Tarp linksmybių – galimybė atvirai pasitarti su specialistais

„Be Safe Lab“ – tai pagal gerąją užsienio festivalių praktiką vykdoma žalos mažinimo iniciatyva. Lankydamasi festivaliuose „Be Safe Lab“ psichologų, toksikologų ir socialinių darbuotojų komanda konsultuoja visus norinčius bei teikia informaciją apie su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu susijusias rizikas, sudaro sąlygas saugioje aplinkoje visą parą gauti pagalbą, kurią suteikia profesionalūs specialistai, šviečia apie lytiniu būdu plintančias ligas, suteikia galimybę nemokamai atlikti greitąjį ŽIV testą, gauti prezervatyvų ir pasitikrinti blaivumą naujausiais alkotesteriais, rašoma pranešime spaudai.

Daliai Lietuvoje rengiamų festivalių pasikviesti ir įkurdinti pas save „Be Safe Lab“ komandą jau tampa įprasta. Elektroninės muzikos festivalyje „Yaga gathering“ tokia erdvė šiemet veikė jau trečią, kitame šiuolaikinės muzikos mylėtojų pamėgtame keturių dienų renginyje „Sūpynės“ – antrą kartą. Antrus metus iš eilės „Be Safe Lab“ erdvės įsikuria ir rugsėjo 7-8 dienomis vyksiančiame miesto festivalyje „Loftas Fest“. Be šių renginių, pirmą kartą iniciatyva šiemet aplankė ir festivalį „Betsafe Radistai Village“.

Į savo gydytojus kreiptis bijo

Koalicijos „Galiu gyventi“ advokacijos vadovas, vienas iš „Be Safe Lab“ sumanytojų ir įgyvendintojų, Girvydas Duoblys sako, kad bendraudamas su festivalio lankytojais suprato, jog klausimų ar problemų dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo turintys asmenys dažnai baiminasi ar nedrįsta apie tai kalbėtis su savo gydytojais, kreiptis į psichologus. Dėl to labai svarbu kurti alternatyvias erdves jauniems žmonėms artimesnėje aplinkoje, būti šalia jų, suteikti galimybę be baimės kalbėti apie su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu susijusias bei kitokias problemas, laiku gauti profesionalią pagalbą.

„Žmonės dažniausiai bijo kalbėti apie alkoholio ir narkotikų vartojimą su savo gydytojais ar artimaisiais. Baiminamasi pasmerkimo, išankstinių nuostatų ar net teisinių pasekmių, todėl asmenys labai dažnai taip ir nesulaukia jokios pagalbos“, – sako G. Duoblys.

Anot vieno iš iniciatyvos sumanytojų, dirbdami festivaliuose „Be Safe Lab“ psichologai, toksikologai, socialiniai darbuotojai ir kiti specialistai yra arčiau potencialių problemų ir rizikų, žmonių, kurie su jomis susiduria, todėl gali suteikti savalaikę pagalbą. Patys festivalių lankytojai, G. Duoblio teigimu, tokioje aplinkoje taip pat jaučiasi daug drąsiau, atviriau bendrauja su specialistais, dėl to gali priimti labiau apgalvotus sprendimus. Be to, „Be Safe Lab“ erdvėse festivaliuose yra užtikrinamas žmonių anonimiškumas, jie pasitinkami be priekaištavimų, bauginimų ar moralizavimų, bei gauna objektyvią, mokslu grįstą informaciją ir profesionalią pagalbą.

Pasiteisinusi praktika

Miesto festivalio „Loftas Fest“ organizatorius Viktoras Diawara sako, kad festivalis yra puiki terpė ne tik mėgautis muzika ir menais, bet ir šviesti žmones, skatinti linksmintis saugiai ar net suteikti pagalbą tiems, kurie kitu būdu jos gauti negali ar nedrįsta. Tačiau, V. Diawaros įsitikinimu, tai reikia daryti šiuolaikiškai – ne paprasčiausiai grūmojant pirštu ir gąsdinant, bet suteikiant galimybę žmonėms su specialistais bendrauti atvirai ir be baimių.

„Manau, kiekviename didesniame festivalyje turėtų būti tokia erdvė kaip „Be Safe Lab“, kurios tikslas yra mažinti žalą, realiai padėti žmonėms, o ne moralizuoti ar bausti. Tai yra pasiteisinę geriausiuose užsienio festivaliuose. Džiaugiuosi, kad pamažu toks šiuolaikiškesnis požiūris prigyja ir Lietuvoje“, – sako V. Diawara.

Tą patvirtina ir Narkotikų, tabako, alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), kurie pasakoja, jog ir kitų festivalių bei savivaldybių atstovai kreipiasi patys norėdami į savo renginius pakviesti šią sveikatos iniciatyvą. „Mūsų aplankytų savivaldybių atstovai, kurių teritorijose vyksta muzikos festivaliai, pamatę rezultatus tvirtina, kad tokiu atviru požiūriu paremta sveikatos iniciatyva reikalinga ir kitose Lietuvoje vykstančiuose festivaliuose. Tam ieškome galimybių“, - teigia Inga Juozapavičienė, NTAKD direktorė.

Festivalių lankytojų dėmesio netrūko

Iš viso šią vasarą trijų iniciatyvos aplankytų festivalių metu į „Be Safe Lab“ erdves užsuko per 5 tūkst. žmonių. Bendrovė „Alkotesteris“ šiemet muzikos festivalių svečius kvietė išbandyti alkoholio detektorius. Šiais, ypač greitai veikiančiais alkotesteriais, per minutę galima patikrinti net 12 žmonių, tad aplankytuose festivaliuose apie 1,8 tūkst. asmenų savo noru pasitikrino blaivumą. 334 festivalio svečių pasinaudojo proga pasidaryti nemokamą greitąjį ŽIV testą, kuris iš kapiliarinio kraujo (kraujas iš piršto) 99,96 proc tikslumu vos per minutę nustato, ar žmogaus organizme yra ŽIV antikūnių.

Edukacinę iniciatyvą „Be Safe Lab“ įgyvendina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, koalicija „Galiu gyventi“, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyrius, asociacija „Demetra“, bendrovė „Alkotesteris“, Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuras ir „Krizių įveikimo centras“.

Patyrus sunkius išgyvenimus dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo nemokamą psichologinę pagalbą galima gauti artimiausiame psichikos sveikatos centre.

VšĮ Krizių įveikimo centro specialistai suteikia pirminę nemokamą psichologinę pagalbą gyvai adresu Antakalnio g. 97, Vilnius, arba Skype (vardas - krizesiveikimas) darbo dienomis 16 - 20 val. šeštadieniais 12 - 16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)