Imuniteto stiprinimui – šiltas vanduo

Labai daug žmonių į pirmuosius ligos simptomus dažnai numoja ranka. Tačiau kuo anksčiau pradedame gydytis ir imamės priemonių, tuo greičiau ir lengviau įveiksime peršalimą ar kitus panašius žiemos negalavimus. M. Lukštaraupis sako, kad visos organizmą stiprinančios priemonės yra tinkamos, todėl citrina, imbieras ir žolelių arbatos jau būtų puiki pradžia, stojant į kovą su virusais.

„Elementarus šilto vandens gurkšnojimas stimuliuoja imuninę sistemą. Organizmo skysčius atstato būtent vanduo, todėl pirmiausia reikia gerti vandenį, o šalia – žolelių arbatas“, - pataria vaistininkas.

Dėl šios priežasties ir arbatas siūloma gerti ne karštas, o tik šiltas. Užpilti žoleles karštu vandeniu, leisti joms 5-10 min pravėsti ir tik tuomet gerti.

Naudingosios žolelių savybės

Apie čiobrelius ir mėtas užsiminta taip pat ne šiaip sau. Šios žolelės yra ypač naudingos organizmui, jos padeda greičiau sveikti ir stiprina imunitetą.

„Čiobrelis pasižymi antiseptinėmis savybėmis, kovoja su bakterijomis ir virusais. Jis veikia spazmolitiškai – lengvina kvėpavimą, mažina kvėpavimo takų uždegimą, skystina ir lengvina sekreto iš plaučių pasišalinimą“, - naudingąsias čiobrelių savybes vardija vaistininkas.

Dėl šių naudingųjų savybių čiobrelis yra ypatingai tinkamas, gydant peršalimo simptomus.

Jei vasarą prisirinkote ir prisidžiovinote liepžiedžių, jų arbata taip pat puiki pirmoji pagalba peršalimui gydyti. Medumi kvepiantys liepžiedžiai veikia panašiai kaip vaistai nuo kosulio: stimuliuoja bronchų liaukų sekreciją ir taip lengvina atsikosėjimą. Be to, liepų žiedai ramina nervų sistemą, todėl jų arbata labai tinka, jeigu kamuoja nemiga ar nerimas.

Verta paminėti ir kitas vaistažolių arbatas. Štai avietės (tiek lapai, tiek uogos) skatina prakaitavimą ir yra puikus vitamino C šaltinis.

Taip pat aviečių arbata mažina karščiavimą ir skausmą, turi antibakterinį ir uždegimą slopinantį poveikį. Ramunėlių ir šalavijų nuovirai tinka gerklei skalauti. Ramunėlių arbata slopina uždegimą, malšina spazmus, o šeivamedžio žiedų arbata padeda sumažinti temperatūrą, skatina prakaitavimą ir slopina uždegimus.

Natūralios žolelės – ne tik arbatai virti

Peršalimo simptomus mažinti padeda ne tik šilti skysčiai, bet ir inhaliacijos – kvėpavimas garais, gerklės skalavimas. Jiems paruošti puikiai tinka mėtos, medetkos, čiobreliai, aviečių lapai.

Gerklei skalauti rekomenduojamas čiobrelių nuoviras. Čiobreliai mažina gerklės skausmą, gelbsti užpuolus tonzilitui, be to, veikia raminančiai.

Inhaliacijoms tinka mėtos – kvėpuojant mėtų garais kelis kartus per dieną, galima nesunkiai sumažinti užgulusios nosies simptomus ir palengvinti kvėpavimą.

Kaip tinkamai jas ruošti?

Kalbant apie arbatų paruošimą, vaistininkas M. Lukštaraupis užsimena, kad saldinti arbatas galima, tačiau geriausia tai daryti medumi. Daug žmonių linkę medų dėti į arbatą, tačiau, jei ši labai karšta, iš medaus – jokios naudos.

„Labai svarbu medų tirpinti jau pravėsusioje arbatoje, priešingu atveju medus praranda savo vaistingąsias savybes. O norint iš medaus gauti kuo daugiau naudos, geriausia vartoti jį atskirai, nededant į arbatą“, - sako BENU vaistininkas.

M. Lukštaraupis taip pat akcentavo, kad netinkamai paruoštos žolelių arbatos neturės gydomųjų savybių, todėl vertėtų plačiau pasidomėti jų paruošimo metodais. Jeigu iki šiol žolelių arbatų nevartojote, prieš pradėdami, išsiaiškinkite pasirinktų žolelių neigiamas savybes, kada jas galima vartoti, o kada nerekomenduojama. Vaistininkas pateikia kelis aktualius pavyzdžius:

Nėščiosioms čiobrelių, ramunėlių, šalavijų ir mėtų nerekomenduojama vartoti.

Šalpusniai turi kancerogeninių junginių, todėl vietoj jų rekomenduojama rinktis kitus augalus, nerekomenduojama jų duoti vaikams.

Kai kurios žolelės gali sąveikauti su vaistais, todėl labai svarbu pasidomėti plačiau, ar pasirinktos vaistažolės dera su vartojamais vaistais.

Žolelių arbatas rekomenduojama gerti mažiausiai 3 dienas po 5-6 kartus per dieną. Anot vaistininko, svarbiausia, kad gydymas žolelių arbatomis būtų nuoseklus, kelių kartų, norint greitai pasveikti ir sumažinti žiemos negalavimus, gali ir neužtekti.

ARBATŲ RECEPTAI PERŠALIMUI GYDYTI

Mėtų, gysločių ir saldymedžio šaknų arbata nuo kosulio

Sumaišyti:

4 dalis mėtų lapų,
3 dalis gysločių lapų,
3 dalis saldymedžio šaknų.

Paruošimas:

1 valgomąjį šaukštą šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens, palikti 30 minučių., nukošti. Gerti šiltą, po pusę stiklinės kas 3 valandas.

Indiška arbata nuo peršalimo

Indijoje mėgstamos prieskoninės arbatos, jos taip pat padeda mažinti nemalonius peršalimo pojūčius.

Reikės:

Arbatžolių (tinka ir mėtos, ir čiobreliai, ir aviečių lapai, medetkos),
Žiupsnelis imbiero,
Žiupsnelis aitriųjų paprikų,
Žiupsnelis ciberžolės,
Žiupsnelis cinamono,
Citrinos griežinėlis,
Pienas.

Paruošimas:

Į 150 ml karšto virinto vandens įberkite norimų arbatžolių, įdėkite citrinos griežinėlį, sudėkite prieskonius. Mišinį vėl užvirinkite, įpilkite 100 ml pieno, pradėjus putoti, nuimkite nuo ugnies. Norėdami galite pagardinti cukrumi ar medumi. Gerkite karštą, tačiau nedeginančią.

Mėtų, anyžių ir kitų žolelių arbata kosuliui malšinti

Sumaišyti:

2 dalis tūbės žiedelių,
4 dalis mėtų lapų,
2 dalis anyžių sėklų,
8 dalis vaistinės svilarožės šaknų,
1 dalį našlaičių šaknų,
3 dalis saldymedžio šaknų.

Paruošimas:

1 valgomąjį šaukštą mišinio užvirinti 2 stiklinėse vandens. Palikti pusvalandžiui išbrinkti, praėjus pusvalandžiui – nukošti. Vartoti po ketvirtį stiklinės kas 3 valandas.

Imbiero ir uogų arbata

Reikės:

2 šaukštelių tarkuotos imbiero šaknies,
Citrinos sulčių,
Pusės puodelio mėlynių (tinka šaldytos ir šviežios),
Medaus,
Cinamono.

Paruošimas:

Imbiero šaknį užvirinkite 0,5 litro vandens, pridėkite puse puodelio mėlynių ir pavirinkite dar 20 minučių. Įpilkite pora šaukštelių citrinos sulčių, įdėkite pora šaukštelių medaus ir įberkite puse šaukštelio cinamono. Gerkite šiek tiek pravėsusią, tačiau vis dar šiltą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)