Šiame straipsnyje pateikiama informacija, kaip paspartinti menstruacijas, kaip sustabdyti jau prasidėjusias menstruacijas, patariama kaip kontroliuoti menstruacijas.

Ar yra būdų sustabdyti prasidėjusias mėnesines?

Moterys gali norėti paspartinti menstruacijas dėl įvairiausių priežasčių – svarbūs įvykiai gyvenime, atostogos ar pan. Tai ypač aktualu toms, kurių menstruacijų ciklas nereguliarūs – juk tokiu atveju sudėtinga planuoti.

Šimtu procentų patikimų būdų sustabdyti menstruacijas nėra, tik yra metodų padaryti menstruacijas intensyvesnes, kad kraujas greičiau ištekėtų iš gimdos.

Prasidėjusioms mėnesinėms paspartinti galima pasitelkti šiuos būdus:

Orgazmas

Jei seksas ar masturbavimasis baigiasi orgazmu, nuo gimdos susitraukimų menstruacijų kraujas gali sparčiau ištekėti pro vaginą. Moksliškai ši teorija nepagrįsta, kita vertus, nėra ir įrodymų, kad tai pavojinga, taigi galite pabandyti.

Mankštinimasis

Mankštinantis raumenys juda, tai irgi skatina kraują sparčiau ištekėti iš gimdos, o taip sutrumpinamos menstruacijos.

Be to, fiziniai pratimai sušvelnina menstruacijų spazmus. Paminėtina, kad moksliniais tyrimais tai beveik nepagrįsta, kita vertus, mankšta, sportas turi daugybę kitokių privalumų.

Nenaudokite tamponų

Tamponai sugeria menstruacijų kraują, bet šiek tiek blokuoja jo tekėjimą iš vaginos, todėl menstruacijos gali pailgėti.

Įklotai kraujo tėkmės netrukdo. Kai kurios moterys sako, kad su įklotais menstruacijos trunka trumpiau.

Menstruacijų sustabdymas su kontraceptinėmis tabletėmis

Sudėtines kontraceptines tabletes vartojančios moterys gali planuoti menstruacijas, nes jos žino – menstruacijos įvyks tą savaitę, kai jos nevartos tablečių ar vartos netikras piliules.

Kai per minėtą savaitę prasidėjo mėnesinės, galima pradėti gerti naują kontraceptinių tablečių pakelį. Tada organizme padidės hormonų lygis, taigi kraujavimas gali sutrumpėti. Tiesa, tam šimtaprocentinės garantijos nėra.

Kaip ilgam sustabdyti menstruacijas

Ilgam menstruacijas galima sustabdyti hormoninėmis kontraceptinėmis priemonėmis.

Ilgalaikiai būdai sustabdyti menstruacijas:

Intrauteriniai kontraceptiniai prietaisai

Intrauterinius kontraceptinius prietaisus gydytojai įstato pro gimdos kaklelį į gimdą.

Intrauteriniai kontraceptiniai prietaisai būna hormoniniai ir nehormoniniai. Hormoniniai intrauteriniai prietaisai gali sustabdyti menstruacijas iki 80 proc. atvejų.

Intrauteriniai prietaisai – ilgalaikė kontraceptinė priemonė, kurią reikia pakeisti po 3–10 metų laikotarpio, priklausomai nuo gamintojo ir nuo tipo.

Jei nusprendėte pastoti arba nebenorite būti su intrauteriniu kontraceptiniu prietaisu, jį galima išimti anksčiau.

Sudėtinės kontraceptinės tabletės

Sudėtinėse kontraceptinėse tabletėse yra hormonų estrogeno ir progesterono, kurie sulaiko ovuliaciją ir išlaiko ploną gimdos gleivinės sluoksnį.

Įprastai tris savaitės geriamos vadinamosios aktyvios tabletės, o savaitę daroma pertrauką arba geriamos placebo piliulės. Per tą savaitę įvyksta menstruacijos.

Vienas iš būdų sustabdyti menstruacijas – nedaryti savaitės pertraukos (arba nevartoti placebo piliulių) ir pradėti gerti naują kontraceptinių piliulių pakuotę. Taip organizmas nuolat gauna hormonų dozių ir dėl to neturėtų prasidėti menstruacijos.

Šis metodas vidutiniškai veiksmingas 80 proc. atvejų.

Yra tokių kontraceptinių tablečių, kurias vartojant menstruacijos vyksta tik kas tris mėnesius. Jei įdomu, galite aptarti šį variantą su savo gydytoju.

Progesterono injekcijos

Progesterono injekcijos suleidžiamos po oda arba į raumenį. Ši injekcija sustabdo menstruacijas. Metus laiko kas tris mėnesius suleidžiant progesterono, apie 70 proc. moterų nutrūksta menstruacijos.

Kontraceptiniai implantai

Kontraceptinis implantas yra nedidelis prietaisas, kurį medikai įsodina po rankos oda. Implante yra progesterono, kuris sustabdo ovuliaciją ir neleidžia folikului vystytis, taigi menstruacijos tampa retesnės ar apskritai kažkiek laiko išvyksta.

Šis menstruacijų pristabdymo metodas po trejų metų implanto nešiojimo yra veiksmingas apie 41,25 proc.moterų.

Ar nėra pavojinga ilgam nutraukti menstruacijas?

Kaip rašoma „National Women's Health Network“, nėra įrodymų, kad pristabdyti menstruacijas, pasitelkus kontraceptines tabletes, būtų žalinga sveikatai.

Tiesa, galimas vienoks ar kitoks šalutinis poveikis, daug metų vartojant tam tikras hormonines kontraceptines tabletes.

Amerikos vėžio tyrimų instituto teigimu, ilgalaikis kontraceptinių tablečių vartojimas didina tam tikrų vėžio rūšių riziką, o kai kurių kitokių vėžio rūšių grėsmę mažina.

Moterys pageidauja pristabdyti ar paspartinti menstruacijas dėl įvairių priežasčių. Tai gali būti aktualu tam tikrų profesijų atstovėms – pvz., karėms, astronautėms.

Dalis moterų vartoja hormoninės kontraceptines tabletes, kad suretintų menstruacijas. Kartais hormoninės kontraceptinės piliulės sumažina skausmą per menstruacijas, kraujavimo intensyvumą.

Jei nutarėte paspartinti ar pristabdyti menstruacijas, pirmiausia pasitarkite su savo gydytoju. Šiais laikais yra daugybė kontraceptinių piliulių, gydytojas padės atrasti jums tinkamiausią rūšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)