produktų ir kriaušių“, – sakė mitybos ir sveikos maisto gamybos ekspertė Patricia Bannan.

„Slyvos padeda užtikrinti gerą virškinimą ir turi naudingą poveikį gerosioms bakterijoms, o taip pat potencialiai gali užkirsti kelią storosios žarnos vėžiui. O ankštiniai produktai gali padėti užtikrinti sveiką žarnyno veiklą, stiprinti žarnyno barjerą ir sumažinti su žarnynu siejamų ligų, tokių kaip žarnyno uždegimas, riziką. Kriaušėse yra prebiotinės ląstelienos, kuri padeda užtikrinti žarnyno veiklą, nes jų vartojant naudingos probiotinės bakterijos gauna joms svarbaus maisto“, – sakė ji.

Viskas labai paprasta: gerai žarnyno veiklai būtina ląsteliena. Geri ląstelienos šaltiniai – visadaliai grūdai ir vaisiai bei daržovės.

Trumpam atsisakykite alkoholio

„Alkoholis skatina apetitą, todėl daugiau norisi nesveiko maisto“, – pažymėjo „The Small Change Diet“ autorė ir mitybos specialistė Keri Gans.

„Po to, kai atsigausite, galėsite vėl mėgautis taure vyno, tačiau su saiku“, – sakė ji.

Valgykite drėkinančių maisto produktų

„Žmogaus organizmas beveik 60 proc. yra sudarytas iš vandens ir jam reikia nuolatinio drėkinimo, – teigia Niujorke dirbanti mitybos ekspertė Amy Gorin. – Ne tik gerkite daug vandens ir mažo kaloringumo gėrimų, pavyzdžiui, arbatos, bet taip pat valgykite daugiau drėkinančių maisto produktų, kaip vaisiai, daržovės, sultinio pagrindo sriubos ir net avižos. Šiuose produktuose taip pat yra gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų.“

Venkite nesąmoningo užkandžiavimo

Knygos „The Superfood Swap“ autorė Dawn Jackson Blatner ragina atkreipti dėmesį į užkandžiavimą ir jo vengti.

„Pati turiu tendenciją tai daryti net negalvodama. Ir net jei tai yra sveiki produktai, viskas susideda, – sakė ji. – Šaukštas to ar ano stovint virtuvėje, šaukštelis to ar no dirbant kompiuteriu, keli kąsneliai vieno ar kito žiūrint televiziją. Kažkur girdėta?“

„Kai noriu pagerinti savo mitybą, pet dieną suvalgau du augalinius užkandžius, kaip kriaušę ar pekano riešutų, vynuoginių pomidorų ar uogų ir jogurto. Tačiau užkandį dedu ant lėkštės ir juo mėgaujuosi. Tai yra labai svarbu, nes kai valgai negalvodamas, nefiksuoji to maisto taip, kaip valgomo iš lėkštės. Nėra lėkštės? Nėra problemos!“ – paaiškino ekspertė.

Pailsėkite nuo socialinių tinklų

Veikiausiai esate skaitę, kad socialiniai tinklai ne tik skatina izoliacijos ir nerimo jausmus. Jie taip pat gali padidinti nepasitenkinimą savo kūnu. Jeigu kai kurios paskyros skatina nepasitenkinimą kūnu, jūsų svoriu ar tuo, kaip maitinatės, gali būti naudinga nebesekti tokių paskyrų, kurios propaguoja per daug ribotą mitybą. Tikrai yra sveikų būdų sulieknėti, kurie gerbia jūsų kūną, todėl atsikratykite viso socialinio triukšmo, kuris gali toksiškai veikti jūsų gerovę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)