Vašingtono universiteto mokslininkai, pasitelkę palydovų darytas ir „Google“ projekto „Street View“ nuotraukas, analizavo kelis Jungtinių Valstijų miestus: Los Andželą Kalifornijoje, Memfį Tenesio valstijoje, San Antonijų Teksase ir Siatlą Vašingtono valstijoje.

Pasitelkę specialias programas, mokslininkai aptiko konkrečios urbanistinės teritorijos infrastruktūros ir nutukimo lygio ryšį.

Nutukimas – viena iš opiausių Jungtinių Valstijų sveikatos problemų, ji vargina kas trečią suaugusį žmogų.

Bandant perprasti šį fenomeną, atliktas ne vienas tyrimas. Seniau atliktos studijos įvardijo tokius nutukimą lemiančius veiksnius kaip genetika, mityba, fizinis aktyvumas ir aplinka. Šis naujausias tyrimas unikalus tuo, kokios priemonės buvo pasitelktos aplinkos ir nutukimo ryšiui analizuoti.

„Šis tyrimas iliustruoja, kaip galima sužinoti vertingos informacijos, automatizuojant urbanistinės infrastruktūros požymių, siejamų su nutukimo problemos paplitimu, išgryninimo iš palydovinių nuotraukų procesus“, – sako tyrimo, kurio išvados skelbiamos „JAMA Network Open“, autoriai.

Ekspertai sako, kad vėliau bus galima atlikti daugiau tyrimų, kuriuose bus analizuojami konkrečių urbanistinių teritorijų socioekonominiai ir rasiniai pjūviai. Viliamasi, kad jų analizė taip pat suteiktų nemažai vertingos informacijos tiek apie nutukimą, tiek apie kitas sveikatos problemas.

„Labai svarbu, kaip ir bet kurioje kitoje situacijoje, nepervertinti gautų rezultatų, nesiimti pernelyg gilių interpretacijų. Nepaisant to, nevalia nuvertinti ir galimos naudos, nustatant gyvenamosios aplinkos ir ten gyvenančių žmonių sveikatos ryšį“, – teigia Duke universiteto biostatistikos ekspertas Benjaminas Goldsteinas.

„Be to, svarbu ir tai, kad kuo toliau, tuo labiau prie mokslininkų darbo prisidės dirbtinis intelektas ir pateiks įžvalgų, apie kurias tikrai seniau net neįtarėme“, – priduria mokslininkas.

Tyrimo autoriai tvirtina, kad gauti rezultatai gali paskatinti imtis struktūrinių aplinkos pokyčių, padėsiančių žmonėms daugiau judėti ir sveikiau gyventi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)