Ne viskas taip paprasta, kad suvartotų kalorijų skaičius turi būti lygus išeikvotų kalorijų skaičiui, tačiau jeigu kiekvieną dieną jų gausite daugiau nei sudeginsite, priaugsite svorio. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kiek žmogus turėtų valgyti ir kokie maisto produktai turi būti įtraukti į sveiką mitybą.

Pagrindiniai faktai

Štai keli pagrindiniai dalykai apie tai, kiek maisto reiktų suvalgyti:

Jeigu suvartojate daugiau kalorijų nei sudeginate, tikėtina, kad priaugsite svorio;

Norint mesti svorį, svarbiausia yra sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir daugiau jų sudeginti;

Jeigu norite išsaugoti sveikatą, labai svarbu valgyti daug natūralaus maisto.

Skaidulinis maistas

Dienos kalorijų reikalavimai

Tai, kiek turite suvalgyti, priklauso nuo jūsų tikslų. Norite išlaikyti savo svorį, numesti kelis kilogramus ar kelis priaugti, o gal ruošiatės sporto varžyboms?

Kalorijos yra tas matas, kiek energijos gauname iš suvartojamo maisto. Kalorijų suvokimas padeda mums išsiaiškinti, kiek maisto mums reikia. Taip pat būtina prisiminti, kad skirtingi maisto produktai turi skirtingą kalorijų kiekį viename grame.

Žemiau yra pateikti pagrindiniai kalorijų reikalavimai vyrams ir moterims. Žemas aktyvumo lygis reiškia, kad kasdien 30-60 minučių skiriama vidutiniam fiziniam krūviui, tokiam kaip ėjimas penkių kilometrų per valandą greičiu. Aktyvus lygis reiškia mažiausiai 60 minučių vidutinio aktyvumo kiekvieną dieną.

Skaidulinis maistas

Dienos kalorijų reikalavimai vyrams (šaltinis: „Health Canada“):

Jeigu siekiate sveiko kūno svorio, reikia tikrinti suvartojamo maisto kalorijų kiekį, kad galėtumėte palyginti, kiek sudeginate palyginti su suvartojimu.

Kiek maisto man reikia per dieną?

Šiame skyriuje aiškinama, kiek kiekvienos rūšies maisto, tokio kai vaisiai, daržovės, grūdai, pienas ar mėsa (arba pieno ir mėsos alternatyvos), turėtume suvalgyti per dieną.

Sveika mityba

Pasak „Health Canada“, rekomenduojama kiekvieną dieną suvartoti žemiau nurodytą produktų porcijų kiekį:

2-3 metai: vaisiai ir daržovės – 4, grūdai – 3, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 2, mėsa (ir alternatyvūs produktai – 1.

4-8 metai: vaisiai ir daržovės – 5, grūdai – 4, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 2, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 1.

9-13 metų: vaisiai ir daržovės – 6, grūdai – 6, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 3-4, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 1-2.

14-18 metų (vyrai): vaisiai ir daržovės – 8, grūdai – 7, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 3-4, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 3.

14-18 metų (moterys): vaisiai ir daržovės – 7, grūdai – 6, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 3-4, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 2.

19-50 metų (vyrai): vaisiai ir daržovės – 8-10, grūdai – 8, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 2, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 3.

19-50 metų (moterys): vaisiai ir daržovės – 7-8, grūdai – 6-7, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 2, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 2.

51 ir daugiau metų (vyrai): vaisiai ir daržovės – 7, grūdai – 7, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 3, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 3.

51 ir daugiau metų (moterys): vaisiai ir daržovės – 7, grūdai – 6, pienas (ir alternatyvūs produktai) – 3, mėsa (ir alternatyvūs produktai) – 3.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)