„Leidžiantis arba kylant, lėktuvo kabinoje keičiasi oro slėgis, o už būgnelio (vidurinėje ausyje) slėgis lieka toks, koks buvo ant žemės. Ir jeigu lėktuvas staigiai kyla arba leidžiasi, dėl staigaus slėgių skirtumo, jei klausomasis vamzdis blogai veikia dėl slogos, peršalimo ar kitų priežasčių, oras iš aplinkos nepatenka į vidurinę ausį, todėl slėgių pokytis gali sąlygoti būgnelio plyšimą“, – laidoje DELFI Diena sakė gydytojas D. Rauba.

– Tas pats galioja ir nardant. Sloguojant – draudžiama nardyti, kadangi mes kas metrą nardant gilyn turime prapūsti nosį, kad oras patektų į vidurinę ausį ir išlygintų slėgį, kuris yra giliai vandenyje. Jeigu mūsų nosis užsikimšusi, tai mes neišlyginsime slėgio ir ausis būgnelis bus suplėšytas.“

Visgi, jei skrendant sloguojate, nebūtinai ausies būgnelis plyš. Vis dėlto, kartais net ir nesloguojant, trauma gali įvykti.

„Gydytojai akcentuoja, kad ausies būgnelis gali plyšti skrendant, jei sloguoji, tačiau man nosis nebuvo užsikimšusi, tik gerklę skaudėjo“, – pasakojo Viktorija.

Pasirodo, ir gerklės skausmas gali turėti įtakos būgnelio pažeidimui.

„Gerklė nėra kažkokia uždara zona. Uždegimas dažniausiai prasideda nosiaryklėje. Uždegimo aktyvios medžiagos teka į gerklę, dėl to atsiranda gerklės skausmas – viskas susiję. Kartais užtenka nedidelio paburkimo ir tai gali sukelti tokias problemas“, – komentavo Santaros klinikų gydytojas otorinolaringologas D. Rauba.

Trauma taip pat gali įvykti ir nesant nei slogai, nei gerklės skausmui, laimei, tai nutinka retai. Be to, įtrūkti ausies būgnelis gali ir dėl žmogaus nosies anatomijos – gali būti iškrypusi nosies pertvara ir pan. „Viena pusė žymiai blogiau „kvėpuoja“ ir tiesiog į tą pusę sunkiau patenka oras“, – sako gydytojas.

– Jeigu yra klausomojo vamzdžio jungties tarp nosies ir ausies disfunkcija, pavyzdžiui, būna, kad kai Kai kuriems žmonėms važiuojant automobiliu arba liftu dėl aukščio skirtumo užgula ausis. Kartais kai kurių žmonių klausomasis vamzdis ne taip lengvai atsirado ir tai gali sukelti diskomfortą, kai sutrinka slėgis tarp išorės ir vidurinės ausies.“

Gydytojas pastebi, kad kartais dėl nebūtinai aiškių priežasčių kone daugumai lėktuvo keleivių ilgesniam laikui užgula ausys ar ištinka kitokios problemos.

Ar ausies būgnelis tikrai įtrūko?

Tiesa, pažeidus ausies būgnelį nebūtinai gali bėgti kraujas. Gydytojas papasakojo apie du būdus, kaip nustatyti, ar jūsų būgnelis nėra įtrūkęs:

smarkiai pablogėjo klausa. Trūkus ausies būgneliui, netenkame apie 40 db klausos. Atlikite testą: normaliai girdintis žmogus šnabždesį turėtų girdėti nutolusį 5-6 metrus, jei būgnelis plyšęs, žmogus šnabždesį girdės tik maždaug 1 metro atstumu nuo savęs.

Gydytojas rekomenduoja dar vieną testą: užčiaupkite burną ir pabandykite per nosį pūsti orą. Jei ausies būgnelis pažeistas, turėtumėte girdėti, kaip oras eina per ausį.

Ką daryti, jei ausies būgnelis plyšo?

Ausies būgnelis turi tris sluoksnius: išorinis yra oda, vidurinis – skaidulinis, o vidinis – gleivinė.

„Gleivinė turi smulkias kraujagysles, todėl, jei jos pratrūksta, iš jos kraujagyslių gali atsirasti kraujavimas. Kraujavimas nebus didelis, nes kraujagysles mažos, – sako gydytojas.

– Jei būgnelis plyšta ir pasipila kraujas, nieko jau nebepadarysite, tiesiog nuvalykite kraują ir užkimškite ausies landą su vata ar servetėle.“

Gydytojas sako, kad kraujavimas iš ausies gali išgąsdinti, tačiau nesibaiminkite – nusileidus lėktuvui geriausia kreiptis į gydytoją ir sudaryti geriausias sąlygas ausiai sugyti.

Kaip gydytis?

Plyšus ausies būgneliui savo nuožiūra vaistų geriau nepradėkite vartoti, geriausia patars gydytojas.

„Jei būgnelis plyšta, reikia sudaryti visas sąlygas, kad jis sugytų. Tokiu atveju rekomenduojama porą savaičių stipriai nepūsti nosies, nes tai sukelia didelį slėgį nosiaryklėje ir padidėja slėgis klausiamajame vamzdyje. Oras patenka į vidurinę ausį ir, jei ten yra skylutė, jis veršis per ją, – sako Santaros klinikų gydytojas D. Rauba.

– Mes tą būgnelį kaip tik turime palikti ramybėje ir kiek įmanoma, sudaryti sąlygas, kad jo neveiktų slėgio skirtumai. Tada jis greičiau sugyja. Net jei užkietėję viduriai, rekomenduojama naudoti laisvinamuosius, kad bet koks slėgio padidėjimas neturėtų įtakos.“

Žinoma, plyšus ausies būgneliui, reikėtų saugotis vandens.

„Jei būgnelyje turite skylutę, per ją patekęs vanduo ausyje sukels uždegimą ir taip pablogins būgnelio gijimą, – tikina otorinolaringologas. – Tokiu atveju būgnelis negalės užgyti, kol nesustos pūliavimas, nes bėgantis sekretas per skylę neleis jai sugyti.“

Gydytojas gydymui skirtų priešuždegiminių ar nuskausminamųjų vaistų ar net antibiotikų.

Kaip išvengti ausies būgnelio plyšimo lėktuve?

Jei taip atsitiko, kad prieš skrydį sloguojate ar esate peršalęs, gydytojas D. Rauba rekomenduoja bent kelias valandas ar net porą dienų iki skrydžio naudoti nosies gleivinę sutraukiančius vaistus.

„Lašiukai nuo slogos visiškai tiktų. Taip pat yra tabletės, kurių sudėtyje yra pseudoefedrinas, kuris sutraukia nosies ir sinusų kraujagysles ir dėl to sumažėja nosies gleivinės paburkimas“, – sako gydytojas.

Tokie vaistai yra receptiniai, todėl prieš skrydį reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)