Žemiau pateikiami keli moksliniai tyrimai, publikuoti recenzuojamuose akademiniuose žurnaluose, apie terapinę česnako naudą.

Potencialiai galingas antibiotikas

Česnakuose esantis cheminis junginys dialil-sulfidas yra šimtą kartų efektyvesnis nei du populiarūs antibiotikai, kovojantys su bakterija Campylobacter. Taip skelbia tyrimas, pristatytas leidinyje „Journal of Antimicrobial Chemotherapy“.

Minėta bakterija yra viena dažniausių žarnyno infekcijų sukėlėjų. Tyrimui vadovavęs dr. Xiaonanas Lu iš Vašingtono universiteto sakė: „Šis tyrimas man labai įdomus, nes jis įrodo, kad šis junginys turi potencialo susilpninti ligas sukeliančią bakteriją šioje aplinkoje ir mūsų maiste“.

Širdies apsauga

Dialilo-trisulfidas, česnakų aliejuje esantis junginys, padeda apsaugoti širdį kardiologinių operacijų metu ir po širdies smūgio, teigia tyrėjai iš Emory universiteto Medicinos mokyklos. Jie taip pat mano, kad dialil-sulfidas gali būti naudojamas širdies nepakankamumui gydyti.

Taip pat įrodyta, kad vandenilio sulfido dujos apsaugo širdį nuo neigiamo poveikio. Vis dėlto, tai yra lakusis junginys ir sunku jį naudoti terapijai. Dėl to mokslininkai nusprendė sutelkti dėmesį į česnako aliejaus komponentą, kaip saugesnį būdą perduoti vandenilio sulfido naudą širdžiai. Per eksperimentus, kuriuose buvo naudojamos laboratorinės pelės, buvo nustatyta, kad po širdies smūgio pelėms, gavusioms dialil-sulfido, širdies pažeidimų rizika sumažėjo 61 procentu, palyginti su negydytomis pelėmis.

Kitame tyrime, kuris buvo publikuotas leidinyje „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, mokslininkai nustatė, kad česnakų aliejus gali padėti diabetu sergantiems pacientams apsisaugoti nuo kardiomiopatijos.

Kardiomiopatija yra pagrindinė diabetu sergančių pacientų mirties priežastis. Tai yra lėtinė miokardo (širdies raumens) liga – šis raumuo neįprastai sustorėja, padidėja ir/arba sukietėja.

Mokslininkai maitino diabetu sergančias laboratorines žiurkes česnako aliejumi arba kukurūzų aliejumi. Tų, kurios gavo česnakų aliejų, palyginti su kukurūzų aliejumi maitintais gyvūnais, apsauga nuo širdies pažeidimų stipriai išaugo.

Tyrimo autoriai rašė: „Apibendrinant, česnakų aliejus turi didelį potencialą apsaugoti širdis nuo diabeto sukeltos kardiomiopatijos“. Tiesa, norint patvirtinti šio tyrimo rezultatus, reikės atlikti tyrimus ir su žmonėmis.

Aukštas cholesterolis ir aukštas kraujo spaudimas

Mokslininkai iš Ankaros universiteto tyrė česnako ekstrakto papildų poveikį aukštą cholesterolio kiekį turinčių pacientų kraujo lipidų (riebalų) profiliui. Jų tyrimas buvo publikuotas leidinyje „Journal of Nutritional Biochemistry“.

Tyrime dalyvavo 23 savanoriai, visi jie turėjo aukštą cholesterolį, o 13 – dar ir aukštą kraujo spaudimą. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes:

  • aukšto cholesterolio normotenzijos (normalaus kraujo spaudimo) grupė;
  • aukšto cholesterolio hipertenzijos (aukšto kraujo spaudimo) grupė.

Visi jie keturis mėnesius vartojo česnako ekstrakto papildus ir buvo reguliariai matuojami jų kraujo lipidų parametrai bei kepenų ir inkstų funkcijos. Po keturių mėnesių mokslininkai padarė išvadą, kad „česnako papildai gerina kraujo lipidų profilį, sustiprina antioksidacinį potencialą kraujyje ir žymiai sumažina sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą.

Kitaip tariant, česnako ekstrakto papildai sumažina aukštą cholesterolio kiekį bei kraujo spaudimą hipertenziją turintiems pacientams. Mokslininkai pridūrė, kad jų atliktas tyrimas nebuvo didelis, tad ateityje reikia atlikti didesnio masto tyrimus.

Prostatos vėžys

Gydytojai iš Pekine esančios Kinijos ir Japonijos draugystės ligoninės Urologijos departamento atliko tyrimą, kurio metu buvo siekta įvertinti ryšį tarp česnako vartojimo ir prostatos vėžio rizikos. Jie surinko ir išanalizavo visus iki 2013 metų gegužės atliktus tyrimus ir savo rezultatus paskelbė leidinyje „Asian Pacific Journal of Cancer Prevention“.

Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad „česnako vartojimas susijęs su mažesne prostatos vėžio rizika“. Tyrėjai pridūrė, kad dėl relevantiškų tyrimų stygiaus, siekiant patvirtinti jų gautas išvadas, reikėtų atlikti gerai parengtus tyrimus.

Alkoholio sukelti kepenų pažeidimai

Alkoholio sukeltus kepenų pažeidimus lemia ilgalaikis per didelio alkoholinių gėrimų kiekio vartojimas. Mokslininkai iš Šangdongo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos Toksikologijos instituto norėjo išsiaiškinti, ar dialil-disulfidas (iš česnakų gautas organinės sieros junginys) gali turėti apsauginį poveikį etanolio sukeltam oksidaciniam stresui.

Mokslininkai padarė išvadą, kad dialil-disulfidas gali padėti apsaugoti nuo etanolio sukeltų kepenų pažeidimų. Tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „Biomhimica et Biophysica Acta“.

Česnakas ir peršalimai

Mokslininkų komanda iš St. Joseph šeimos medicinos rezidentūros (Indianos valstija) atliko tyrimą pavadinimu „Vaikų ir suaugusiųjų peršalimo gydymas“, kuris buvo publikuotas „American Family Physician“.

Jie padarė išvadą, kad „profilaktinis česnako vartojimas gali sumažinti peršalimo ligų dažnį suaugusiems, tačiau simptomų trukmei įtakos neturi“. Profilaktinis vartojimas – reguliarus vartojimas siekiant užkirsti kelią ligai.

Ir nors yra keletas tyrimų, rodančių, kad žalias česnakas turi daugiausiai naudos, kiti tyrimai apžvelgė bendrą (žalių ir termiškai apdorotų) česnakų vartojimą ir nustatė jų naudą. Todėl, jeigu norite pasinaudoti šios daržovės privalumais, galite valgyti ją tiek žalią, tiek termiškai apdorotą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)