Kojų ar rankų tirpimas gali būti nekaltas, trumpalaikis, tačiau jei jis kartojasi sistemingai ir atsiranda kitų požymių, reikėtų sunerimti, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, kojų tirpimas gali būti vienos rimtos ir nepagydomos ligos simptomas.

Kita problema, A. Unikausko teigimu, yra kalcio trūkumas, kurio požymiai yra:

– mėšlungis;

– silpni nagai;

– nuovargis;

– gerklų spazmai;

– prasta nuotaika;

– osteoporozė.

Kaip visada – geriausias būdas yra tinkamas maistas. Daugiausiai kalcio turi pienas, kefyras, jogurtas, sūris, taip pat nemažai jo yra lapinėse daržovėse, migdolų riešutuose. Vitaminų ir mineralų trūkumą visada geriau koreguoti maistu.

Cukrinis diabetas

„Nieko nenustebinsiu paminėjęs cukrinį diabetą. Esame įpratę įtarti cukrinį diabetą atsiradus troškuliui ir gausiam šlapinimuisi, silpnumui, odos pūliniams ir pan. Tačiau pats pirmasis juntamas diabeto simptomas gali būti kojų tirpimas,“– sako A. Unikauskas.

Diabetas – tai anksčiau ar vėliau užankančios arterijos, tarp jų ir tos, kurios maitina nervus. Ir jeigu tai įvyksta, nervai, esantys kojose ir rankose, pažeidžiami ir atsiranda tirpimo jausmas, paaiškina profesorius.

„Ligoniai sako, kad tai lyg kojinės ant kojų. Mes tai vadiname periferine neuropatija,– paaiškina gydytojas. – Blogai tai, kad laikui einant ji gali progresuoti, blogindama žmogaus gebėjimą judėti, o blogiausiu atveju gali baigtis neįgalumu. Labai svarbus faktas: diabetas yra pagrindinė periferinės neuropatijos priežastis – vienas trečdalis visų atvejų. Galūnių tirpimas ir kiti simptomai pirmiausia pasireiškia pėdose, vėliau kyla į kojas ir paveikia rankas. Pėdų tirpimas gali būti pirmasis diabeto simptomas.“

Jei galūnės tirpsta nuolat – pasitikrinkite cukraus kiekį kraujyje, pataria gydytojas.

Jis įspėja, kad gydytis patiems negalima ir priduria, kad įtarti prastos savijautos priežastis galima, o keisti gyvenimo būdą – būtina: „Neignoruokite tirpimo, ypač jei jis kartojasi sistemingai. Įvertinkite mūsų išvardytus simptomus ir nevenkite pasikonsultuoti su gydytoju.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.