Vos išgirdus žodį menopauzė, daugeliui mintyse iškyla vidutinio amžiaus moters paveikslas, kuriai vis kas nors negerai: tai jai kolegos blogi, tai vyras namuose neklauso, tai dar kažkas nesiseka. Iš tiesų tokia nuotaikų kaita, nuovargis ar net priekabiavimas atsiranda ne dėl sunkaus charakterio, o dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų, kurie būdingi daugeliui 45-50 metų moterų, sako profesorius.

Jo teigimu, menopauzė nėra liga, tai tik vienas iš moters gyvenimo etapų. Vienoms jį įveikti sunkiau, kitoms – lengviau: „Šio gyvenimo etapo metu moters organizme sumažėja hormonų - estrogeno ir progesterono. Būtent šių hormonų sumažėjimas ir sukelia tam tikrus fiziologinius ir psichologinius pokyčius organizme.“

A. Unikauskas sako, kad pagrindiniai menopauzės simptomai yra:

– nuotaikos svyravimai karščio bangos;

– naktinis prakaitavimas;

– nuovargis;

– sumažėjusi lytinė trauka;

– makšties sausumas;

– svorio augimas;

– miego sutrikimai;

– prasta atmintis, sunku susikaupti.

Su vienais simptomais, anot gydytojo, galima lengvai susitvarkyti, su kitais reikia tiesiog susitaikyti arba kreiptis pagalbos į medikus.

Tačiau jis turi ir gerų naujinų – be visų neigiamų dalykų, menopauzė moteriai atveria duris į laisvą pasaulį, apie kurį moteris anksčiau net nepagalvodavo.

Laidos svečias, Vilniaus klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas Gediminas Mečėjus patikina, kad menopauzė turi ir privalumų: bet kokia veikla visus metus leidžia užsiimti „be išeiginių“, leidžia mėgautis „laisvo“ sekso privalumais, padeda sutaupyti, nes sumažėja išlaidos higienos priemonėms.

Jam antrina ir A. Unikauskas, teigiantis, kad statistiškai net 85% moterų prieš kiekvienas mėnesines patiria vieną ar kelis nepageidaujamus PMS simptomus, be to, menopauzė turi ir daugiau privalumų:

– sumažėja gimdos auglių tikimybė;

– išnyksta migrena;

– pagerėja sekso kokybė.

Kaip išvengti menopauzės simptomų?

Fizinė veikla.

Tyrimai rodo, kad menopauzės simptomai dažniau kamuoja tas moteris, kurių gyvenimo būdas yra pasyvus, o reikia veiklos, pastebi gydytojas. Vienas iš jo patarimų - daugiau laiko skirkite fizinei veiklai: „Galima užsiimti joga, gimnastika, nueiti į baseiną, pradėti mokytis šokti ar užsiimti kita malonia veikla. Nauda: stabilus svoris, daugiau energijos, mažiau streso, švelnesni menopauzės simptomai. Fizinė veikla padidina serotonino ir endorfinų kiekį, o tai pagalba depresijos, migrenos, nemigos atveju.“

Mityba.

A. Unikauskas ragina prisiminti posakį „ką valgome - taip ir jaučiamės“, tad vyresnio amžiaus moterims racioną reikėtų papildyti vaisiais ir daržovėmis, raugintais daržovių ir pieno produktais: varškė, kefyras. Mums reikia skaidulų, vitaminų, mineralų, probiotikų, pastebi gydytojas. „Dažniau mėgaukitės riešutais, džiovintais vaisiais ar tamsiu šokoladu (tai būtinai turi būti juodasis šokoladas), nes juose esantis magnis padės susigrąžinti energiją ir išspręsti nemigos problemą, - pasakoja daktaras. - Ir jokiu būdu nepamirškite sveikųjų riebalų - jie bus geros sveikatos ir savijautos garantas.“

Masažas.

Anot profesoriaus, laisvą laiką pravartu skirti savo malonumams: nueikite į masažą. Tai padės ne tik atsipalaiduoti, bet ir pagerins limfos, kraujo tekėjimą, sustangrins raumenis, sumažins streso lygį.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.