Vaisiai – ne desertas

Gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė Asta Keturkienė įvardijo kelias didžiausias klaidas, kurias lietuviai daro prie vaišių stalo: valgydami geria skysčius, vaisius valgo po valgio, vėlai vakare mėgaujasi itin sočiais patiekalais, saldumynais.

Asta Keturkienė

Gydytoja sako, kad vaisių nereikėtų painioti su desertu. „Vaisiai – greitai virškinami ir jeigu susimaišo su kitu maistu, pradeda rūgti ir pūti, todėl juos reikėtų valgyti prieš valgį arba geriausia – tarp valgymų, kai skrandis tuščias“, – sako specialistė. Po sočių šventinių pietų ar vakarienės ji pataria ne iš karto sėsti prie saldaus stalo, tačiau bent šiek tiek palaukti. „Žinoma, prieš miegą saldumynų išvis nepatarčiau valgyti“, – pataria sveikos mitybos konsultantė.

A. Keturkienė sako, kad valgant svarbu trečdalį skrandžio užpildyti kietu maistu, trečdalį skystu ir trečdalį palikti tuščią. Vandenį patariama gerti likus maždaug pusvalandžiui iki valgymo. Kai valgome, užsigerti vandeniu rekomenduojama tik sprangų maistą, pavyzdžiui, sumuštinį. Valgyti reikėtų iki pirmo atsirūgimo. „Po antro jau būtinai turėtume kilti nuo stalo. Deja, retas šią taisyklę žino ir jos paiso. Be to, dėl per gausaus valgymo išsitampius skrandžio sienelėms dažnai iš viso neatsirūgstama“, – pastebi gydytoja.

Šventinis gruodžio laikotarpis, pasak A. Keturkienės, yra ypač pavojingas, nes per tą savaitę ar dvi galime stipriai išsekinti save ir susigadinti sveikatą.

„Riebus maistas, neretai ir pastovėjęs, o dar jei maišomas su alkoholiu ypač neigiamai veikia mūsų organizmą, nes toks valgymas reikalauja labai daug energijos“, – pabrėžia medikė.

Šventinę dieną nebadaukite

Sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė sako, kad pirmoji grubi klaida, kurią žmonės daro šventinę dieną – nuo ryto iki šventinės puotos nieko nevalgo. „Tokią dieną reikėtų maitintis taip, kaip ir bet kurią įprastą – pavalgyti ir pusryčius, ir pietus, kad prie šventinio stalo nereikėtų sėsti tuščiu skrandžiu“, – sako I. Trusovė.

Indrė Trusovė

Tada nepulsime išbadėję prie stalo ir nevalgysime visko iš eilės.

Vakare mitybos specialistė pataria vengti angliavandenių, riebių padažų. „Galima šventinį vakarą su svečiais sutarti, kad kiekvienas atsineš po sveikesnį patiekalą. Tada ir persivalgymo rizika bus mažesnė“, – neabejoja sveikos mitybos specialistė.

Gydytoja A. Keturkienė pataria vietoje riebių saldumynų rinktis džiovintus vaisius. Iš jų bei natūralių sirupų (agavų, klevų) galima paruošti saldžių desertų.

Pavojingiausi saldumynai – tie, kurie pagaminti iš aukščiausios rūšies baltų miltų, balto rafinuoto cukraus, hidrintų riebalų.

„Saldaus skonio maistą geriausia valgyti ryte, žalingiausia – vėlai vakare“, – įspėja medikė. Ji pataria šventėms išsikepti sveikesnį pyragą iš pilno grūdo miltų. Nereikėtų naudoti margarino. Vietoje jo – sviestą.

Saldumynai ir kava – nesuderinama!

Natūropatinės mitybos specialiste dirbanti Tautvilė Šliažaitė šventinėmis dienomis, kai gresia persivalgymas, į savo racioną pataria įtraukti 3 naudingus produktus: nefiltruotą obuolių sidro actą, gražgarsčių salotas ir imbierą.

Obuolių sidro acto šaukštelį reikėtų praskiesti vandeniu ir prieš maistą išgerti. Valgius ji rekomenduoja paskaninti gražgarsčių salotomis, kurios taip pat padės lengviau suvirškinti sunkesnį maistą. Šventinės dienos rytą naudinga išgerti ir imbierinės arbatos su citrina.

Puotaujant T. Šliažaitė pataria maisto neužkąsti duona. „Net nepajusime, kaip prie skirtingų patiekalų suvalgysime ne vieną riekelę duonos, o ji – kaloringas produktas“, – įspėja natūropatinės mitybos specialistė.

Stevija šalia kavos ir šokolado

Tačiau dėl produktų derinimo ji pataria labai nesukti galvos: „Jei stipri virškinimo sistema, nesunkiai su tuo susidoros.“ Tik geriau nevalgyti saldumynų su kava.

„Šis gėrimas didina saldumynų glikeminę apkrovą, kuri svarbesnė net už glikemijos indeksą“, – atkreipia dėmesį T. Šliažaitė. Saldumynus ji pataria gaminti žaliavalgiškus, kurie nekenks sveikatai.

Tautvilė Šliažaitė

Blogiausia, pasak T. Šliažaitės, visą šventinę dieną užkandžiauti. „Sočiai pavalgę kilkite nuo stalo ir į maistą nežiūrėkite. O jei kiaurą dieną vis kažko užkąsite ir dar išgersite alkoholio, geros savijautos nesitikėkite. Geriau tarp pagrindinių valgymų gerkite vandenį“, – rekomenduoja specialistė. Pasak jos, nepersivalgyti padės net tokia maža gudrybė, kaip lėkštės pasirinkimas.

„Kuo mažesnė lėkštė, tuo mažiau ir suvalgysime. Mokslininkai pastebėjo, kad iš didesnės lėkštės suvalgoma gerokai daugiau maisto“, – išduoda T. Šliažaitė.

5 patarimai persivalgius

Visi mitybos specialistai vieningai pataria nepersivalgyti, tačiau jei nepajutome, kad tai nutiko, virškinimui galime padėti šiais būdais:

1. Jei neįvertinome savo galimybių ir nuo vaišių stalo net nebepajėgiame pakilti ar pykina, A. Keturkienė pataria išgerti imbierinės arbatos arba pakramtyti imbiero šaknies gabaliuką. Galima išgerti šiek tiek nealkoholinio imbierinio vyno, kuris gerina virškinimą.

2. Galite taip pat pasigaminti detoksikuojančių miltelių mišinį. Jums reikės: 20 g džiovintų smulkintų mėtų, 20 g grūstų pankolio sėklų, 10 g imbiero miltelių, 10 g kumino miltelių ir 10 g kalendros miltelių.

Viską sumaišykite ir po 1 a. š. mišinio vartokite po valgio. Galite ryte ir vakare. Šis mišinys gerina virškinimą, tinka nuo vidurių užkietėjimo, todėl galite jį vartoti per visą šventinį laikotarpį ir ilgiau.

3. Sveikos mitybos konsultantė Indrė Trusovė po pernelyg gausių vaišių pataria suvalgyti pora kivių. Juose yra daug enzimų (fermentų), todėl jie padeda ne tik virškinti, bet ir valo organizmą bei tinka vietoj virškinimą gerinančių vaistų.

4. Jei vieną dieną persivalgėme, kitą, I. Trusovės teigimu, naudinga pasidaryti iškrovos dieną, renkantis lengvesnį maistą bei daugiau pajudėti.

5. Tautvilė Šliažaitė persivalgius pataria pakramtyti pankolio sėklų arba gerti jų arbatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)