Labai svarbu palaikyti gerą kepenų sveikatą, nes be kepenų mes negalime gyventi. Štai septyni būdai, kaip pasirūpinti kepenų sveikata.

1. Saugus seksas
Egzistuoja penki hepatito viruso tipai – A, B, C, D ir E. A, B ir C yra rimčiausios formos, galinčios sukelti ilgalaikių kepenų pažeidimų. Hepatitai B ir C gali būti perduoti lytiniu būdu mylintis be apsaugos priemonių ir turint lytinių santykių su daug partnerių.

Hepatitu B taip pat galima užsikrėsti per adatas ar švirkštus, tiesiogiai kontaktuojant su infekuoto žmogaus krauju. Jį moteris gali perduoti kūdikiui gimdymo metu.

2. Vaistai
Daugumą vaistų kepenys perdirba juos apdorojus mūsų virškinimo sistemai. Tai reiškia, kad, neteisingai vartodami vaistus galime pakenkti savo kepenims. Pavyzdžiui, jeigu vartojame didesnę dozę, nei skyrė gydytojas, vartojame netinkamą tipą vaistų ar jų derinį.

Jeigu nesate tikri, ar jūsų vartojami vaistai gali pakenkti kepenims, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Visuomet laikykitės instrukcijų: kaip, kada ir kiek gerti vaistus.

3. Subalansuota mityba
Taip pat svarbu ir sekti, ką valgome. „Nors beveik kiekviena mūsų kūno ląstelė gali metabolizuoti gliukozę, metabolizuoti fruktozę gali tik kepenys, – paaiškino gydytoja Sherwood iš Oklahomos valstijos Talsos funkcinės medicinos instituto. – Jeigu vienu metu suvartosime per daug fruktozės, kepenys gali patirti nepataisomos žalos.“

Rekomenduojama riboti produktų, kurių sudėtyje yra daug rafinuotų cukrų, kukurūzų sirupo, kuriame yra daug fruktozės, taip pat vaisvandenių, kepinių ir saldumynų, vartojimą. Verta rinktis natūralius cukraus šaltinius, pavyzdžiui, vaisius.

„Liver Foundation“ rekomenduoja vengti itin kaloringų patiekalų, sočiųjų riebalų ir rafinuotų angliavandenių (baltos duonos, baltų ryžių ir makaronų). Svarbu vartoti pakankamai ląstelienos, šviežių vaisių ir daržovių, visadalių grūdų duonos ir kruopų.

4. Sveikas svoris
Alkoholis – ne vienintelis dalykas, galintis paskatinti kepenų riebėjimą. Prie to prisideda nutukimas (ir net antsvoris). Žmonėms, kuriems yra diagnozuotas kepenų suriebėjimas, didesnė rizika susidurti su širdies ir kraujagyslių sistemos problemomis. Paprastai tokie žmonės serga diabetu, jų aukštas cholesterolio kiekis. Ankstyvoje kepenų riebėjimo stadijoje situaciją galima pataisyti mažinant svorį, drastiškai ribojant riebalų vartojimą ir reguliariai sportuojant.

5. Reguliarus sportas
Reguliarus sportas padeda mūsų organizmui kaip kurą deginti trigliceridus, o tai gali padėti sumažinti kepenų riebalų kiekį. Kaip teigia gydytoja Melissa Palmer, praktikuojanti kepenų specialistė, kepenų funkciją gali gerokai pagerinti aerobinė veikla (ėjimas, važiavimas dviračiu ar plaukimas) ir mankšta su svoriais.

Aerobinė veikla gerina širdies raumens veiklą, o tai reiškia, kad širdis gali efektyviau varinėti kraują po visą mūsų organizmą. Kai tai vyksta, pulsas sulėtėja ir pagerėja kraujo apytaka. Tuomet širdžiai yra paprasčiau siųsti daugiau kraujo į kepenis, o kepenys efektyviau siunčia išvalytą kraują atgal į kraujotakos sistemą.

Liesos raumenų masės palaikymas užkerta kelią raumenų degeneracijai, kuri įvyksta pažengus kepenų ligai. Mankšta su svoriais leidžia sumažinti kūno riebalinį sluoksnį, kas taip pat yra naudinga ir kepenims.

6. Vanduo
Mūsų organizmui reikia vandens. Toksinai, kurie veikia mūsų inkstus, kepenis ir žarnyną, kaupiasi sparčiau ir gausiau, jeigu nevartojame pakankamai vandens.

„Dehidratacija gali turėti tiesioginį poveikį mūsų kepenų gebėjimui tinkamai detoksikuoti mūsų organizmą. Kepenims netenkant drėgmės, jos netenka ir gebėjimo tinkamai pasirūpinti mūsų organizmu“, – paaiškino Neil-Sherwood.

Vanduo taip pat užtikrina tinkamą kraujo konsistenciją. Kai trūksta vandens, kraujas tirštėja. Kepenys yra atsakingos už kraujo filtravimą, o didesnis kraujo tirštumas apsunkina kepenų detoksikacinę funkciją.

7. Alkoholis
Didelio alkoholio kiekio vartojimas gali pakenkti kepenų ląstelėms. Laikui bėgant, kepenų pažeidimai gali sukelti riebalų sankaupas jose, kyla uždegimas, kepenys didėja ir randėja (vystosi kepenų cirozė). Jeigu jau sergate kepenų liga, net ir nedidelis alkoholio kiekis gali pabloginti jūsų būklę.

Kiek galima vartoti alkoholio? Moterims patariame per dieną suvartoti ne daugiau kaip vieną alkoholinį gėrimą, o vyrams – tik du. Vienas gėrimas – 148 ml vyno, 355 ml alaus ar 44 ml stipraus alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)