Šiame straipsnyje apžvelgsime avokadų aliejaus naudą odai ir pateiksime patarimų, kaip jį naudoti, rašoma medicalnewstoday.com.

8 priežastys, kodėl avokadų aliejus naudingas odai

Avokadų aliejuje daug omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų A, D ir E. Pateikiame priežastis, kodėl jis naudingas odai.

1. Drėkina ir maitina

Avokadų aliejuje yra vitamino E, taip pat kalio, lecitino ir daug kitų maistinių medžiagų, kurios maitina ir drėkina odą.

Viršutinis odos sluoksnis, žinomas kaip epidermis, lengvai įsisavina šias maistines medžiagas, o tai skatina naujų ląstelių gamybą.

2. Mažina psoriazės ir egzemos sukeltą uždegimą

Avokadų aliejuje esantys vitaminai ir antioksidantai padeda nuraminti išsausėjusią, suerzintą, šerpetojančią odą, kai kankina psoriazė ir egzema.

Vis dėlto prieš tepant sudirgintą odą avokadų aliejumi rekomenduojama visų pirma išbandyti ant nedidelio ploto, kad įsitikintumėte, jog aliejus nepablogina simptomų.

3. Užkerta kelią aknei ir gydo spuogus

Avokadų aliejų galima naudoti kaip kaukę – ištepti juo odą, šiek tiek palaikyti ir nuskalauti šiltu vandeniu. Tokiu būdu oda sudrėkinama, bet ant jos nelieka riebalų pertekliaus. Tai gali sumažinti aknės riziką. Avokadų aliejus taip pat turi priešuždegiminį poveikį, o tai padeda sumažinti paraudimą ir uždegimus, siejamus su akne.

4. Greitina žaizdų gijimą

Avokadų aliejus pagreitina žaizdų gijimą. 2013 m. atliktame tyrime paaiškėjo, kad avokadų aliejaus sudėtyje esančios būtinosios riebalų rūgštys ir oleino rūgštis skatina kolageno gamybą – tai naujo jungiamojo audinio gamybos procesas.

Būtinosios riebalų rūgštys, kurių yra avokadų aliejuje, taip pat mažina uždegimą gijimo proceso metu.

Vis dėlto reikėtų atlikti daugiau tyrimų, kad galima būtų pagrįstai tvirtinti, jog avokadų aliejumi galima gydyti žaizdas.

5. Ramina nudegintą odą

Avokadų aliejuje esantys antioksidantai palengvina nudegimo saulėje pasekmes. 2011 m. apžvalgos duomenimis, avokadų aliejuje esančios medžiagos – vitaminas E, beta karotenas, vitaminas D, proteinas, lecitinas ir būtinosios riebalų rūgštys – skatina gijimą ir ramina odą.

Kiti nedideli tyrimai parodė, kad vartojant avokadus oda apsaugoma nuo kenksmingų UV spindulių.

6. Lėtina senėjimą

Pirmieji senėjimo požymiai dažniausiai pastebimi ant odos. Kai kurie tyrimai parodė, kad vartojant sveikuosius riebalus, pavyzdžiui, tokius, kurių yra avokadų sudėtyje, oda tampa stangresnė.
Vis dėlto norint patvirtinti, kad odos stangrumas padidėja tepant odą avokadų aliejumi, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

7. Stiprina nagus

Nors avokadų aliejumi nuo seno tepami sausi, lūžinėjantys nagai, ši jo savybė nėra patvirtinta moksliniais tyrimais. Galima tiesiog vadovautis sveiku protu, nes natūralu, kad tepant nagus ir odą aplink juos aliejumi, oda mažiau šerpetoja, o nagai mažiau lūžinėja.

8. Ramina galvos odą

Pašildytu avokadų aliejumi ištepus galvos odą, palaikius jį kaip kaukę ir vėliau išplovus šampūnu, sumažės pleiskanų, oda nebebus sausa, šerpetojanti.

Kaip naudoti

Avokadų aliejumi galima masažuoti odą, naudoti jį kaip veido kaukę, įlašinti jo į losjoną, kremą, dušo gelį ar vonios aliejų. Veido odą juo galima tepti kasdien, nes šis aliejus neturi šalutinio poveikio (nebent esate jam alergiški).

Veido drėkiklis

Avokadų veikliosios medžiagos puikiai drėkina veido odą. Galima pasidaryti veido kaukę iš avokado: šaukšteliu pagremžkite avokado žievės vidų ir gautą masę įmasažuokite į odą. Palaikykite apie 15 min., tada nuskalaukite šiltu vandeniu.

Veido odą taip pat galima nakčiai ištepti avokadų aliejumi. Ryte jį nuplaukite.

Vonioje

Jei prieš maudydamiesi vonioje į vandenį įlašinsite kelis lašelius avokadų aliejaus, išsimaudžius oda bus švelni, karštas vanduo jos neišsausins. Avokadų aliejų galima sumaišyti su mėgstamu vonios aliejumi, tokiu kaip levandų.

Kūno drėkiklis

Sumaišykite avokadų aliejų su kitais aliejais ar aliejumi, įlašinkite eterinio aliejaus ir mišiniu tepkite drėgną odą po vonios ar dušo. Po kurio laiko patapšnokite odą rankšluosčiu – sugersite drėgmės ir aliejaus perteklių.

Avokadų aliejus vertingas ir vienas – tiesiog ištepkite juo kūno odą, ir ji suminkštės.

Galvos odai

Jei jūsų galvos oda sausa, šerpetojanti, pasidarykite karšto aliejaus kaukę. Pašildykite aliejų: įlašinkite 3–5 valg. šaukštus aliejaus į mažą stiklainiuką ir jį įstatykite į prikaistuvį su ką tik užvirusiu vandeniu.

Dažnai tikrinkite aliejaus temperatūrą, kad jis nepasidarytų per karštas. Kai aliejus sušils, išimkite stiklainiuką iš vandens, o aliejų švelniai įmasažuokite į galvos odą.

Aliejų galima palikti per naktį, o ryte plaukus ištrinkti šampūnu. Tokia procedūra padeda nuo pleiskanų ir nuramina sausą, šerpetoti linkusią galvos odą.

Sausai odai, linkusiai į uždegimus

Jei norite suminkštinti ir nuraminti sausą, šiurkščią odą, lygiomis dalimis sumaišykite avokadų ir alyvuogių aliejų ir šiuo mišiniu tepkite veido odą vieną arba du kartus per dieną.

Galite įlašinti į aliejų mišinį vieną ar porą lašelių eterinio aliejaus, pavyzdžiui, levandų.

Kiti avokadų aliejaus privalumai

Tyrimai parodo, kad avokadų aliejus padeda užkirsti kelią kai kurioms ligoms ir sveikatos problemoms, pavyzdžiui, diabetui ar per dideliam cholesterolio kiekiui kraujyje. 2014 m. tyrime paaiškėjo, kad avokadų aliejus turi kone tiek pat naudingų savybių kaip alyvuogių aliejus.

2017 m. tyrimo išvadose teigiama, kad avokadų aliejus mažina oksidacinį poveikį, kurį sukelia inkstų pažeidimai sergant antrojo tipo diabetu. Tokį jo poveikį skatina oleino rūgštis, priskiriama „sveikiesiems“ riebalams – jos šiame aliejuje yra daugiausia.

Vis dėlto norint šį teiginį svariau pagrįsti, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Oleino rūgštis ne tik apsaugo nuo inkstų pažeidimų, bet ir sumažina kai kurių onkologinių susirgimų riziką, užkerta kelią kai kurių autoimuninių ligų paūmėjimui, pagreitina ląstelių regeneraciją ir taip skatina gijimą, padeda sumažinti mikrobų sukeltas infekcijas ir mažina uždegiminius procesus visame organizme.

Kito tyrimo išvadose teigiama, kad oleino rūgštis padeda numalšinti uždegimą ir skausmą sergant artritu.

Šalutinis poveikis

Avokadų aliejus beveik neturi šalutinio poveikio, tačiau kai kurie žmonės gali būti alergiški avokadams arba jų aliejui.

Geriausias būdas pasitikrinti, ar nesate alergiški avokadų aliejui – išmėginti ant nedidelio odos lopinėlio. Patepkite aliejumi 2 cm odos plotą vidinėje riešo pusėje. Jei per 24 val. nepastebėsite jokių suerzinimo požymių, aliejų saugiai galite naudoti ant kitų odos plotų.
O jei pastebėsite alergijos požymius, avokadų aliejaus nenaudokite.

Išvados

Organinį avokadų aliejų paprasta įtraukti į kasdienę odos priežiūrą. Jo galima įsigyti internetu, daugelyje sveiko maisto arba specializuotų aliejaus parduotuvių.

Avokadų aliejus gali turėti šalutinį poveikį, todėl jei turite odos problemų, prieš tepdami juo odą pasikonsultuokite su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)