Apie kontraceptines tabletes, jų privalumus ir trūkumus bei poveikį sveikatai kalbamės su Kauno klinikų gydytoju ginekologu Heraldu Stankevičiumi.

Žinomiausias, tačiau ne populiariausias apsisaugojimo būdas

Nors pasidomėjus kontraceptinėmis tabletėmis susidaro įspūdis, jog tai – vienas populiariausių apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo būdų, medikų nuomone, taip gali atrodyti tik dėl to, jog ši priemonė apipinta didžiausiomis baimėmis ir nepagrįstais mitais.

Pasak gydytojo ginekologo H. Stankevičiaus, Lietuvoje šiuo metu stebime paradoksą. Tik 11 proc. vaisingo amžiaus moterų vartoja sudėtinę hormoninę kontracepciją (dažniausiai tabletes) ir tik 4 proc. vaisingo amžiaus moterų vartoja ilgalaikę grįžtamąją kontracepciją. Tuo tarpu Europoje skaičius moterų, vartojančių kontraceptines tabletes, siekia netgi 55 proc. „Moterų apklausos rodo, kad beveik visos jos žino apie kontraceptines tabletes, nori labai efektyvios kontracepcijos, bet dažniausiai naudoja prezervatyvus ir nutrauktą lytinį aktą. Taigi, derėtų pasakyti, kad kontraceptinės tabletės nėra populiarios, bet gerai žinomos ir nepelnytai santykinai retai pasirenkamos“, – teigia H. Stankevičius.

Kontraceptinės tabletės

Svarbiausia – atvirumas su savo gydytoju

Vienas svarbiausių žingsnių, kuriuos turi atlikti moteris, nusprendusi pradėti vartoti kontraceptines tabletes, yra apsilankymas pas gydytoją ginekologą ir atviras pokalbis apie esamą sveikatos būklę, gyvenimo būdą, priežastis, kodėl šiuo metu reikalinga ilgalaikė ar hormoninė kontracepcija.

Pasak H. Stankevičiaus, kiekvienas gydytojas tokiu atveju privalo užduoti tris pagrindinius klausimus – kada pacientė planuoja pastoti; kas bus, jei ji pastos neplanuotai; ir ar ji patenkinta dabar naudojamu kontraceptiniu metodu. Tik tuomet galima rekomenduoti pacientei tinkamiausią metodą ir leisti nuspręsti ar jis tikrai tinkamas ir norimas. „Jei moteris neplanuoja pastoti bent 2-3 metus, pirmasis pasirinkimo variantas yra ilgalaikė grįžtamoji kontracepcija.

Tačiau jei pacientė nurodo, kad jai labiau priimtina hormoninė kontracepcija arba yra reikalingas gydomasis bei apsauginis poveikis, tinkamiausias metodas yra kontraceptinės tabletės, kurias gydytojas parenka įvertinęs sveikatos būklę“, – teigia H. Stankevičius.

Svarbu žinoti, jog gydytojas ginekologas apie pacientės sveikatos būklę privalo žinoti viską – tam tikros ligos ir įvairūs negalavimai ar netgi žalingi įpročiai gali paskatinti šalutinį kontraceptinių tablečių poveikį ir sukelti riziką sveikatai ar net gyvybei. „Rekomenduoju neužsiimti saviveikla ir nevartoti kontraceptinių tablečių remiantis draugės ar sesers rekomendacijomis. Apsilankymas pas gydytoją ir nustatymas, kokios tabletės jūsų organizmui yra tinkamiausios – tiesiog būtinas. Labai svarbu įvertinti rizikos veiksnius ir sveikatos būklę bei vadovautis medicininio tinkamumo kriterijais“, – tikina H. Stankevičius.

Gydytojo ginekologo teigimu, nors šiuolaikinė hormoninė kontracepcija yra efektyvi, patikima ir saugi, nerekomenduojama ir draudžiama vartoti kontraceptines tabletes, jei moteris nėščia, žindo kūdikį, yra vyresnė nei 35 metų ir rūko daugiau kaip 10 cigarečių per dieną. Taip pat, jei serga širdies ligomis, arterine hipertenzija su kraujagyslių pažeidimais, komplikuotu cukriniu diabetu, pažengusiomis kepenų ligomis, patiria migreninius galvos skausmus su aura ar serga krūtų bei gimdos vėžiu.

Ne tik apsisaugojimui, tačiau ir gydymo tikslais

Dera paminėti, jog kontraceptinės tabletės turi papildomą nekontraceptinę naudą – gydomąjį ir apsauginį poveikius, tad nors paprastai yra skiriamos siekiant apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, ne mažiau veiksmingos yra ir gydant įvairius negalavimus.

Pasak H. Stankevičiaus, kontraceptinėmis tabletėmis paprastai gydomos skausmingos ir gausios mėnesinės, nereguliarus menstruacinis ciklas, endometriozė, premenstruacinis ir policistinių kiaušidžių sindromai. Jos apsaugo moters organizmą nuo kiaušidžių folikulinių ir geltonkūnio cistų susidarymo, miomų, endometriozės, mažakraujystės, gimdos ir kiaušidžių vėžio. Ne mažiau populiarios moterų tarpe kontraceptinės tabletės yra ir dėl savo poveikio veido spuoguotumui ir padidėjusiam plaukuotumui nepageidaujamose kūno vietose – tai vienintelis būdas šias problemas išspręsti paprastai ir neskausmingai.

Efektyvumas priklauso nuo atidumo

Pasak gydytojo ginekologo, kontraceptinės tabletės yra priskiriamos patikimos kontracepcijos grupei, tačiau šis patikimumas išlieka tik idealaus vartojimo atveju – jei nepamirštama išgerti tablečių ir jei nevartojami vaistai skatinantys kepenų fermentų aktyvumą, nėra virškinimo sutrikimų, vėmimo ar viduriavimo.

Pagrindinė problema, su kuria susiduria kontraceptines tabletes vartojančios moterys – būtinybė jas išgerti kasdien, tuo pačiu metu, nepriklausomai nuo to, kas vyksta pacientės gyvenime.

„Paskutiniuose tyrimų duomenys rodo, kad pusė moterų, vartojančių kontraceptines tabletes, per tris mėnesius bent 1 kartą pamiršta išgerti vieną tabletę, o 22 proc. moterų pamiršta išgerti 3 ir daugiau kontraceptinių tablečių per mėnesį. O blogiausia yra tai, jog jos apie tai pamiršta pasakyti ir savo gydytojui ginekologui, kuris galėtų joms rekomenduoti patogesnį kontraceptinį metodą“, – tikina H. Stankevičius.

Šalutiniai poveikiai – individualūs ir priklausantys nuo sveikatos būklės

Gydytojo ginekologo teigimu, šalutinio poveikio baimė daro didesnę žalą sveikatai, nei retai pasitaikantis kontraceptinių tablečių šalutinis poveikis. „Visada reikia vertinti naudos ir rizikos bei galimų šalutinių poveikių santykį, – tikina H. Stankevičius, – pavyzdžiui, dažnai eskaluojama vėžio rizika tirta trisdešimt šešis metus trukusiame tyrime, kuriame dalyvavo 23000 kontraceptines tabletes vartojusių ir tiek pat jų nevartojusių moterų. Šiame tyrime nustatyta, jog vartotojų grupėje bendra visų piktybinių navikų santykinė rizika sumažėjo 12 proc., kiaušidžių ir gimdos vėžio apie 50 proc., storosios žarnos apie 30 proc., o krūties vėžio rizika išvis nesikeitė.“

Gydytojas ginekologas linkęs paneigti ir mitą apie neigiamą kontraceptinių tablečių įtaką moters emocinės sveikatos būklei. Pasak H. Stankevičiaus, emocija – tai sąmoningas patyrimas, apibūdinamas intensyvia protine veikla, patiriant malonumą arba diskomfortą. „Vieno atsakymo, kaip kontraceptikai veikia visų moterų visas emocijas, iš tiesų nėra. Pavyzdžiui, jei moterį labai vargina premenstruacinis sindromas, vartojant kontraceptines tabletes simptomai išnyksta, pagerėja gyvenimo kokybė, o moters emocijos tampa pozityvios“, – teigia gydytojas.

Verta žinoti, jog nors kontraceptinės tabletės yra saugi ir efektyvi apsisaugojimo priemonė, didesnis ar mažesnis poveikis organizmui bus jaučiamas. Pasak gydytojo ginekologo, moterims, vartojančioms kontraceptines tabletes, gali būti nustatomas foliatų koncentracijos sumažėjimas kraujyje, dėl šios priežasties rekomenduojama ruošiantis pastoti pradėti vartoti folio rūgštį likus bent mėnesiui iki kontraceptinių tablečių kurso užbaigimo. „Vitamino B12 lygmuo kraujo serume, vartojant kontraceptines tabletes, taip pat yra šiek tiek mažesnis, tačiau ne toks, jog turėtų įtakos kaulų mineralinio tankio mažėjimui ar anemijos vystymuisi“, – teigia H. Stankevičius.

Gydytojas akcentuoja, jog kai kurioms kontraceptines tabletes vartojančioms moterims pastebima padidėjusi rizika susirgti makšties kandidoze. Progesteroninis tablečių poveikis sutirština gimdos kaklelio gleives, dėl ko spermijams užkertamas kelias patekti į gimdą, o į vidinius lyties organus negali pakliūti lytiniu keliu plintančios infekcijos, tačiau tuo pat metu šie procesai veikia makšties terpę ir sudaro palankias sąlygas daugintis Candida grybeliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)