Burokėlis, dažnai naudojamas lietuviškoje virtuvėje, iš tiesų populiarus visame pasaulyje. Kelionių ekspertas, daugybę pasaulio šalių aplankęs Rimvydas Širvinskas-Makalius sako, kad dabar burokas tapo net gurmaniška daržove.

„Visai neseniai pastebėjau, kad burokėlis tapo populiarus pasaulyje. Buvau įsitikinęs, kad čia lietuviška daržovė, bet jo galima rasti ir kitur. Žmonės ėmė vertinti burokėlį, jis tapo gurmanišku – teko ragauti burokėlių putėsius, ledus“, – pasakoja jis.

Tiesa, pabrėžia A. Unikauskas, dauguma mūsų burokėlį valgo neteisingai: „Žalias burokėlis geriau, nei virtas. Burokas – krakmolinga daržovė, todėl kai jį apdorojate aukštoje temperatūroje, krakmolo grandinės trūkinėja. Išvirus burokėlį įvyksta krakmolo virsmas į cukrų. Burokėlį reikia valgyti žalią, kad jis būtų naudingas.“

Valgant termiškai neapdorotus burokus padedame kraujotakos sistemai. „Ypač naudingos žalių burokėlių sultys – ten daug azoto oksido, kuris praplečia kraujagysles. Mokslininkai pastebėjo, kad kuo aukštesnis kraujo spaudimas, tuo didesnis azoto oksido poveikis“, – sako A. Unikauskas.

Burokėliai taip pat didina raumenų jėgą ir ištvermę, todėl jų svarbu valgyti vyresniems žmonėms, kuriems sunku lipti laiptais ar kažką daryti atsitūpus. „Tyrimų metu buvo tiriama, kaip keičiasi kojų raumenų jėga atliekant įvairius pratimus. Išgėrus burokėlių sulčių, jau po 2 ar 3 valandų, raumenų jėga padidėjo ir tyrimo dalyviams buvo lengviau atlikti įprastas užduotis“, – stulbinančiais rezultatais dalinasi profesorius.

Burokėliuose yra daugybė naudingų elementų – juose yra geležies, kalcio, vitaminų A, B6, magnio, daug vitamino C, vario, antioksidantų, folio rūgšties, kuri, sako A. Unikauskas, laikoma onkologinių susirgimų priešu ir prevencija širdies ir kraujagyslių ligoms. Beje, daugelį išvardintų medžiagų organizmas geriau pasisavina iš burokėlių lapų nei iš šaknies.

Ši daržovė itin naudinga vyrams – įrodyta, kad burokėlis gerina potenciją. „Kraujas į varpą atiteka arterijomis ir sukelia erekciją. Gaunamas azoto oksidas praplečia kraujagysles, todėl kraujas atiteka lengviau. Būtent šių medžiagų poveikiu organizmui paremta ir daugybė potenciją gerinančių vaistų gamyba“, – sako medikas.

A.Unikauskas pataria burokėlių nevirti – geriau juos naudoti žalius. Maisto praktikė-ekspertė, mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja Rita Šilenskienė dalinasi receptais, kuriuos išbandę burokėlius valgysite ne tik sveikai, bet ir skaniai.

Burokėlių, cukinijų ir moliūgų salotos:

1 burokėlis (rekomenduojama sutarkuoti, aplieti citrinos sultimis ir palaikyti per naktį)

1 citrinos sultys

200 g moliūgo

½ jaunos cukinijos

saujelė špinatų lapelių

2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

druskos, pipirų

Žalių burokėlių šaltibarščiai:

2 burokėliai (nevirti)

1 l kefyro ar pasukų

200 g natūralaus jogurto (10 proc. riebumo)

½ cukinijos (supjaustytos šiaudeliais)

2 agurkai

2 kumščio dydžio švieži burokai (supjaustyti gabaliukais)

2 citrinos

3 kietai virti kiaušiniai arba 10 virtų putpelių kiaušinių

krapų, šviežių svogūno laiškų, druskos

Burokėlių traškučiai

Griežinėliais supjaustytą burokėlį pabarstyti mėgstamomis žolelėmis, pašlakstyti aliejumi ir 5–6 val. džiovinti 40°C šilumoje.

Gaminimo būdai ir daugiau informacijos apie burokėlių naudą – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.