Kokį visgi sumuštinį gamintis ryte – laidos DELFI DIENA pokalbyje su Vilniaus universiteto profesoriumi R. Stuku.

Nors dietologai ir mitybos specialistai rekomenduoja ryte valgyti košes, žmonės visgi dažniausiai susitepa sumuštinį. „Žinoma, žiūrint, koks tas sumuštinis. Jis gali būti ir labai sveikas“, – sako R. Stukas.

Visgi, jei gaminatės sumuštinį, sviesto patariama tepti vos vos: kaip rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), taip, kad tik užsipildytų duonos riekės skylutės ir dar peiliu nubraukti.

„Tai reiškia – labai plonai. Visgi mes įpratę užtepti kokį milimetrą. Mitybos įpročiai būna labai įsitvirtinę, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonės sviesto naudoja daug, nes jis pagerina patiekalų skonį, o, kaip rodo tyrimai, skonis Lietuvos gyventojams yra labai svarbu, – sako R. Stukas.

Visgi sviesto valgyti reikėtų saikingai, mat per didelis riebalų vartojimas sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, o jomis Lietuvos gyventojai serga labiausiai.

Ant sumuštinio R. Stukas rekomenduoja uždėti ne rūkytos dešros, bet, pavyzdžiui, tuno, vištienos krūtinėlės, daržovių ar salotos lapą, avokado.

O kaip dėl kiaušinio? Minkštai, kietai virtas ar keptas – kuris palankiausias sveikatai?

„Norint gauti tą tikrąjį kiaušinį, išsivirkite. Nes kepant gali patekti riebalai. Išvirus kiaušinį, baltymas turi būti sutrauktas. Jei baltymas nesutrauktas, tada būna medžiagų, kurios trukdo įsisavinti. Geriausiai įsisavinamas pilnai išvirtas baltymas. Kiaušinio baltymas yra laikomas kaip baltymo etalonas, kuo yra lyginami visi kiti baltymai, nes jis yra labai geras, – pasakoja VU profesorius.

– Trynys gali būti ir kietesnis, ir minkštesnis.“

Kiaušinis tai peikiamas, tai giriamas, kaip yra iš tikrųjų?

„Šiai dienai kiaušinis yra „reabilituotas“, tačiau daug kas priklauso nuo to, ką mes dar valgome. Jeigu mes valgome tik nesveikai ir riebiai, tai kiaušinių valgyti reikėtų mažiau, bet jei mūsų mitybos įpročiai yra artimi sveikiems, idealiai, matyt, mažai kas valgo, tai kiaušinių galima valgyti daugiau, kadangi kiaušinyje esančios medžiagos yra taip gerai subalansuotos, kad gerosios eliminuoja tų negerųjų medžiagų poveikį, todėl kiaušinius mes galime drąsiai valgyti“, – pataria prof. R. Stukas.

Daugiau apie sveiką mitybą klausykite laidos DELFI DIENA įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)