Pilvo riebalai – tai, žinoma, pilvo ir aplinkinėse srityse susikaupęs sluoksnis riebalų. Šie riebalai, kaip rašoma svetainėje medicalsnewstoday.com, skirstomi į du tipus: visceraliniai, t. y. dengiantys vidaus organus, ir subkutaniniai, paprasčiau sakant, poodiniai.

Didesnį pavojų sveikatai kelia vidiniai riebalai. Laimei, konkretūs gyvensenos ir mitybos įpročių pokyčiai gali padėti atsikratyti tiek vienų, tiek kitų.

Kodėl kaupiantis pilvo riebalams kyla pavojus sveikatai?

Apskirtai riebalai paprastai siejami su antsvoriu ir nutukimu, o šie, savo ruožtu, laikomi vienais iš dažniausiai pasitaikančias rimtas ligas sukeliančių veiksnių.

Taigi, per didelis pilvo riebalų kiekis didina širdies ligų, širdies priepuolio, aukšto kraujo spaudimo, insulto, 2 tipo diabeto, astmos, krūties ir storosios žarnos vėžio, Alzheimerio ligos ir kitų tipų demencijos riziką.

Kodėl kaupiasi pilvo riebalai?

Toliau suminėtos dažniausiai pasitaikančios pilvo riebalų kaupimąsi skatinančios priežastys.

1. Netinkama mityba

Daug cukraus turintys produktai, tokie kaip saldainiai ir pyragaičiai, gazuoti gėrimai ir vaisių sultys, skatina svorio augimą, lėtina medžiagų apykaitą ir mažina organizmo gebėjimą deginti riebalus.
Svoriui įtakos turi ir toks racionas, kuriame stinga baltymų, tačiau gausu angliavandenių. Baltymai ilgiau suteikia sotumo jausmą, o tada, kai neriebių baltyminių produktų suvartojama nepakankamai, kyla pavojus nuolat persivalgyti.

Ypač didelį uždegimų pavojų ir nutukimo riziką kelia nesotieji riebalai. Jų esama kuo įvairiausiuose produktuose, įskaitant greitmaistį ir įvairius kepinius – pyragėlius, sausainius ir kt.
Atsižvelgiant į Amerikos širdies asociacijos pateiktas rekomendacijas, nesočiųjų riebalų turintį maistą derėtų pakeisti visagrūdžiais produktais, taip pat mono- ir polinesočiaisiais riebalais.
Ar konkrečiame produkte yra nesočiųjų riebalų, visada gali pasufleruoti ant jo pakuotės esanti sudedamųjų dalių lentelė.

2. Piktnaudžiavimas alkoholiu

Pernelyg dideli alkoholio kiekiai gali privesti prie įvairiausių sveikatos problemų, įskaitant kepenų funkcijų sutrikimus ir uždegimus.

Kaip nurodoma 2015 metais žurnale „Current Obesity Reports“ pateiktoje ataskaitoje, apžvelgiančioje sąsajas tarp alkoholio vartojimo ir nutukimo, dideli alkoholio kiekiai lemia vyrų polinkį tukti būtent pilvo srityje. Tiriant moteris gauti rezultatai vienareikšmiško atsakymo šiuo klausimu nepateikė.

3. Nepakankamas fizinis aktyvumas

Vargu ar reikia sakyti, kad tuo atveju, jei bus suvartojama daugiau kalorijų nei sudeginama, ims augti svoris.

Pasyvus gyvenimo būdas labai apsunkina užduotį atsikratyti nereikalingų kilogramų, o ypač pilvo srityje susikaupusių riebalų.

4. Stresas

Kontroliuoti ir įveikti stresą žmogui padeda steroidinis hormonas kortizolis. Atsidūrus pavojingoje arba įtampą keliančioje situacijoje, organizmas išskiria kortizolį, ir šis procesas daro poveikį medžiagų apykaitai.

Apėmus įtampai žmonės dažnai griebiasi maisto, o kortizolis papildomas kalorijas paverčia pilvo ir kitose srityse nusėdančiais riebalais, kaip vėliau neva praversiančiomis atsargomis.

5. Genetika

Įrodyta, kad tikimybę nutukti gali lemti tam tikri įgimti genai. Jie, mokslininkų nuomone, gali turėti įtakos žmogui būdingam elgsenos modeliui, medžiagų apykaitai ir su nutukimu siejamų ligų rizikai.
Nutukimą taip pat gali lemti tam tikri išoriniai veiksniai ir gyvenimo būdas.

6. Nekokybiškas miegas

Pakankamai nepailsint prastėja savijauta.

Žurnale „Journal of Clinical Sleep Medicine“ aprašytas tyrimas, kurio išvadose akcentuojamas miego stygiaus ir svorio augimo, taigi, ir pilvo riebalų kaupimosi, ryšys.

Riebalų kiekiui pilvo srityje gali turėti įtakos tiek nevisavertis, tiek nepakankamos trukmės miegas.

Kai nuolat neišsimiegama, gali atsirasti tam tikrų nesveiko maitinimosi įpročių, kaip antai vadinamasis emocinis valdymas.

7. Rūkymas

Rūkymą mokslininkai linkę laikyti netiesiogine pilvo riebalų kaupimąsi lemiančia priežastimi. Tai, anot jų, neabejotinai yra riziką didinantis veiksnys.

Remiantis 2012 metais žurnale „PloS one“ paskelbta publikacija, nors rūkančiųjų ir nerūkančiųjų polinkis tukti nesiskiria, vis dėlto rūkaliams pilvo srityje ir ant vidaus organų riebalų susikaupia daugiau nei tiems, kurie nerūko.

Kaip atsikratyti pilvo riebalų?

Norint atsikratyti pilvo srityje susikaupusių riebalų, būtina atsižvelgti į toliau išvardytus patarimus.

1. Tinkamai maitinkitės

Sveika ir subalansuota mityba gali ypač padėti atsikratyti antsvorio, be to, labai pagerinti bendrą žmogaus savijautą.

Tikrai derėtų vengti cukraus, riebaus maisto ir mažai maistinės vertės turinčių rafinuotų angliavandenių. Racione neturėtų trūkti vaisių ir daržovių, liesųjų baltymų ir kompleksinių angliavandenių.

2. Gerokai sumažinkite alkoholio vartojimą

Norint atsikratyti pilvo riebalų, būtina griežtai apriboti alkoholio vartojimą. Alkoholiniuose gėrimuose neretai yra papildomo cukraus, galinčio turėti įtakos svorio augimui.

3. Užsitikrinkite tinkamą fizinį aktyvumą

Nejudrus gyvenimo būdas gali prišaukti rimtų sveikatos problemų ir lemti svorio augimą. Norint atsikratyti antsvorio, kasdien būtina pasimankštinti.

Pilvo riebalų veiksmingai padeda atsikratyti aerobika ir tempimo pratimai.

Labiausiai sportas pasiteisina tada, kai intensyvios kardiotreniruotės derinamos su jėgos reikalaujančiais ir ištvermę ugdančiais pratimais.

4. Kliaukitės saulės šviesos poveikiu

2016 metais žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“ publikuotoje apžvalgoje nurodoma, kad saulės šviesos veikiami gyvūnai yra mažiau linkę priaugti svorio.

Apžvalgoje taip pat užsimenama apie kelis aiškinantis saulės šviesos poveikį žmogui atliktus tyrimus. Vis dėlto tvirtinti, kad tai galėtų būti svorio augimą mažinantis veiksnys, kol kas negalima, nes stinga išsamesniais tyrimais pagrįstų įrodymų.

5. Stenkitės nepasiduoti stresui

Nuolat patiriant įtampą ilgainiui ima augti svoris. Taip yra todėl, kad vadinamasis streso hormonas kortizolis žadina apetitą, todėl žmonės tada suvartoja daugiau maisto.

Streso mažinimo metodams priskiriamos tokios praktikos kaip meditacija ir neintensyvi mankšta, pavyzdžiui, joga.

6. Pakankamai išsimiegokite

Miegas yra ypač svarbus žmogaus savijautai ir sveikatos būklei, todėl nuolat nepailsint ima rastis įvairių negalavimų.

Pirminė miego paskirtis – leisti organizmui pailsėti ir atsigauti, tačiau jis turi įtakos ir svoriui.

Pakankamas ir kokybiškas miegas laikomas viena iš esminių sąlygų, garantuojančių sėkmę metant svorį ir mažinant pilvo riebalus.

7. Meskite rūkyti

Rūkymas priskiriamas pilvo riebalų kaupimosi riziką didinantiems veiksniams, todėl metus rūkyti atsiranda didesnė tikimybė sulaukti sėkmės norint atsikratyti šio nereikalingo balasto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)