Cinamonas – daugelio šeimininkių mėgstamas prieskonis, visame pasaulyje jis naudojamas ne vieną šimtmetį. Kadaise valiutą atstodavęs prieskonis yra malonaus, šilto aromato, todėl jo dedama į daugelį patiekalų, ypač į įvairius kepinius ir karius.

Prieskonis gaminamas iš žemų amžinai žaliuojančių medžių žievės vidinės pusės. Žievės vidinė dalis išpjaunama, išdžiovinama saulėje. Gabalėliai džiūdami susisuka į rutuliukus, taip ir pasidaro cinamono lazdelės. Lazdeles gali būti sumalamos į miltelius ir pardavinėjami cinamono milteliai.

Cinamono rūšys

Geriausias cinamonas vadinamas Ceilono cinamonu, jis gaunamas iš visžalių cinamono medžių, augančių Šri Lankoje. Pigesnis variantas – kininis cinamonas, kasija, kurio skonis kartesnis.

Savaime suprantama, vertingiausias, efektyviausias – šviežias cinamonas (kad ir kokios rūšies būtų). Vieniems labiau patinka salsvas subtilus Ceilono cinamono prieskonis, juntamas desertuose, o troškiniuose – aitresnis kasijos skonis. Beje, dažniausiai parduodamas abiejų rūšių maltas mišinys.

Maistinė vertė

Cinamonas dažnai naudojamas tradicinėje kinų medicinoje, nes keliais būdais teigiamai veikia sveikatą.

Išskirtinį, ryškų kvapą cinamonui suteikia žievėje esantys eteriniai aliejai. Daugiausia yra cinamaldehidu vadinamo eterinio aliejaus, kuris turi antibakterinių, antigrybelinių ir antivirusinių ypatybių. Cinamonas turi ir daug antioksidantų polifenolių. Antioksidantai saugo organizmą nuo ligų, jų yra vaisiuose, daržovėse, žolelėse ir prieskoniuose. Cinamone esantys antiokasidantai turi antiuždegiminių ypatybių.

Cinamonas turi ir mangano, šiek tiek kalcio, ląstelienos.


Kraujospūdis

Negausiais pavyzdžiais įrodyta, kad cinamonas neilgam sumažina kraujospūdį. Tokie įrodymai teikia vilčių, kita vertus, anksti rekomenduoti jį kraujospūdžiui reguliuoti, kol nebus atlikti išsamesni tyrimai su didesniu skaičiumi dalyvių.

Kraujospūdis ir antrojo tipo diabetas

Teigiama, kad cinamonas naudingas, sergantiems antrojo tipo diabetu ir turintiems problemų dėl glititmo turinčių produktų netoleravimo. Vis tik rekomendacijos nėra nuoseklios ir reikia daugiau išsamesnių tyrimų, kuriuose dalyvautų daugiau tiriamųjų iš įvairių visuomenės grupių.

Bet nedidelis cinamono kiekis po pusryčių ar kepiniuose tikrai nepakenks.

Virškinimo sutrikimai

Nuo seno Rytų ir Vakarų medicinoje virškinimo sutrikimams malšinti rekomenduojamas cinamono ekstraktas. Jis mažina vidurių pūtimą, gerina virškinimą, turi antibakterinių ir antiuždegiminių ypatybių. Tradicinėje ajurvedos medicinoje cinamono žievės aliejumi siūloma gydyti pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus. Manoma, kad cinamonas turi šildomąjį poveikį, todėl gerina kraujotaką, deguonies apykaitą organizme ir padeda įveikti ligas.

Kad pagerėtų virškinimas, patartina berti cinamono į karštą gėrimą, pvz., į arbatą. Žinoma, tokiu atveju patogiau naudoti maltą cinamoną.

Kaip laikyti cinamoną ir kaip jį vartoti

Cinamoną reikia laikyti sandariame, oro nepraleidžiančiame inde tamsioje vietoje. Cinamono lazdelės būna tinkamos vartojimui apie metus, o maltas cinamonas praranda aromatą po kelių mėnesių. Patikrinkite, ar nepasibaigė jūsų turim cinamono galiojimas, nes šviežias cinamonas, be abejo, vertingesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)