Profesorius tikina, kad sulėtėjus skydliaukės funkcijoms žmogus gali jausti nuovargį rytais, ima slinkti plaukai, lūžinėja nagai, suprastėja odos būklė, auga svoris, kankina nemiga ir prasta nuotaika, pasireškia kiti simptomai.

Lėtos skydliaukės (hipotirozės) simptomai:

– užmaršumas;

– svorio augimas;

– sausa oda ir plaukai;

– vidurių užkietėjimas;

depresija.

„Ši liauka dalyvauja organizmo medžiagų apykaitoje. Sulėtėjus skydliaukės veiklai žmogui galima skirti ypatingų produktų pripildytą mitybą. Ypatingais atvejais yra skiriamas tiroksino vartojimas“, – sako A. Unikauskas.

Netikėtos hipotirozės priežastys:

– kepenų ligos arba išoperuota tulžies pūslė. Skydliaukė pagamina hormoną T4, bet jis neaktyvus. Kepenyse atkabinama jodo molekulė ir gaunamas aktyvus hormonas T3. Jeigu kepenys to nepadaro, nors skydliaukė dirba gerai, metabolizmas lėtas. Išeitis – turi pakakti tulžies;

– organizme per daug estrogenų – nėštumas, menstruacijos, pakaitinė hormonų terapija. Estrogenai blokuoja skydliaukės receptorius bei trukdo kepenims T4 paversti į T3;

– maiste trūksta jodo arba alergija jodui (jūros gėrybėms).

Pasak A. Unikausko, esant lėtai skydliaukei kategoriškai negalima riboti kalorijų, valgyti produktų su sojų baltymais, tokių, kaip sojų varškė, sojų pienas ir jo produktai. Taip pat negalima vartoti stimuliantų – kavos, arbatos, energinių gėrimų.

„Sulėtėjusios skydliaukės pagalbininkai – cinkas ir jodas. Jums padėsiantys maisto produktai – raudona mėsa, paukštiena, sėklos ir riešutai, ankštinės daržovės“, – pataria A. Unikauskas.

Be to, priduria jis, nors didelis suvartojamos druskos kiekis gali sveikatai pakenkti, atsisakyti jos taip pat kenksminga: „Mažiau valgomosios druskos – reiškia mažiau jodo, kuris svarbus skydliaukės reguliacijai. Taigi, visiškas valgomosios druskos atsisakymas gali sulėtinti jūsų skydliaukės darbą, dėl ko pradės kauptis ir papildomi kilogramai.“

Svarbiausias cheminis elementas, užtikrinantis skydliaukės veiklą – jodas. Jeigu šio elemento organizme turime per daug, skydliaukės veikla suintensyvėja, sako A. Unikauskas. „Tam, kad taip nenutiktų, mes turime jodą „nukenksminti“. Tam geriausiai tinka šie maisto produktai: įvairiausių rūšių kopūstai, ropės“, – vardija profesorius.

„Jeigu jaučiatės apatiški arba atvirkščiai – hiperaktyvūs, dėl tokios jūsų būsenos gali būti kalta skydliaukė. Tiksliai nustatys gydytojas, atlikęs tyrimus. O tuomet rinkitės subalansuotą, jums tinkančią mitybą ir jūsų savijauta pagerės“, – pataria medikas.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.