Ką daryti, jei jaučiatės pavargę net ir ką tik prabudę; ko imtis, kad dieną būtumėte žvalūs ir energingi iki pat vakaro ir į kokius dar simptomus atkreipti dėmesį, dėl kurių jau reikėtų kreiptis į gydytoją? Į šiuos ir kitus klausimus atsako Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja I. Sterlingė.

– Dėl kokių priežasčių gali būti jaučiamas nuovargis?

– Nuovargis šiuo metu viena didžiausių problemų. Dabartinėje visuomenėje gyvenimo tempas labai greitas, jaučiamas didelis stresas, įtampa, skiriama mažai dėmesio savo sveikatai, todėl dažnai atsiranda nuovargio simptomai. Dažniausiai pavargstama nuo ilgo, sunkaus fizinio arba protinio darbo, stiprių išorinių dirgiklių, per didelio informacijos srauto. Pagrindiniai nuovargio simptomai – nenoras dirbti, bendras silpnumas, sutrikęs dėmesys, padidėjęs irzlumas, sumažėjusi raumenų jėga bei ištvermė, bloga nuotaika.

– Kodėl galime jaustis pavargę jau prabudę? Ar tai normalu?

– Pastoviai veikiant stresiniams faktoriams, esant poilsio stokai, netinkamam miego bei mitybos režimui nuovargio simptomai kaupiasi.

Atsiranda pervargimas, galvos skausmai, nukenčia atmintis bei dėmesys, galiausiai sutrinka miegas, todėl dažniausiai pabundama nepailsėjus ir iš karto jaučiamas nuovargis. Esant didesniam krūviui organizmas išeikvoja daug energinių medžiagų, negaunant pakankamo tų medžiagų papildymo nuovargis atsiranda greičiau.

Sunku atsikelti

Ligotas, pagyvenęs, nesitreniravęs žmogus pavargsta labiau. Tinkamai pailsėjus, gerai išsimiegojus, nuovargis paprastai praeina, sugrįžta darbingumas bei atsistato visos funkcijos. Tačiau dėl nuolatinės poilsio stokos, netinkamo miego, blogų darbo, buities sąlygų, bei nesilaikant mitybos principų, nuovargio reiškiniai gali kauptis. Tokia būsena nėra normali. Reikėtų į tai atkreipti dėmesį, stengtis laikytis tinkamo poilsio bei miego režimo, kiek įmanoma vengti stresinių faktorių.

– Kada nuovargis jau gali būti ligos simptomas?

– Nuovargis kaip simptomas yra vienas dažniausių skundų prie daugelio ligų – depresijos, įvairių infekcinių ligų, mažakraujystės, sergant kepenų ligomis, hepatitais, simptomai atsiranda ir prie autoimuninių ligų – skydliaukės funkcijos sutrikimų, cukrinio diabeto, išsėtinės sklerozės, įvairių lokalizacijų navikų, kraujo ligų, todėl esant dideliam nuovargiui patartina atvykti pas šeimos gydytoją platesniam ištyrimui.

– Į kokius dar simptomus reikėtų atsižvelgti, kada eiti pas gydytoją?

– Reikėtų atkreipti dėmesį, jei šalia nuovargio atsiranda miego sutrikimai (per didelis mieguistumas, nesugebėjimas užmigti), dėmesio stoka, didelis irzlumas, depresyvi nuotaika, apatija, pablogėjusi atmintis, svorio kritimas, dažnos peršalimo ligos, tuomet rekomenduojama tokių požymių neignoruoti ir pasirodyti pas specialistą.

– Kokių veiksmų patartumėte imtis, kokius produktus įtraukti į savo mitybos racioną, kad žmogus prabudęs jaustųsi energingas ir ką daryti dieną, kad jėgos išliktų iki pat vakaro?

– Tam, kad žmogus nuolat jaustųsi energingas, kupinas jėgų, reikalinga pilnavertė mityba, kuri aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir tuo pačiu – energija. Vieno stebuklingo maisto produkto, kuris suteiktų daug energijos nėra, todėl svarbiausia laikytis sveikos mitybos principų – valgyti daug vaisių bei daržovių, gerti daug vandens, vengti alkoholio, perdirbtų maisto produktų ir pusfabrikačių. Dienos eigoje svarbu įtraukti ir sportinį aktyvumą, pasivaikščiojimą gryname ore.

– Dauguma žmonių vos tik prabudę išgeria kavos puodelį. Po kavos jie jaučiasi energingesni. Ar gydytojai pataria tai daryti, ar tai geras tonizavimosi būdas? Ar yra kokie produktai, kurie suteiktų energijos darbo dienos metu?

– Kava – tonizuojantis gėrimas, turintis daug teigiamų savybių, tačiau svarbu žinoti, jog per didelis kavos kiekis organizmą veikia priešingai ir pradeda jį slopinti. Jei vartojama daugiau nei 4 kavos puodeliai per dieną, rekomenduojama šį kiekį mažinti, kadangi kofeino skilimo pusperiodis yra apie 5-7 val., kitaip tariant po 5-7 val. mūsų organizme išlieka 50 proc. kofeino. Geriant kavą daugiau nei 3 kartus per dieną, kofeinas mūsų organizme pilnai nepasišalina, dėl to miegas tampa ne toks gilus, ir žmogus pabunda nepailsėjęs.

Taip pat kai kuriems asmenims prasideda priešingas kavos poveikis – slopinimas – dėl susikaupusio per didelio kofeino kiekio organizme. Tačiau yra žmonių, kurių kepenys kofeiną suskaido žymiai greičiau ir kofeinas veikia trumpesnį laiko tarpą, todėl kai kurie net ir išgėrę kavos puodelį vakare gali lengvai užmigti.

Kiti energijos suteikiantys produktai yra – juodas šokoladas (kuris skatina endorfinų išsiskyrimą ir taip suteikia daugiau energijos kelioms valandoms), riešutai (nes jie kaloringi), žalioji arbata – joje yra ne tik kofeino, tačiau ir kitų medžiagų, kurios tonizuoja. Arbatos poveikis pasireiškia vėliau nei kavos, tačiau trunka ilgiau.

– Ar atsisakymas kavos kaip tik gali sugrąžinti jėgas?

– Pastoviai ir dideliais kiekiais vartojant kavą vystosi pripratimas. Organizmas pripranta prie gaunamo kofeino kiekio ir dažniausiai kavos efektas silpnėja, dėl ko vėliau gaminama vis stipresnė kava bei jos vartojama dažniau. Dėl tokio vartojimo, kaip ir minėjau, kai kuriems gali pasireikšti slopinamasis kofeino poveikis. Jei kavos suvartojama iki 3 puodelių per dieną – pavojaus organizmui nėra, tačiau vartojant ją dažniau – galima ir žala. Kofeinas stimuliuoja mūsų centrinę nervų sistemą, tuomet organizmas pradeda gaminti adrenaliną, todėl padidėja mūsų aktyvumas, širdies rimtas bei kraujo spaudimas. Vėliau jo poveikis mažėja, tuomet žmogus pradeda jausti nuovargį, energijos trūkumą, alkį ir dažniausiai vėl griebiasi kito puodelio kavos. Vartojant didesnį kavos kiekį, vis dėl to rekomenduojama bent kažkiek jį sumažinti.

Visiškai atsisakius kavos bent 1 mėn., organizmas vėl tampa jautresnis kofeinui, ko pasekoje, reikia mažesnio kavos kiekio nei anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)