Dažnai dėl šių įpročių fiziškai atrodome gerokai senesni, nei esame iš tikrųjų. Ir tai didelė problema: Amerikos estetinės plastikos chirurgijos draugijos duomenimis, labai daug žmonių griebiasi kremų, šveitimo procedūrų ir botokso injekcijų, siekdami kosmetiškai pakoreguoti senstantį veidą. 2016 metais vien vyrams Amerikoje buvo atlikta daugiau nei septyni milijonai botulino toksino injekcijų.

Vis dėlto, galite išvengti brangių kremų ir procedūrų, jeigu sutelksite jėgas į pirmalaikio senėjimo prevenciją. Tereikia iš savo dienotvarkės išbraukti šiuos aštuonis įpročius ir jaunyste džiaugsitės išties ilgai.

Nenaudojate apsaugos nuo saulės

Kas svarbiausia norint išsaugoti odos sveikatą ir jaunystę? Storas SPF sluoksnis, teigia kosmetinių ir klinikinių tyrimų vadovas Joshua Zeichneris iš Mount Sinai ligoninės dermatologijos skyriaus.

„Kontaktas su ultravioletiniais spinduliais skatina laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia kolageną, elastiną ir pačias odos ląsteles. Tai skatina pirmalaikį odos senėjimą, raukšlėjimąsi, tamsias dėmes ir odos vėžio vystymąsi. Net jeigu kasdien trumpai būnate saulėje, gyvenimo eigoje tai sudaro nemažai laiko“, – aiškina dermatologas.

Beje, kolagenas ir elastinas – mūsų organizme esantys baltymai, atsakingi už odos stangrumą ir elastingumą.

Australijos mokslininkai ketverius metus stebėjo daugiau kaip 900 žmonių, ir paaiškėjo, kad apsauginį kremą nuo saulės kasdien tepantys žmonės 24 procentais sulėtina pirmalaikio senėjimo požymių atsiradimą palyginti su tais, kurie šio produkto nenaudoja. Pasirodo, pakanka 12 savaičių teptis SPF 30 kremą, kad pastebimai sumažintumėte ultravioletinių spindulių padarytą žalą, tokią kaip nelygi odos tekstūra ar pigmentacija, teigiama leidinyje „Dermatologic Surgery“ pristatyto tyrimo išvadose.

Miego trūkumas

Pasak J. Zeichnerio, miegas gali padėti ilgiau atrodyti jaunesniais. Pasak jo, mūsų odos ląstelės priklauso nuo cirkadinio ritmo, kuris labai panašus į miego ir budravimo ciklą, dėl ko vakarais jaučiamės pavargę, o rytais pabundame.

Vakare šios ląstelės imasi per dieną padarytos žalos – kontaktavimo su saulė ar tarša, bėrimo – atitaisymo. Jeigu nemiegate, visas šis procesas sutrinka ir jūsų oda nepasiruošia kitai dienai. Taip oda patiria stresą ir neatsigauna, kas ilgainiui atsiliepia ląstelėms ir paskatina pirmalaikį senėjimą.

J. Zeichneris pataria nakties miegui skirti mažiausiai aštuonias valandas. Prieš griūdami į lovą pasirūpinkite, kad visas kūnas būtų tinkamai sudrėkintas, nes oda miego metu gali dehidratuoti. Sausa ir uždegiminių procesų pažeista oda negali tinkamai funkcionuoti, dėl ko ribojamas jos atsigavimas nakties metu, įspėja dermatologas.

Atsisakote vaisių ir daržovių

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro, beveik 90 procentų amerikiečių nesuvalgo rekomenduojamos dviejų-trijų stiklinių daržovių paros normos. Specialistai rekomenduoja per parą suvalgyti mažiausiai stiklinę ar pusantros smulkintų vaisių.

Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad subalansuota mityba, kurioje gausu su ligomis kovoti padedančių vaisių ir daržovių, gali padėti užkardyti priežastis, dėl kurių oda ima per anksti senti, teigia Amerikos dermatologijos akademija. Taip yra dėl to, kad vaisiuose ir daržovėse gausu maistinių medžiagų, tokių kaip antioksidantai ir vitaminai, kurie palaiko jūsų odos ląstelių sveikatą.

Tyrimai parodė, kad vitaminas E gali apsaugoti jūsų odą nuo ultravioletinių spindulių žalos, netgi nuo pigmentacijos, taip pat sumažinti uždegimus, rašoma leidinyje „ISRN Dermatology“.

„Journal of the American Academy of Dermatology“ pristatytas tyrimas parodė, kad vitaminai A, C ir B3 taip pat labai naudingi sveikatai, nes jie atitinkamai gali užkirsti kelia kolageno atsargų išsekimui, skatinti ir padėti išlaikyti elastingumą ir sumažinti per didelę pigmentaciją.

Kuriuos vaisius ir daržoves rinktis geriausia? Žalias lapines, tokias kaip špinatai, batatus, apelsinus, raudonas paprikas, braškes, šparagus ir grybus.

Vartojate cukrų

Spurgos kenkia ne vien jūsų liemens apimčiai. Krakmolingi ir saldūs maisto produktai (pavyzdžiui, balta duona, ledai ar bulvių traškučiai), gali ant jūsų veido pasireikšti įvairių problemų forma. Jie sparčiai pakelia cukraus kiekį kraujyje, kas gali sukelti uždegimą ir paskatinti spuogų atsiradimą, įspėja J. Zeichneris.

Jeigu mėginsite susidoroti su vienu spuogu po kito, gali atsirasti nuolatiniai randai, ir visa tai dėl pažeisto kolageno. Net spuogams po kurio laiko dingus, gali likti rudos ar raudonos dėmės, primenančios tas, kurios atsiranda nuo saulės – dėl to atrodysite vyresni, nei esate. Ilgainiui šios dėmės nubluks, tačiau jeigu aknės nekontroliuosite, iš šio uždaro rato nepabėgsite.

Be to, valgant per daug saldumynų gali prasidėti glikacija – tai procesas, kai cukraus molekulės susijungia su jūsų kolagenu, kuris yra pagrindinė jūsų odos statybinė medžiaga, įspėja J. Zeichneris. Dėl to kolagenas tampa sunkus ir mažiau lankstus, kas lemia ankstyvesni raukšlėjimąsi.

Lyg to būtų ne gana, tamsūs saldūs gėrimai, pavyzdžiui, gazuoti gėrimai ar saldinta kava, taip pat kenkia jūsų akims. Amerikos dantistų asociacija įspėja, kad dėl to ant jūsų dantų gali atsirasti dėmės, kas dažnai atrodo tarsi ženklas, kad ant jūsų pečių nemaža metų našta.

Rūkote cigaretes

Prieš užsidegdami kitą cigaretę, turėkite omenyje, kad už tai sumokės ne vien jūsų plaučiai. Tabako gaminių rūkymas neabejotinai susendins jus greičiau.

Reikia įrodymų? Leidinyje „Plastic and Reconstructive Surgery“ publikuoto tyrimo autoriai palygino 79 porų dvynių – visose vienas iš jų rūkė tyrimo metu arba rūkė penkeriais metais ilgiau už kitą – veido bruožus ir nustatė, kad traukiantys dūmą turėjo didesnius maišelius po akimis, daugiau raukšlių apie lūpas ir ant skruostų.

Ir rūkymas kenkia ne vien veidui. Gali pradėti raukšlėtis ir kitos jūsų kūno vietos, tokios kaip dilbiai. Kodėl? Kaip aiškina J. Zeichneris, „rūkymas sumažina odos aprūpinimą deguonimi ir maistinėmis medžiagomis, nes susitraukia kraujagyslės ir sutrinka kraujo apytaka“.

Be to, tabake gausu cheminių medžiagų, kurios gali pažeisti kolageno ir elastino gamybą, o šios medžiagos yra būtinos veido jaunystei. Dar daugiau, rūkymas kenkia ir jūsų burnos sveikatai. Jis netgi gali sukelti periodontozę, kas galiausiai gali baigtis dėmėmis ant dantų, dantenų recesija ar net dantų praradimu.

Trūksta dar vieno motyvo? Pasak Amerikos vėžio asociacijos, nustatyta, kad rūkymas kenkia beveik kiekvienam kūno organui ir organų sistemai ir yra pirmaujanti mirties nuo vėžio priežastis.

Vartojate alkoholį

Ne be reikalo nei vienas, padauginęs alaus, ryte neatrodo puikiai.

Tyrimai rodo, kad alkoholis gali sumažinti odos antioksidacijos lygį. Tai gali inicijuoti uždegimą ir laisvųjų radikalų žalą jūsų odos ląstelėms, kas paskatina raukšlių formavimąsi. J. Zeichneris taip pat įspėja, kad alkoholis dehidratuoja odą, dėl ko jūsų veidas gali atrodyti išsausėjęs ir šiurkštus.

Be to, dėl alkoholio poveikio ne tik atrodysite, bet ir jausitės vyresni. Todėl jeigu jau norite pakelti taurę, niekada neviršykite normos. Per didelis alkoholio kiekis didina rimtų sveikatos problemų riziką. Kaip teigia Ligų kontrolės ir prevencijos centras, padidėja rizika susirgti rimtomis širdies ligomis, kepenų ligomis, depresija ir kai kurių formų vėžiu.

Geriate nepakankamai vandens

Dehidratacija jūsų organizmui išties nepadeda: spazmuoja raumenys, svaigsta galva, kamuoja kiti nemalonūs simptomai. Jeigu pamiršite gerti vandenį, jūsų oda ims atrodyti senesne, įspėja „ABC News“ vyriausias sveikatos ir medicinos redaktorius Richardas Besseris.

„Jeigu gaunate per mažai skysčių, jūsų organizmas, norėdamas palaikyti jo koncentraciją kraujyje, pradeda traukti vandenį iš jūsų audinių, iš jūsų odos, – įspėja R. Besseris. – Kai taip nutinka, akys atrodo įdubusios, oda tampa sausesnė, mažiau elastinga ir atrodo senesnė.“

Vandens poreikis priklauso nuo daugybės veiksnių, tokių kaip kūno svoris ar aktyvumo lygis.

Patiriate per daug streso

Ar matėte JAV prezidentų nuotraukas prieš ir po šių pareigų, kurios tik įrodo, kaip stresas susendina žmogų.

Kaip rodo 2004 metais atliktas tyrimas, ilgalaikis stresas sutrumpina telomeromis vadinamų chromosomų dalį, kuri natūraliai trumpėja mums senstant. Ilgalaikis stresas jas dar labiau sutrumpina ir skatina organizmą senti dar greičiau.

Žinoma, neįmanoma visiškai išvengti streso, tačiau jeigu stresas užvaldo jūsų gyvenimą – tai didelė problema. Gydytojas Warrenas Willey rekomenduoja įveikti stresines situacijas kasdien dešimt minučių medituojant. „Supraskite, kad daugumos dalykų gyvenime negalite kontroliuoti, tad neskubėkite ir kvėpuokite“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)