Kepenų būklė labai svarbi visam organizmui. Jai suprastėjus, gresia medžiagų apykaitos sutrikimai, net antrojo tipo diabetas, informuoja medicalnewstoday.com.

Visų rizikos veiksnių neįmanoma išvengti, kita vertus, yra daug kepenis saugančių maisto produktų ir gėrimų.

Kepenims naudingiausi maisto produktai ir gėrimai:

1. Kava

2013 m. žurnale „Liver International“ rašyta, kad apie 50 proc. Amerikos gyventojų kasdien geria kavos. Kava naudinga kepenims, ypač todėl, kad saugo nuo kepenų suriebėjimo. Straipsnyje rašyta, kad kasdien vartojant kavos mažėja chroninių kepenų ligų rizika, tikėtina, kad mažėja ir kepenų vėžio grėsmė.

2014 m. tyrimas leidinyje „Journal of Clinical Gastroenterology“ rašyta, kad kava turi apsauginių ypatybių dėl tam tikro poveikio kepenų fermentams. Kava trukdo kauptis kepenyse riebalams, didina apsauginių antioksidantų kiekį kepenyse. Kavos komponentai padeda kepenų fermentams šalinti vėžį sukeliančias medžiagas.

2. Avižos

Avižos aprūpina organizmą ląsteliena, kuri reikalinga virškinimui, o tam tikra ląstelienos rūšis iš avižų ypač naudinga kepenims. Avižose, jų dribsniuose daug beta gliukanų.

Kaip parodė tyrimas, aprašytas žurnale „Journal of Molecular Sciences“, beta gliukanai yra stipriai biologiškai aktyvios medžiagos, jie stiprina imuninę sistemą, malšina uždegimą, ypač veiksmingai kovoja su diabetu ir nutukimu.

Atlikus tyrimą su pelėmis, paaiškėjo, kad beta gliukanai iš avižų mažino riebalų kaupimą kepenyse. Tiesa, šiai teorijai patvirtinti reikia daugiau klinikinių tyrimų.

Vertingesnės avižos nei jų dribsniai, pastaruosiuose gali būti pridėtinio cukraus, miltų.

3. Žalioji arbata

2015 m. atliktas ir leidinyje „World Journal of Gastroenterology“ aprašytas tyrimas atskleidė, kad žalioji arbata padeda nuo oksidacinio streso ir mažina kitus nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos simptomus.

Paminėtina, kad arbata naudingiau nei ekstraktai, nes pastarieji gali kenkti kepenims.

Tyrimo autoriai pabrėžė – nealkoholine suriebėjusių kepenų liga sergantiems žmonėms nėra rekomendacijų gerti žaliosios arbatos ar vartoti jos ekstrakto, tiesiog tai naudinga.

4. Česnakas

Česnakas irgi stimuliuoja kepenų veiklą. 2016 m. tyrimo (leidinys „Advanced biomedical Research“ duomenimis, česnakas mažina kūno svorį ir riebalų masę nealkoholine suriebėjusių kepenų liga sergantiems žmonėms, o liesajai kūno masei (raumenims ir kaulams) neturi įtakos.

5. Uogos

Daugumoje tamsių uogų – mėlynių, aviečių, spanguolių – yra antioksidantų polifenolių, kurie saugo kepenis. Žurnale „World Journal of Gastroenterology“ aprašytame tyrime rekomenduojama reguliariai valgyti uogų, nes jos stiprina imuninę sistemą.

6. Vynuogės

Vynuogėse, jų sultyse ir sėklose gausu antioksidantų, kurie malšina uždegimą kepenyse ir saugo jas nuo žalos.

Paprasčiausias būdas įtrakti į racioną antioksidantų – valgyti vynuoges su sėklomis arba vartoti vynuogių sėklų ekstrakto.

7. Greipfrutai

Greipfrutai turi dviejų antioksidantų – naringino ir naringenino, kurie saugo kepenis, nes malšina uždegimus ir saugo kepenų ląsteles.

Minėti antioksidantai taip pat trukdo kauptis riebalams kepenyse ir didina riebalus deginančių fermentų kiekį. Greipfrutai – veiksminga pagalba, kovojant su nealkoholine suriebėjusių kepenų liga.

8. Opuncijos

Tiek opuncijos, tiek jų sultys naudingos kepenims. Daugiausia tirtas opuncijų ekstrakto poveikis kepenims, o dėl pačių vaisių ir jų sulčių naudos reikia daugiau tyrimų.

9. Daug vaisių, daržovių ir rudieji ryžiai

2015 m. tyrimo (žurnalas „Evidence-based Complementary and Alternative Medicine“) duomenimis, daugelis daržovių naudingos kepenims: avokadai, bananai, miežiai, burokėliai ir jų sultys, brokoliai, rudieji ryžiai, morkos, figos, lapiniai kopūstai, citrinos, papajos arbūzai.

10. Riebi žuvis

Viename tyrime leidinyje „World Journal of Gastroenterology“ rašyta, kad riebi žuvis ir riebios žuvies papildai gali sušvelninti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos poveikį.

Riebioje žuvyje daug omega trys riebalų rūgščių – šie vadinamieji gerieji riebalai malšina uždegimus. Be to, šie riebalai neleidžia kepenims sukaupti riebalų pertekliaus ir palaiko tinkamą fermentų lygį kepenyse.

Tyrime rekomenduojama du kartus per savaitę valgyti riebios žuvies. Jei nepavyksta įtraukti į racioną silkės ar lašišos, vartokite papildus su žuvų taukais.

11. Riešutai

Ir riešutai labai naudingi kepenims. Juose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino E ir antioksidantų. Ši komponentai saugo nuo nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos, mažina oksidacinį stresą, malšina uždegimą. Kasdien valgykite migdolų, graikinių ir kt. riešutų, tai naudinga kepenims. Tiesa, nepadauginkite, nes riešutai kaloringi.
12. Alyvuogių aliejus

Per daug riebaus maisto kepenims nesveika, tiesa, kai kurie riebalai joms naudingi. Kaip rašoma tyrime leidinyje „World Journal of Gastroenterology“, alyvuogių aliejus mažina oksidacinį stresą, gerina kepenų veiklą, nes jame gausu nesočiųjų riebalų rūgščių.

Vengtini maisto produktai:

Kepenys bus sveikos, jei subalansuosite mitybos racioną.

Tiesa, kai kuriuos maisto produktus kepenims sunkiau apdoroti.

- Riebus maistas: keptas maistas, greitasis maistas, maistas išsinešimui, supakuoti užkandžiai, traškučiai, sūdyti ir kepinti riešutai.

- Krakmolingas maistas: duona, makaronai, įvairūs kepiniai.

- Cukrus: kepenims bus į naudą, jei mažiau vartosite pusryčių dribsnių, įvairių keptų saldumynų, saldainių ir pan.

- Druska: paprasčiausias būdas sumažinti druskos – vengti konservuotų produktų, daržovių, įvairių perdirbtų mėsos gaminių, kumpio.

- Alkoholis: jei norite turėti sveikas kepenims, vartokite jo kuo mažiau arba apskritai atsisakykite.

Kepenys – svarbus mūsų organas. Jos linkusios atsistatyti, kita vertus, galima jas pastiprinti, vartojant tam tikrus maisto produktus ir gėrimus. Žinoma, kepenims pavojingų produktų geriau vengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)