Beta karotenas – tai galingas antioksidantas, kuris moliūgui suteikia oranžinę spalvą, o organizme ši medžiaga paverčiama į vitaminą A“, – sako A. Unikauskas.

Jis taip pat priduria, kad vartojant maisto produktus, kuriuose yra daug beta karoteno, galima sumažinti tam tikrų vėžio formų išsivystymo pavojų, širdies ligų riziką, atitolinti senėjimo procesus.

Moliūgai ypač gerai tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį (kenčia nuo hipertenzijos – DELFI). Tinkamas kalio kiekis organizme taip pat susijęs su sumažėjusia insulto rizika, apsauga nuo raumenų masės praradimo, kaulų mineralinio tankio išsaugojimo ir sumažėjusia inkstų akmenų susidarymo rizika“, – tvirtina A. Unikauskas.

Jis teigia, kad moliūguose esančios medžiagos gali sumažinti ir vėžio riziką: „Remiantis Harvardo mokyklos visuomenės sveikatos mitybos departamento atliktais moksliniais tyrimais, įrodyta, kad daug beta karoteno turinčio maisto vartojimas mažina vienos iš vėžio formų atsiradimo riziką.“

Beta karotenas, priduria gydytojas, prevenciškai padeda nuo prostatos ir storosios žarnos vėžio susidarymo.

Be to, moliūguose esantys vitaminas C, vitaminas E ir beta karotenas palaiko akių sveikatą ir užkerta kelią geltonosios dėmės degeneracijai.

„Moliūgai – taip pat puikus skaidulų šaltinis. Statistika rodo, kad Lietuvoje žmonės per dieną vidutiniškai suvalgo tik apie 15 g skaidulų, nors rekomenduojama paros norma yra 25–30 gramų. 100 g šviežio ar virto moliūgo turi apie 3 gramus skaidulų, konservuotas moliūgas turi apie 7 gramus skaidulų“, – teigia A. Unikauskas.

Skaidulos organizmui naudingos dėl kelių dalykų:

– sulėtina cukraus patekimą į kraują;

– skatina žarnyno judesius;

– trukdo vėžiui.

Maisto praktikė-ekspertė Rita Šilenskienė rekomenduoja iš moliūgų pasigaminti kelis gardžius patiekalus.

Moliūgų sėklų sviestas

Reikės:

100 g moliūgų sėklų

3 skiltelių česnako

30 g krapų

Pusės citrinos

30 g sėmenų ar moliūgų sėklų aliejaus

200 g minkšto sviesto

Gaminimo būdas itin paprastas – viską tereikia suplakti iki vientisos masės.

Moliūgų troškinys (3 porcijos)

Reikės:

400–500 g moliūgo (supjaustyto kubeliais)

1 didelis svogūno (supjaustyto smulkiais kubeliais)

2 vidutinių morkų (supjaustytų griežinėliais ar šiaudeliais)

300 ml virtų bolivinių balandų sėklų

1 v. š. Ghi sviesto

Pagardai: druska, pipirai, ciberžolės, garstyčių sėklos, lauro lapas

Gaminimo būdas: ištirpinti troškintuve Ghi sviestą, suberti visus prieskonius ir pakaitinti 1 min. Suberti supjaustytus svogūnus, pakaitinti 1 min. Suberti morkas ir moliūgus, įpilti 100 ml vandens, uždengti ir patroškinti 7–8 min. Suberti virtas sėklas ir išmaišyti. Uždengti ir pakaitinti 1–2 min. Patiekiant galima pabarstyti kapotomis petražolėmis, česnakais, įspausti citrinos sulčių.