JAV ligų kontrolės ir prevencijos organizacija miego trūkumą prilygina visuomenės sveikatai kenkiančiai problemai ir vienam iš veiksnių, galinčių privesti prie daugelio lėtinių susirgimų, tokių kaip diabetas, širdies ligos, nutukimas ir obstrukcinė miego apnėja, išsivystymo.

Poveikis organizmui

Endokrininė sistema. Hormonų gamyba labai priklauso nuo miego. Pavyzdžiui, kad išsiskirtų testosteronas, būtinos bent trys valandos nepertraukiamo miego, teigia Pietų Australijos Adelaidės universiteto vyrų sveikatos sutrikimus tiriančio centro specialistai.

Miego proceso sutrikimai gali paveikti augimo hormonų gamybą. Šie hormonai prisideda prie raumenų masės augimo ir audinių susidarymo. Pakankamai išsimiegant ir rūpinantis fiziniu aktyvumu posmegeninė liauka išskiria daugiau augimo hormonų.

Širdies ir kraujagyslių sistema. Pilnavertis miegas padeda palaikyti tinkamą širdies ir kraujagyslių būklę, normalų kraujospūdį ir kraujo cukraus lygį. Miegui priskiriamas itin svarbus vaidmuo gydant širdies sutrikimus ir eliminuojant kraujagyslių keliamas problemas. Vienoje medicinai skirto žurnalo „European Journal of Preventative Cardiology“ publikacijoje atkreipiamas dėmesys į nemigos sąsajas su širdies priepuoliu ir insultu.

Virškinimo sistema. Miego trūkumas, panašiai kaip persivalgymas ir nepakankamas fizinis aktyvumas, taip pat turi įtakos antsvoriui ir nutukimui. Miego režimas atitinkamai veikia dviejų alkio ir sotumo jausmą kontroliuojančių hormonų – leptino ir grelino – gamybą.

Leptinas praneša smegenims, kad valgyti jau pakaks, tačiau kai stinga miego, smegenyse išsiskiria mažiau leptino, o grelino lygis – atvirkščiai– pakyla. Šių hormonų svyravimai gali būti viena iš polinkio persivalgyti vėlai vakare priežasčių.

Kai patiriamas miego deficitas, organizmas skatinamas išskirti daugiau insulino, todėl ima kauptis riebalai ir padidėja 2 tipo diabeto bei nutukimo rizika, teigia Čikagos universiteto Sveikatos mokslų fakultete dirbantys mokslininkai.

Kvėpavimo sistema. Viename iš JAV nacionalinės medicinos bibliotekos straipsnių obstrukcinė miego apnėja apibūdinama kaip miegant trumpam sustojantis kvėpavimas. Kadangi per naktį taip nutinka daugiau nei kartą, organizmas nėra pakankamai aprūpinamas deguonimi.

Kai naktį nepakankamai išsimiegama, pasireiškia miego deficitas, lemiantis didesnę kvėpavimo takų infekcijų, t. y. peršalimo arba gripo, tikimybę. Trūkstant miego gali pablogėti ir jau diagnozuotų kvėpavimo takų infekcijų, pavyzdžiui, lėtinių plaučių ligų, eiga.

Imuninė sistema. Imuninė sistema ir miegas daro vienas kitam įtaką. Miegas svarbus citokinų gamybai. Šios medžiagos pasitarnauja kovojant su bakterijomis ir virusais. Citokinai taip pat padeda užmigti ir sukaupti pakankamai energijos, reikalingos ligoms įveikti. Kaip teigia pakistaniečių mokslininkai, patiriant miego trūkumą imuninė sistema nesugeba sukaupti kovai su kenksmingais elementais būtinų išteklių.

Centrinė nervų sistema. Miegant smegenyse esantys neuronai padeda apdoroti naują informaciją. Kai trūksta miego, protinės galios nuslopsta ir smegenys nepajėgia atlikti joms tenkančių užduočių, todėl darosi sunkiau sutelkti dėmesį, sušlubuoja atmintis, nurodoma Pensilvanijos universiteto mokslininkų paskelbtame straipsnyje. Miego trūkumas neigiamai veikia ir emocinį nusiteikimą bei psichinius gebėjimus – apsunkina sprendimų priėmimo procesus, mažina kūrybingumą ir lemia nuotaikų svyravimus.

Trumpalaikės problemos, atsirandančios dėl miego trūkumo

  • mažesnis dėmesingumas;
  • pablogėjusi atmintis;
  • silpnesnis pasitenkinimo gyvenimu pojūtis;
  • didesnė tikimybė sukelti avarinę situaciją vairuojant.

Ilgalaikės problemos, atsirandančios dėl miego trūkumo

Jei kokybiškai išsimiegoti nepavyksta tik kartais, rimtų problemų kilti neturėtų, tačiau nuolatinis miegos stygius gali padaryti rimtą neigiamą poveikį organizmui, sukeldamas įvairių sveikatos sutrikimų. Dėl miego trūkumo gali pakilti kraujospūdis, išsivystyti diabetas, ištikti širdies priepuolis, pasireikšti širdies veiklos nepakankamumas, padidėti insulto rizika. Nepakankamai išsimiegant gali nusilpti žmogaus libido, apimti depresija. Taip pat gresia nutukimas.

Ar galima kompensuoti miego trūkumą?

Kompensuoti miego trūkumą nėra ypač sudėtinga: tereikia pasistengti naktį išmiegoti tiek valandų, kiek rekomenduojama, ir dar vieną. Kai miego ritmas stos į savo vėžes, kaipmat pasijusite atsigavę ir kupini energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)